Castigatorii premiilor Ig Nobel, premiile care ii fac pe oameni intai sa rada si apoi sa gandeasca
Descoperirea unui tratament revolutionar pentru cancer iti poate aduce premiul Nobel pentru medicina, dar daca descoperi ca injuraturile reduc nivelul durerii poti sa fii eventual castigatorul premiului “Ig Nobel”, premiul care “ii face pe oameni mai intai sa rada si apoi sa gandeasca”. Anul acesta, ceremonia, care s-a desfasurat in incinta Universitatii Harvard a avut in prim plan bacteriile, carora cantaretii de opera le-au dedicat arii intregi.
Castigatorii Ig Nobel 2010
Richard Stephens, de la Keele University din Marea Britanie, este castigatorul premiului Ig Nobel pentru pace. El a descoperit ca injuraturile cresc rezistenta la durere. Cum a facut descoperirea? Simplu: dupa ce si-a lovit degetul zdravan cu un ciocan si a injurat pe masura. El a facut apoi un experiment, in cadrul caruia participantii trebuiau sa bage mana in apa extrem de rece. S-a dovedit astfel ca cei care au injurat au reusit sa reziste mai mult la durere.
Premiul IG Nobel pentru medicina revine cercetatorilor olandezi Simon Riedveld si Ilja van Beest, care au descoperit ca “stresul emotional pozitiv”, precum acela pe care il simti cand te dai in roller coaster, reduce simptomele astmului.
Premiul pentru sanatate publica a revenit americanului Manuel Barbeito, care a descoperit ca barbile sunt un pericol pentru sanatate din cauza microorganismelor care raman in parul facial chiar si dupa o baie buna cu sampon.
Premiul pentru management a fost adjudecat de italienii de la Universitatea Catania, care au demonstrat ca, daca managerii ar fi promovati pe criterii aleatorii, companiile ar fi mult mai eficiente.
Trei femei: Lianne Parkin, Sheila Williams si Patricia Priest, sunt castigatoarele premiului Ig Nobel pentru fizica, dupa ce au demonstrat stiintific ca sosetele purtate peste incaltaminte previn alunecarile pe gheata.
Karina Acevedo-Whitehouse si Agnes Rocha-Gosselin de la Zoological Society din Marea Britanie si Diane Gendron de la Instituto Politecnico Nacional din Mexic au primit premiul Ig Nobel pentru inginerie, dupa ce au pus la punct o noua metodă de studiere a maladiilor respiratorii ale balenelor. Cercetatorii au folosit un elicopter telecomandat pentru a recolta mucusul expulzat de mamifere.
Premiul pentru transporturi a fost castigat de japonezul Toshiyuki Nakagaki, care a folosit un sablon de noroi pentru a determina rutele optime ale cailor ferate.
Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 19-a editie, sarbatoresc neobisnuitul, onoreaza imaginatia si stimuleaza interesul oamenilor pentru stiinta, medicina si tehnologie, potrivit revistei de umor „Annals of Improbable Research”, care sponsorizeaza aceste premii impreuna cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association si Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.