Mare grijă cu deducerea TVA dacă luați mașina pe firmă / Inspectorii inflexibili o pot anula
Mulți antreprenori își iau mașinile pe firmă pentru a deduce TVA și alte costuri asociate (combustibil, reparații etc.). Problema este că se poate întâmpla ca în cazul unui control, inspectorii ANAF să le spună că nu au procedat corect.
Consultantul fiscal Adrian Bența a explicat aceste lucruri în Revista Prietenii Fiscalității, venind cu un exemplu practic.
O societate a achiziționat în luna noiembrie 2024 un autoturism la care costul de achiziție are o valoare semnificativă. Furnizorul este o societate înregistrată în scopuri de TVA în România, iar peste prețul agreat, a fost facturat TVA în procent de 19%.
“Din cauza faptului că încă de la momentul achiziției se cunoaște că autoturismul va fi folosit în mod real atât pentru activitatea economică, dar și pentru utilizarea în scop personal a administratorului societății, s-a exercitat deducerea TVA de la achiziție doar în procentul de 50% din suma facturată de furnizor”, spune el.
Cu toate acestea, spune Bența, societatea înregistrează TVA de rambursat generată în mare parte de această achiziție, iar administratorul societății întreabă pe Directorul economic dacă în condițiile situației fiscale din această perioadă, este oportun să se solicite rambursarea TVA.
“Administratorul societății apreciază existența riscului de a se anula tot dreptul de deducere și să fie reclasificate toate costurile drept avantaje în natură ale administratorului”, afirmă consultantul fiscal.
În perioada curentă, orice procedură fiscală este riscantă din perspectiva relațiilor cu autoritățile fiscale, însă nu există două proceduri de inspecție identice.
Legal, spune el, societatea are acest drept de rambursare a TVA.
“Nu recomandăm solicitarea la rambursare în acest moment chiar după prima lună de achiziție deoarece o echipă de inspecție mai inflexibilă sau mai puțin dedicată înțelegerii modului de utilizare a autoturismului ar putea anula integral dreptul de deducere al TVA ce ar obliga societatea la plata diferenței de TVA. Nu apreciem legală reclasificarea costurilor drept avantaje în natură”, explică Adrian Bența.
El consideră ca fiind real riscul de anulare al deducerii de 50% pentru TVA de la achiziție.
“Noi apreciem că solicitarea la rambursarea TVA poate fi făcută doar în momentul în care există probe că autoturismul este utilizat și în activitate economică, cum ar fi deplasări la clienți și furnizori, la instituții financiare sau la autorități. Pot fi o multitudine de probe începând de la cele confirmate în documente, cum sunt facturile pe care sunt enumerate numărul autoturismului, ordine de deplasare sau chiar fotografii/filmări ce atestă acest fapt”, a mai arătat consultantul fiscal.
Adrian Bența spune că trebuie să se țină cont de existența acestor probe deoarece sarcina probei este în obligația contribuabilului conform art. 73 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.