Un subiect de război tot mai prezent în viețile rușilor: lupta pentru compensațiile datorate militarilor morți pe frontul din Ucraina
Războiul este foarte prezent în viețile rușilor, chiar dacă nu o recunosc. De exemplu, un subiect dezbătut pe rețelele sociale din Federația Rusă și chiar la posturile mari de televiziune, îl reprezintă compensațiile acordate de stat bărbaților decedați pe frontul din Ucraina și care pot depăși 100.000 euro de persoană. Pe multe grupuri de Telegram sau Vkontakte, analizate de Hotnews, familiile încearcă să afle metode prin care pot obține acești bani chiar și în situații complicate precum divorț, abandon familial etc.
- Amploarea discuțiilor despre compensațiile plătite familiilor celor morți în război sugerează și dimensiunea reală a pierderilor Rusiei. Occidentul spune că cel puțin 200.000 de ruși ar fi murit pe front.
- În contextul pierderilor din Ucraina, Putin a majorat în această toamnă cu 25 % indemnizațiile celor care semnează contracte cu Ministerul Apărării din Rusia.
Cine urmărește demult spațiul informațional al Federației Ruse, rețelele sociale sau televiziunile, nu are cum să nu fi remarcat numeroasele discuții și reportaje, uneori dramatice, din ultima vreme despre familii care-și dispută compensațiile pe care Federația Rusă le acordă militarilor morți pe front. Sumele acordate diferă în funcție de regiune sau stat, dar poate depăși chiar și 100.000 de dolari.
Zilele trecute, la unul dintre cele mai importante posturi de televiziune din Moscova, „Rossia 1”, a fost prezentată povestea unei femei din Novosibirsk care se judeca cu fostul soț pentru o compensație de 18 milioane de ruble, echivalentă cu 165.000 euro. Fiul celor doi, pe nume Stanislav Kuznețov, murise în război, iar soțul, care-și părăsise familia în urmă cu 28 de ani, pretindea acum să-i fie acordată lui întreaga sumă de bani.
Potrivit televiziunii ruse, Stanislav Kuznețov, în vârsta de 39 de ani, s-a înrolat în serviciul militar, prin contract, în noiembrie 2023, dar a murit la mijlocul acestui an pe front lăsând în urmă doi copii. Când mama lui Stanislav a mers la comisariatul militar pentru a clarifica situația compensațiilor datorate, l-a întâlnit acolo pe fostul soț, care a declarat că va cere întreaga sumă de 18 milioane de ruble.
Povestea lui Stanislav Kuznețov a stârnit emoții puternice, foarte mulți acuzând egoismul ieșit din comun al tatălui său care vrea acum să pună mâna pe bani, deși nici măcar nu venise la înmormântarea acestuia.
Discuțiile despre compensații arată și amploarea pierderilor rusești de pe front
Deși reportajul de pe „Rossia 1” ar putea fi considerat un caz particular, unul dramatic, așa cum pot fi întâlnite la toate televiziunile comerciale din lume, totuși este mai mult decât atât. Asta pentru că grupurile de pe rețeaua Vkontakte (așa-numitul Facebook rusesc) sunt pline de discuții și întrebări ale unor oameni care vor să știe cum pot intra în posesia compensațiilor de pe urma bărbaților morți.
Redăm mai jos câteva exemple:
„Bună ziua. Vă rog să rămână anonim. Aș vrea să solicit în instanță stabilirea paternității copilului meu. Copilul s-a născut după ce tatăl era deja declarat dispărut și încă nu a fost găsit. Are frați și surori, care îmi spun că nu este posibil și îmi refuză ajutorul. Pot obține paternitatea prin instanță dacă am fotografii cu el și mesaje de corespondență? Judecătorul poate decide în favoarea stabilirii paternității?”, întreabă o femeie pe Vkontakte.
Inevitabil, la această postare au apărut și comentariile răutăcioase:
„De îndată ce a fost declarat dispărut, brusc a devenit necesar. Nu el, bineînțeles, ci banii lui. Ei bine, da…” – scrie unul dintre utilizatori.
