Sari direct la conținut

Ambasadorul SUA crede ca libertatea presei in Romania este inca o problema

HotNews.ro

Robert Turcescu: Domnule ambasador, aveţi deja aproape şase luni de cind sinteţi in Romania. Vă rog să acordaţi o bilă albă pentru cel mai bun lucru pe care l-aţi găsit in Romania şi, desigur, o bilă neagră pentru lucrul care vă deranjează cel mai tare.

J.D. Crouch: Este un joc destul de dificil. Şi este mai greu pentru bila albă, pentru că există foarte multe lucruri bune pe care le-am văzut aici. Aş alege bila albă pentru primirea foarte călduroasă pe care am avut-o eu şi familia mea.

Cit despre bila neagră, aş vrea să văd un standard mai bun de viaţă in Romania, mai ridicat. Cred că se fac eforturi mari in acest sens, dar, dacă aş alege o bilă neagră, aş alege-o pentru acest lucru.

R.T.: Predecesorul dumneavoastră, ambasadorul Michael Guest, a fost un observator foarte atent al vieţii politice romaneşti şi nu a ezitat să critice incompetenţa autorităţilor, lupta ineficientă impotriva corupţiei. Veţi continua şirul acestor luări de poziţie?

J.D.C.: Declaraţii lui Michael Guest vor fi, de asemenea, susţinute de mine. Am văzut foarte multe lucruri bune in Romania, dar noi vorbim foarte sincer şi despre lucrurile care credem că trebuie schimbate.

Corupţia nu afectează numai relaţia dintre ţările noastre, dar şi viaţa de zi cu zi a romanilor şi este un aspect pe care l-am intilnit de cind am venit aici de multe ori şi pe care romanii trebuie să-l rezolve. Vă vom ajuta şi voi merge pe aceeaşi linie, de a spune sincer ceea ce cred in privinţa relaţiilor noastre.

R.T.: De ce americanilor le reuşeşte in mare parte lupta impotriva corupţiei şi nouă nu ne prea iese?

J.D.C.: Romania se află la inceputul democraţiei şi aceste aspecte au nevoie de timp pentru a fi rezolvate. Asta nu inseamnă că trebuie să avem răbdare cu ele, trebuie să fim foarte decişi, dar trebuie să inţelegem că lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Dacă romanii ar spune NU corupţiei, ar putea-o invinge.

R.T.: Vorbeam ceva mai devreme despre criticile formulate de ambasadorul Guest la adresa problemelor din societatea romanească. O astfel de critică a apărut şi după venirea dumneavoastră la post. E vorba de acel acord de colaborare intre Blocul Naţional Sindical şi Partidul Romania Mare.

Au existat voci care au spus că SUA se amestecă in treburile interne ale Romaniei.

J.D.C.: Politica noastră este să nu intervenim in afacerile interne sau in contextul politic din Romania. Resping această idee şi nu cred că despre acest lucru este vorba.

R.T.: Aţi anunţat atunci că va fi intreruptă orice colaborare cu BNS. Ce fel de colaborare există intre Ambasada SUA şi sindicate?

J.D.C.: Le-am sprijinit foarte mult de-a lungul anilor, prin intermediul agenţiilor americane de dezvoltare, le-am ajutat să devină sindicate mai bune, să aibă lideri mult mai puternici.

Le-am şi finanţat şi cred că este un lucru pe care il vom face in continuare.

R.T.: Care sint ordinele preşedintelui Bush in legătură cu Romania?

J.D.C.: Preşedintele Bush doreşte ca noi să avem o relaţie cit mai strinsă şi cit mai bună. Sintem aliaţi NATO şi impreună putem face mult mai multe lucruri decit separate.

R.T.: Credeţi că, in momentul de faţă, intre Romania şi SUA există o relaţie privilegiată?

J.D.C.: Cred că există o relaţie specială care s-a dezvoltat intre SUA şi Romania şi este normal, pentru că luptăm impreună in Afganistan şi Irak, lucrăm impreună la ONU.

R.T.: Bănuiesc că aţi avut deja intilniri cu oameni de afaceri americani care vor să investească in Romania. Ce ii sperie cel mai mult in momentul in care vorbesc despre mediul de afaceri de aici?

J.D.C: Nu am văzut pe nimeni speriat. Poate sint un pic ingrijoraţi in anumite cazuri de o piaţă pe care nu o inţeleg foarte bine.

In alte cazuri sint preocupaţi de aspecte legate de corupţie sau, cel puţin, de apariţia corupţiei. De asemenea, oamenii de afaceri sint interesaţi să vadă un cadru legal foarte stabil. Vor să ştie dacă, in cazul unor litigii sau dispute, vor fi trataţi in mod egal şi dacă lucrurile se vor rezolva foarte repede.

Dar cred că sint foarte incintaţi să facă afaceri in Romania.

R.T.: Cum comentaţi cazul Bechtel?

J.D.C.: Cred că trebuie să priviţi lucrurile din mai multe puncte de vedere. Primul ar fi acela că nu ştiu să fi fost vreun aspect legat de corupţie in această afacere.

Gindiţi-vă, de asemenea, la faptul că această autostradă va lega Braşovul pină la graniţa cu Ungaria şi acesta va fi un lucru foarte bun pentru Romania. Obligaţiile contractuale şi standardele sint un aspect foarte delicat in acest moment. S-a discutat in privinţa afacerii Bechtel, a afacerii EADS…

Ar trebui să cerem un proces foarte transparent in ceea ce priveşte acest tip de contracte şi să creăm o competiţie cit mai mare, dar in cazul Bechtel constructorul a fost deja desemnat şi ar fi ingrijorător să punem in discuţie contractele deja obţinute.

Ar fi incă un semn de instabilitate şi nu cred că este in interesul dezvoltării afacerilor din Romania.

R.T.: Vor amplasa SUA baze militare permanente in Romania?

J.D.C.: Avem incă semne de intrebare in privinţa celor mai bune locaţii, in privinţa ţărilor care ar fi de acord să ne găzduiască. Romania este luată in calcul in mod serios.

R.T.: Are Romania, in momentul de faţă, o presă liberă, o presă independentă?

J.D.C.: Da, Romania are o presă liberă şi da, există probleme ce trebuie rezolvate in această presă liberă. Cred că trebuie să vedem o presă mult mai responsabilă, care să reacţioneze la evenimente şi care să fie mult mai puţin conectată la anumite interese.

De asemenea, e nevoie de mult mai multă transparenţă in felul in care fondurile guvernamentale sint cheltuite pentru publicitate. Problema independenţei media nu cred că este o problemă pe care doar Guvernul trebuie s-o rezolve. Guvernul trebuie să lucreze impreună cu membrii comunităţii mass-media şi ai societăţii civile .

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro