Sari direct la conținut

Întâlnire a liderilor blocului pro-european, la Palatul Victoria. PSD discută inclusiv varianta în care Marcel Ciolacu să nu fie nici premier, nici candidat la prezidențiale

HotNews.ro
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderii PSD, PNL, USR și UDMR, plus reprezentanții minorităților naționale s-au reunit marți seara, de la ora 19.00, pentru a discuta despre formarea noului guvern și strategia pentru prezidențiale. Deși întâlnirea e în format larg, liderii PSD și PNL au discutat deja neoficial despre un candidat comun la prezidențiale și instalarea rapidă a unui guvern.

La finalul discuțiilor care au durat aproape trei ore, PSD, USR, PNL, UDMR și grupul minorităților au convenit să participe împreună la constituirea unui guvern și a unei majorități parlamentare pro-europene. Programul de guvernare urmează să fie discutat într-o comisie comună. În ce privește alegerile prezidențiale, în comunicatul partidelor care au participat la discuții, se spune despre „susținerea unui posibil candidat comun”.

„Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, se spune în comunicatul partidelor care au participat la discuțiile de la Palatul Victoria.


PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat pe 4 decembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, un pact pentru o coaliție pro-europeană și euroatlantică. În baza acestui acord, liderii celor patru partide negociază în această seară un posibil acord pentru formarea unui guvern din care să nu facă parte partidele extremiste.

„Există deja un acord între PSD, PNL și UDMR pentru formarea unei majorități parlamentare și instalarea unui nou guvern. Trebuie să vedem dacă se ajunge la o înțelegere și cu USR pentru o coaliție mai largă”, au declarat surse politice, pentru HotNews.ro.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu a declarat, luni, după reuniunea Consiliului Politic Național că social-democrații vor să participe la guvernare și să obțină funcția de premier. Marcel Ciolacu a primit un mandat de negociere cu forțele pro-europene.

În spatele ușilor închise, social-democrații sunt deschiși la mai multe scenarii pentru formarea guvernului, inclusiv ca liderul PSD să nu mai fie la Palatul Victoria.

„Marcel Ciolacu nu va ține obligatoriu să fie prim-ministru în noul guvern. Știe că este foarte posibil să nu fie nici candidat la prezidențiale în primăvară. Se testează diferite variante pentru a se ajunge rapid la un acord, până la finalul anului. Nu știm dacă USR va face parte din noul guvern. PSD vrea să aibă premierul, dar este posibil să fie și o variantă de compromis. Cel mai important lucru este ca toată lumea să înțeleagă că este nevoie de guvern rapid. PSD va face parte sigur din guvern”, au declarat surse social-democrate pentru Hotnews.ro.

Discuții pentru un candidat comun PSD-PNL

Mai multe surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că au existat deja „discuții exploratorii” pentru identificarea unui candidat comun PSD-PNL pentru alegerile prezidențiale, care să fie contrapus candidatului extremist.

Partidele care vor forma noul guvern au în vedere o împărțire a puterii pentru funcțiile majore: candidat prezidențiale, premier, președintele Camerei Deputaților, președintele Senatului.

„Ce nu am reușit în vară după alegerile europarlamentare, când am ratat șansa de a avea un candidat comun, negociem din nou acum. Varianta unui candidat comun PSD-PNL, cel puțin, este deja discutată și acceptată. Fiecare partid va lua o funcție importantă, trebuie să existe unitate”, au declarat surse politice din ambele partide.

Liderii PSD sunt sceptici în privința candidatul unic Nicușor Dan, care să reprezinte forțele pro-europene. Varianta a fost avansată de mai multe ONG-uri, iar primarul Capitalei nu a exclus un asemenea scenariu. Ei exclud și varianta susținerii lui Ilie Bolojan pentru Palatul Cotroceni, cel puțin în acest moment.

„Nicușor Dan își face calcule, dar dorește să aibă sprijin din partea tuturor forțelor pro-europene. Va discuta și cu Marcel Ciolacu pentru a vedea dacă poate obține sprijinul PSD”, au precizat sursele citate.

Crin Antonescu a declarat, luni, că PNL ar trebui să-l susțină pe Ilie Bolojan pentru Palatul Cotroceni. Între liderul interimar al liberalilor și președintele Klaus Iohannis „relațiile sunt aproape înghețate”.

Obiectivul negocierilor este ca noul guvern să primească votul de învestitură până la finalul lui 2024. 

PSD-PNL-UDMR și minoritățile naționale au voturile necesare în Parlament pentru a forma o majoritate și fără USR. Împreună ar aduna 245 de voturi. Dacă ar participa și USR la guvernare, ar mai aduce încă 59 de voturi. Majoritatea este de 234 de voturi.

  • 123 – PSD
  • 71 – PNL
  • 32 – UDMR
  • 19 – minoritățile naționale
INTERVIURILE HotNews.ro