„Adresați-vă unui avocat. Eu am stabilit paternitatea după moarte. ADN-ul nu este considerat dovada principală, acest lucru l-au spus atât judecătorul, cât și un avocat din altă regiune. Anexați scrisori, fotografii comune, declarații de la vecini și rude, în care aceștia indică faptul că tatăl copilului a trăit cu voi.
Din câte știu, pentru ADN nu sunt necesare rudele lui, faceți o cerere la Ministerul Apărării, acolo ar trebui să aibă un eșantion de ADN al soldatului decedat. În cazul nostru, nu a fost necesar, deoarece nimeni nu a contestat și există scrisori de ale lui în care se adresează fiului său ca fiind al său”, o sfătuiește o femeie.
„Anonim vă rog! Spuneți-mi, vă rog, m-am căsătorit cu soțul meu (care este la „SVO” (așa-zisa „operațiunea militară specială” din Ucraina – n.r.). Copiii din prima mea căsătorie vor fi considerați sub tutelă sau îngrijirea lui?”, se întreabă o altă femei, care a primit mai multe comentarii negative despre faptul că vrea să obțină banii acestuia.
Întârzieri la plata banilor
Tot pe Vkontake, mulți reclamă faptul că statul rus plătește cu întârziere compensațiile pentru război.
„Bună ziua, aș dori să rămân anonimă, vă rog. Îmi cer scuze pentru această întrebare, am căutat pe internet, dar nu am găsit un răspuns clar. Fostul meu soț a decedat în cadrul „SVO”. Avem o fiică, iar împreună cu părinții lui am întocmit toate documentele pentru indemnizații, atât la comisariatul militar, cât și la asistența socială.
Aș vrea să întreb despre pensie: când va începe să fie plătită? Trebuie oare să așteptăm până vor veni toate celelalte plăți și abia apoi va începe plata pensiei? Acest lucru ar putea dura până la 6 luni sau chiar mai mult. De asemenea, mi-au fost aprobate în cont plățile (compensația) pentru tabără și 20 de mii de ruble de la un fond caritabil. Când vor fi transferate aceste sume? Tatarstan. Vă mulțumesc mult!”, a scris o altă femeie.
„Bună seara, anonim vă rog. Soțul meu a semnat un contract pe 17.01.2023 pentru OMS și a fost timp de două săptămâni la pregătire. Pe 31.01.2023 a fost transferat în serviciu, iar pe 4.02.2023 a decedat. De ce nu se fac plățile pentru perioada de pregătire și pentru deces?”, se întreabă altă.
„Anonim. Spuneți-mi, vă rog, tatăl este considerat dispărut fără urmă din 29.09.2024. Pe 9.12 am dat probe de ADN și am depus o cerere pentru indemnizații. Când vor veni plățile și cât vor fi? El era aruncător de grenade în cadrul unei unități de infanterie motorizată”, încă o întrebare de la utilizatoarea rețelei “Vkontakte”.
Cum îi răsplătește Putin pe cei care merg la război
Pentru decesul unui militar, statul acordă familiei acestuia următoarele plăți, potrivit Ministerul Apărării rus: indemnizație unică din bugetul federal, plăți regionale suplimentare (care depind în funcție de regiune și pot ajunge la sute de mii de ruble), despăgubiri în baza asigurării militarului pentru viață și sănătate. La începutul războiului din Ucraina, compensația se ridica la 5 milioane de ruble, adică 55.000 euro, dar aceste sume au fost majorate.
De asemenea, în luna septembrie a acestui an, Putin a majorat cu 25% indemnizațiile acordate pentru cei care semnează contracte cu Ministerul Apărării, care au ajuns la aproximativ 20.000 euro. Aceste stimulente vin în contextul în care estimările occidentale vorbesc de pierderi de peste 200.000 de morți și 400.000 răniți în rândul armatei.