Giurgiuvenii si locuitorii din Ruse, Bulgaria, respecta in acelasi mod traditia graului pus la incoltit
Comerciantii de grau din Ruse, Bulgaria, pot fi vazuti in aceste zile alaturi de giurgiuveni cu oferte din ce in ce mai variate de figurine pline cu grau, care pus la incoltit in noaptea de Sfantul Andrei arata celui care l-a cultivat cat de spornic va fi pentru ei anul care vine, relateaza Agerpres. Locuitorii din Giurgiu si Ruse spun ca respecta in acelasi mod traditia de Sfantul Andrei.
„Am avut o mie de figurine in forma de ursuleti, vulpite, mistreti, marinari, facute din panza de sac, colorate si umplute cu boabe de grau care trebuie puse la incoltit in aceasta noapte si nu am mai ramas cu nicio figurina, desi cereri au mai existat. Si noi, in Bulgaria, avem aceeasi traditie si vedem ca si giurgiuvenii sunt incantati sa respecte aceasta traditie. Pe langa acest lucru, copiii nostri sunt invatati de mici sa cultive seminte de gazon si sa-l ingrijeasca apoi, pentru a le sadi de mici dragostea pentru frumos, pentru natura si pentru tot ce este viu si verde, acest obicei al plantarii gazonului fiind practicat la noi aproape tot timpul anului”, a declarat pentru Agerpres o comercianta de suveniruri pentru sarbatorile de iarna din Ruse, Bulgaria.
In acest an si la florariile din orasul Giurgiu s-au gasit boabe de grau pentru respectarea traditiei de Sfantul Andrei.
„Si noi am avut saculeti plini cu boabe de grau in forma de ursuleti pictati in diverse culori, pe care cei mici, dar si adultii ii pot achizitiona si dupa ce tin jucaria in apa aproape o ora pentru ca graul sa se hidrateze bine, pun forma de grau intr-un vas, la fereastra si au grija sa o ude periodic pentru ca bobul de graul sa incolteasca. E amuzant asa pentru copii, pentru ca dupa ce graul incolteste arata ca si cum ursuletului i-a crescut blana. Copiii adora aceste jucarii”, a spus patronul unei florarii.
In judetul Giurgiu aproape toti copiii si adultii respecta traditia de Sfantul Andrei si pun boabe de grau la incoltit pentru a vedea cum va fi anul care vine.
„Noi am crescut la sat si, de mici copii, bunicii si strabunicii nostri ne invatau sa punem boabe de grau in farfuriute, le udam zilnic si graul incoltea, iar de Anul Nou graul care crestea cel mai mare indica faptul ca anul viitor va fi un an spornic sau persoana respectiva va avea sanatate si putere de munca tot anul”, a povestit o comercianta de boabe de grau din satul Branistea, judetul Giurgiu.