Crimele care au şocat Marea Britanie: Ricină şi un manual Al-Qaida, găsite în locuinţa adolescentului care a înjunghiat mortal trei fetiţe în Southport
Un adolescent de 18 ani acuzat de uciderea a trei fetiţe într-un atac cu cuţitul care a avut loc în vară într-o sală de sport din Southport, în nordul Angliei, a fost acuzat în plus de terorism şi de producerea de ricină, o otravă mortală, au anunţat marţi poliţia şi procurorii, potrivit Reuters, SkyNews şi News.ro.
Axel Rudakubana, în vârstă de 18 ani, este acuzat că le-a ucis pe fetiţele cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani la un eveniment de dans dedicat artistei Taylor Swift, la sfârşitul lunii iulie, crime care au şocat Marea Britanie şi au provocat zile întregi de revolte.
Poliţia a declarat că incidentul nu este tratat ca având legătură cu terorismul, dar a spus, după percheziţii la domiciliul său, că Rudakubana este acuzat acum de producerea toxinei biologice letale ricină şi de deţinerea unui manual de instruire Al-Qaida. Este vorba de un fişier PDF intitulat „Studii militare în Jihadul împotriva tiranilor: Manualul de antrenament Al-Qaida”.
Percheziţiile la domiciliul suspectului au avut loc imediat după atacuri.
„În urma evenimentelor de luni, 29 iulie, percheziţiile la domiciliul lui Axel Rudakubana au dus la găsirea unei substanţe necunoscute. Testele au confirmat că substanţa era ricină. Am lucrat intens cu partenerii pentru a stabili dacă există vreun risc, scăzut sau foarte scăzut, pentru public – şi vreau să clarific acest lucru astăzi”, a declarat şefa poliţiei din Merseyside, Serena Kennedy. Ea a spus că nu a fost găsită ricină la locul înjunghierilor.
Crime urmate de tulburări sociale
Rudakubana a fost pus sub acuzare în luna august pentru trei capete de acuzare de crimă şi 10 capete de acuzare de tentativă de crimă. El va compărea miercuri la Tribunalul Westminster din Londra pentru cele două noi infracţiuni.
Tulburări de amploare au izbucnit în Southport după ce pe reţelele sociale s-au răspândit informaţii false conform cărora presupusul criminal ar fi un imigrant islamist radical. Tulburările s-au răspândit în întreaga Mare Britanie, cu atacuri asupra moscheilor şi hotelurilor care găzduiesc solicitanţi de azil. La momentul respectiv, poliţia a încercat să stingă zvonurile care au provocat izbucnirea violenţelor, subliniind că suspectul s-a născut în Marea Britanie şi că nu există nicio legătură cu terorismul. Prim-ministrul Keir Starmer a dat vina pentru revolte pe extrema dreaptă.
Guvernul a declarat că aproape 400 de persoane au fost încarcerate până în prezent pentru infracţiuni legate de aceste tulburări.
Cele trei fete care au murit în atacul din Southport aveau 6, 7 şi 9 ani. Alţi opt copii au fost înjunghiaţi în atacul de la centrul comunitar The Hart Space din oraşul din Merseyside. Cinci dintre ei au rămas în stare critică. Doi adulţi care încercau să îi protejeze pe copii au rămas, de asemenea, în stare critică.
Rudakubana, care avea 17 ani la momentul respectiv, a fost arestat în aceeaşi zi ca suspect de comiterea atacului. Între timp, el a împlinit 18 ani şi va fi judecat ca adult.
Speculații
Pe de altă parte, şefa poliţiei, Serena Kennedy, a respins speculaţiile online conform cărora poliţia încearcă să „ţină lucrurile departe de public”.
„Pentru ca o chestiune să fie declarată incident terorist ar trebui să se stabilească motivaţia. Recomandăm cu tărie prudenţă oricărei persoane care speculează cu privire la motivaţie în acest caz”, a subliniat ea.
Biroul premierului Starmer a declarat că este important ca poliţia şi Procuratura Coroanei (CPS) să fie lăsate să-şi facă treaba şi să stabilească faptele.
Fabricată din seminţele de ricin, ricina poate provoca moartea în urma expunerii la o cantitate cât un vârf de ac. Majoritatea victimelor mor între 36 şi 72 de ore de la expunere şi nu există niciun antidot cunoscut.
Renu Bindra de la Health Security Agency (HSA) a declarat că agenţia britanică a fost informată de poliţie în luna august că ricina a fost descoperită la domiciliul suspectului, ceea ce a determinat principalii parlamentari conservatori din opoziţie să îşi exprime îngrijorarea că informaţiile nu au fost făcute publice mai devreme.
Cel mai faimos caz de otrăvire cu ricină a avut loc în 1978, când scriitorul disident bulgar Gheorghi Markov a fost ucis la Londra de un asasin care l-a înţepat cu o umbrelă în care a injectat o mică pastilă cu ricină.