Sari direct la conținut

Agenția Spațială Europeană semnează contractul pentru al șaselea său satelit din programul Copernicus

HotNews.ro
Reprezentare artistica: Sentinel-1A, transportat de o racheta Soyuz, Foto: ESA/ATG medialab
Reprezentare artistica: Sentinel-1A, transportat de o racheta Soyuz, Foto: ESA/ATG medialab

Agenția Spațială Europeană (ESA) a semnat joi un contract cu Thales Alenia Space de 482 milioane de euro pentru furnizarea celui de-al șaselea satelit de nouă generație din programul său de observare a Pământului Copernicus, potrivit AFP.

Satelitul de misiune ROSE-L (pentru sistemul de observare a radarelor în bandă L pentru Europa) își va folosi radarul pentru a monitoriza umiditatea și erodarea solului, pentru a face diferența între diferite tipuri de culturi agricole sau pentru a monitoriza extinderea gheții marine în regiunea polară și zăpada sezonieră, explică Thales Alenia Space într-un comunicat.

Prima tranșă a acestui contract se ridică la 90 de milioane de euro, potrivit societății mixte dintre francezii de la Thales și italienii de la Leonardo.

Pentru această misiune, Airbus a fost responsabil pentru dezvoltarea „ochiului” satelitului, a radarului său, a cărui antenă „va fi cea mai mare antenă plană construită vreodată, măsurând (…) aproximativ dimensiunea a 10 mese de ping-pong „, potrivit grupului european.

Satelitul de două tone urmează să fie lansat în 2028 și poate fi pus pe orbită de lansatorul italian Vega C sau Ariane 6. Acesta va fi plasat pe o orbită polară la o altitudine de 690 de kilometri.

În total, conform ESA, 29 de producători din 15 țări, inclusiv 15 IMM-uri, sunt implicați în contract.

Misiunea Rose-L (Sentinel 12) face parte din programul Copernicus condus de Comisia Europeană, în care șapte sateliți Sentinel sunt deja pe orbită și furnizează date utilizate atât pentru monitorizarea climatului și a poluării, cât și pentru evaluarea daunelor generate de dezastre naturale.

Contractele pentru cele șase misiuni din faza următoare a programului Copernicus -LSTM, CMIR, CHIME, CO2M și Cristal- reprezintă un buget de 2,852 miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro