Sari direct la conținut

Impozitarea locuintelor detinute de veteranii de razboi? Unde este adevarul? Cine plastografiaza Codul fiscal?

Consultant fiscal
Consultantul fiscal Adrian Benta, Foto: Hotnews
Consultantul fiscal Adrian Benta, Foto: Hotnews

In spatiul mioritic, de curand s-a facut remarcat un razboi mediatic intre guvernul actual si unii membrii din fostul guvern pe seama la o situatie mizera, impozitarea cladirilor, terenurilor, mijloacelor de transport detinute de sotiile veteranilor de razboi. Plata impozitelor la primarie pentru aceste active este o tema meschina, din categoria „fiscalitatea nu este morala” dar daca este prevazuta in lege trebuie respectata. Daca este prevazuta in lege si nu un impozit inventat! Desigur nu imi doresc sa particip la aceasta disputa, insa consider corect ca publicul larg sa fie informat, mai ales ca din punct de vedere fiscal pot aprecia acest fenomen. Asadar cine, ce se impoziteaza si cine este semnatarul legii?

Sa ne raportam la prevederile normative de la art. 456 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal ce stabilesc : „(1) Nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri pentru: (…)

r) cladirile aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, a vaduvelor de razboi si a vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi;”

Din analiza temeiului normativ retinem ca se beneficiaza de scutire la impozitul pe cladiri acele cladiri detinute de veteranii de razboi in proprietate sau coproprietate. Cladirea ca obiect de sine statator este subiectul scutirii de impozit.

Astfel de prevederi sunt regasite si la art. 464 lit. r) si art. 469 lit. a) din Codul fiscal ce mentioneaza scutiri pentru terenuri sau autoturisme detinute in coproprietate de veteranii de razboi, astfel ” Art. 464 alin. (1) lit. r) – Nu se datoreaza impozit/taxa pe teren pentru:r) terenurile aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, a vaduvelor de razboi si a vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi; ” (…) art. 469 alin. (1 lit. a) – Scutiri (1) Nu se datoreaza impozitul pe mijloacele de transport pentru: a) mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi sau vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;”.

  • Potrivit Codului fiscal, aprobat de Parlament, nu exista impozitele impricinate!

Ce aduce impozitarea? Punctul 3 din HG nr. 159/2016 publicata in Monitorul oficial nr. 273 din 11/04/2016 pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, adoptate prin HG nr. 1/2016, prevede:

„3. La punctul 23, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:

(41) In aplicarea prevederilor art. 456 alin. (1) lit. p), r), s), t) din Codul fiscal, in cazul cladirilor aflate in coproprietate, scutirea de impozit pe cladiri se acorda corespunzator cotei-parti din dreptul de proprietate asupra cladirii.”

Punctul 12 din aceiasi HG nr. 159/2016 stabileste:

„Dupa punctul 73 se introduce un nou punct, punctul 731, cu urmatorul cuprins:

„731. In aplicarea prevederilor art. 464 alin. (1) lit. r), s), t), u) din Codul fiscal, in cazul terenurilor aflate in coproprietate, scutirea de impozit pe teren se acorda corespunzator cotei-parti din dreptul de proprietate asupra terenului.” „

De aici fiecare a inteles dupa puterea de apreciere a fiecaruia!

Primariile au inteles sa impoziteze cota detinuta de sotul/sotia veteranului de razboi, ca doar n-o sa le impute lor Curtea de Conturi diferenta de impozit! Oricum in legislatia fiscala situatia este cvasigeneralizata una scrie in Codul fiscal, iar prin norme vine si se adauga la lege!

Similar exceptiei de constitutionalitate, cand o lege nu trebuie sa excede Constitutiei, la fel si o norma de aplicare nu trebuie sa excede legii de baza. Daca norma de aplicare reduce din drepturi sau aduce mai multe drepturi este ilegal acest fapt.

Daca mai aprofundezi, vezi ca nu scrie chiar asa negru pe alb ca sotiile veteranilor de razboi platesc impozit pe cota de cladire, daca hotararea impricinata se refera la altceva? Ar fi situatia cand un veteran de razboi, impreuna cu sotia dar si cu un frate ce nu este veteran de razboi detin in coproprietate un apartament. Textul normativ s-ar traduce ca fratele veteranului de razboi nu beneficiaza de scutire la impozitul pe locuinte. Parafrazand situatia textului normativ este ca in bancul cu cainele ce a absolvit facultatea – este inteligent, bine pregatit dar nu stie sa se exprime!

Desigur toate acestea sunt generate de calitatea indoielnica a textului normativ. Nu este deontologic sa afirm cine a semnat hotararea de guvern, nici n-ar avea vreo importanta, pentru ca guvernele vin si pleaca, contribuabilii raman cu aceleasi texte normative discutabile contradictorii.

Veteranii si sotii veteranilor de razboi au dreptul la scutirea de impozit pentru intreaga cladire sau intregul teren detinut in coproprietate si mai au dreptul la ceva mult mai sfant – dreptul la respectul nostru. Respect voua tuturor veteranilor de razboi!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro