Sari direct la conținut

Pamantul are un "zumzet" propriu, iar cercetatorii au reusit sa-l inregistreze pentru prima data de pe fundul oceanului

HotNews.ro
Pamantul are un zumzet propriu, de frecvente joase, Foto: oceanservice.noaa.gov
Pamantul are un zumzet propriu, de frecvente joase, Foto: oceanservice.noaa.gov

Pe langa galagia produsa de marile orase, suburbii, exista si alte sunete mai putin perceptibile care merita sa fie auzite si explorate. Cercetatorii sustin ca Pamantul are un „murmur” propriu, de frecvente joase, si se cauta o explicatie pentru acesta, potrivit Live Science.

Desi existenta acestui zumzet a fost constatata cu ani in urma, oamenii de stiinta au reusit acum sa-l masoare pentru prima oara de pe fundul oceanului.

Inca din 1990, cercetatorii stiu ca Pamantul vibreaza constant din pricina activitatii microseismice, cunoscuta sub denumirea de „oscilatie libera”. Inca de pe atunci, oamenii de stiinta au emis ipoteze pentru a explica acest fenomen. In 2015, cercetatorii au legat aceasta vibratie de ritmicitatea si fluxul valurilor oceanului si de coliziunile intre valuri.

Recent, oamenii de stiinta au calatorit pe fundul Oceanului Indian pentru a inregistra aceste vibratii, folosindu-se de seismometre sferice. Acestia au lansat 57 de seismometre in jurul insulei La Réunion si a Madagascarului de est, de-a lungul unei regiuni care masura aproape 2.000 de kilometri patrati.

Folosindu-se de calcule si de filtre pentru reducerea zgomotului, acestia au izolat vibratiile Pamantului de zgomotul generat de miscarea curentilor si a valurilor oceanice si au descoperit sunete ale caror frecvente oscilau intre 2,9 si 4,5 milihertz, de 10.000 mai joase decat pragul auzului uman.

Aceasta cercetare va contribui la eforturile cercetatorilor de a realiza o harta a interiorului planetei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro