Elena Lasconi, despre retragerea PSD de la negocieri și ordonanța trenuleț: „Bomba de ieri era de fapt o petardă eşuată / Încearcă să mintă românii până la prezidențiale”
Lidera USR, Elena Lasconi, a apreciat vineri seară că partidele care negociază formarea guvernului intenţionează să amâne măsurile pentru reducerea cheltuielilor până la alegerile prezidenţiale, iar apoi să introducă măsuri de austeritate „foarte mari”.
Ea a declarat, la Digi 24, că actualul guvern ar fi trebuit să adopte „ordonanţa trenuleţ” pentru reducerea cheltuielilor, scrie Agerpres.
„Acea ordonanţă (ordonanţă trenuleţ pentru reducerea cheltuielilor, n.r.) trebuia să o dea acest guvern încă în funcţie, iar ceilalţi parteneri au cedat. Trebuia să fie responsabilitatea guvernului Ciolacu. Pe 21 noiembrie domnul Ciolacu spunea că are schiţa de buget pe 2025. Noi, de când am început negocierile, am tot spus: «Arătaţi-ne bugetul», pentru că ştiam că se pregătesc măsuri foarte grele. Părerea mea este că ei încearcă să mintă românii până la alegerile prezidenţiale şi după alegerile prezidenţiale să înceapă măsuri de austeritate foarte mari”, a spus Lasconi.
„În comunicatul pe care l-au dat împreună, fără USR – atunci când am venit pe la jumătatea discuţiei la negocieri, pentru că am aflat de la televizor – scria negru pe alb «Nu mărim cheltuielile». Şi o să se mărească cheltuielile. «Nu mărim taxele». Şi o să se mărească, o să vedeţi asta. Doar că, din discuţiile pe care le-am avut, se doreşte ca până la prezidenţiale să nu fie nişte măsuri foarte clare”, a continuat ea.
Lidera USR a subliniat că reducerea cheltuielilor nu trebuie să vizeze sistemul de educaţie sau pe cel de sănătate.
Lasconi a menţionat că PSD ar mai fi invocat în timpul negocierilor varianta intrării în opoziţie.
„Bomba de ieri era de fapt o petardă eşuată, pentru că ei au mai folosit asta la negocieri. (…) Noi ne dorim să fim la guvernare. Ei nu ne doresc pe noi. Bineînţeles că ei o să spună exact invers. (…) Cele opt puncte pe care noi le-am printat şi le-am dus la Guvern nu erau o premieră. Noi am discutat inclusiv din prima zi de negocieri, am discutat despre aceste puncte, doar că eu nu am putut să vocalizez despre asta, pentru că nu o să mai negocieze nimeni vreodată în viaţă cu mine. Nu poţi să dai din casă”, a mai afirmat președinta USR.
Elena Lasconi şi-a exprimat convingerea că celelalte partide care negociază formarea coaliţiei nu îşi doresc ca USR să facă parte din viitorul Executiv.
„PNL-ul este pesedizat”
Ea a mai spus că PSD şi PNL au guvernat deja de două ori împreună şi că „le place foarte mult” acest lucru.
„Eu consider deja că PNL-ul este pesedizat. (…) Domnul Bolojan cred că este acum preşedintele interimar al PNL pentru că l-am ajutat. Am fost primul politician care a vorbit deschis despre faptul că eu consider că domnul Bolojan ar putea să fie un prim-ministru foarte bun. Cred că ştie multă lume că Iohannis nu îl agreează pe domnul Bolojan. Şi probabil că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla în «era Iohannis» care văd că încă continuă – nu ştim cât o să mai continue – dar cred că l-am ajutat”, a adăugat Lasconi.
Lidera USR a mai precizat că joi l-a sunat pe liderul PNL, Ilie Bolojan, şi că au convenit să aibă o nouă discuţie, dar că acest lucru nu s-a întâmplat.
„Eu cred că este un balet, pentru că domnul Ciolacu a mai spus în timpul negocierilor de vreo trei ori, către noi, că o să treacă în opoziţie. Şi eu i-am spus să încerce să nu mă intimideze, pentru că noi ştim foarte bine că primarii PSD depind de conducta de bani de la Guvern”, a mai declarat Lasconi.
Surse din conducerea USR au spus că PSD și PNL urmează să facă noul guvern alături de UDMR și Minorități. „S-au certat ieri de la cine să adopte OUG-ul trenuleț, dar azi vor anunța formarea noului guvern”, au declarat anterior în cursul zilei de vineri surse pentru HotNews.ro.
Și surse din PNL au confirmat că viitorul guvern va fi format din PSD, PNL, UDMR și Minorități.
Elena Lasconi nu a participat la ședința grupului parlamentar al USR. Ea l-a sunat ieri pe Ilie Bolojan, după ce PSD a anunțat că se retrage de la guvernare, însă cei doi nu s-au întâlnit pentru a discuta, conform acelorași surse.
Tensiunile dintre cele patru formațiuni au dus la un vizibil blocaj în coaliția proeuropeană. După ce a absentat la două ședințe, USR a impus miercuri 8 condiții drastice pentru a continua negocierile, printre care demisia președintelui Klaus Iohannis și demiterea șefilor serviciilor secrete.
Într-o decizie neașteptată, joi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea sa se retrage din negocierile privind formarea viitorului guvern, dar va vota în Parlament pentru învestirea unui guvern de dreapta.
Vineri seară, după primirea premierului ungar Viktor Orban la Palatul Victoria de către premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD și Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian s-au întâlnit și au purtat noi discuții, pentru a relua negocierile privind formarea viitorului guvern.