Sari direct la conținut

Aliatii raman in Afganistan inca cel putin 10 ani

HotNews.ro

Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate in Afganistan (ISAF) va rămine in această ţară incă cel puţin zece ani, pentru a contribui la procesul de reconstrucţie, a declarat, luni, generalul Walter Spindler, comandantul Brigăzii franco-germane (BFA), informează AFP.

Generalul a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului regional Neue Osnabruecker Zeitung, că o retragere definitivă a militarilor ISAF poate avea loc cel mai devreme peste zece ani, in condiţiile unei evoluţii optime a situaţiei din Afganistan

Reconstituirea noilor forţe de securitate afgane – armată, poliţie şi servicii secrete – progresează, dar este departe de a se incheia, a subliniat responsabilul citat.

In plus, Afganistanul va avea nevoie de ISAF in următorii zece ani pentru ca procesul de reconstrucţie să se impună in faţa traficanţilor de droguri şi a liderilor de gherilă, a adăugat generalul Spindler, care comandă contingentul german şi forţa multinaţională de la Kabul.

Ofiţerul german crede că regimul taliban a fost infrint definitiv la trei ani de la inlăturarea sa de la putere. „După 25 de ani de război şi conflicte civile, procesul de democratizare a ţării este ireversibil”, a apreciat el.

Atacurile sau răpirile de la frontiera cu Pakistanul, comise de talibani sau de membrii reţelei al-Qaida, sint posibile in continuare, a atras atenţia generalul german.

Alegerile prezidenţiale afgane, ciştigate de Hamid Karzai, au demonstrat că aproape toţi afganii doresc să scape de extremişti, a adăugat responsabilul militar, precizind că informaţiile oferite de populaţie au condus la dejucarea a 19 tentative de atentate in ultimele trei luni.

Germania participă cu 2.175 de soldaţi la ISAF, acesta fiind cel mai important contingent din cadrul forţei care are un efectiv total de 7.000 de militari proveniţi din 37 de ţări.

Trupele ISAF sint staţionate in principal la Kabul şi in imprejurimi şi sint plasate sub comandă NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro