Sari direct la conținut

Apelurile localizate de STS: ISU Cluj a preluat localizarea celui de-al doilea numar de telefon dupa mai bine de doua ore / Cum arata hartile STS pentru localizarea apelurilor date de victimele accidentului aviatic din Apuseni

Suprapunerea perimetrelor identificate de STS, Foto: STS
Suprapunerea perimetrelor identificate de STS, Foto: STS

In 20 ianuarie, Serviciul de Telecomunicatii Special (STS) a inregistrat si localizat doua numere de telefon, din retele diferite, de pe care medicul Radu Zamfir, unul dintre ranitii accidentului aviatic din Apuseni, a sunat la 112, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro. Prima localizare (nr de Vodafone) a fost facuta de STS la 16:17 minute, imediat dupa ce medicul Zamfir a apelat 112.

Localizarea STS a fost transmisa catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Cluj la doar cateva minute dupa apel. A doua localizare (nr. de Orange) a fost facuta de STS la 17:31, insa dispeceratul ISU Cluj a preluat localizarea abia peste aproape 2 ore si jumatate.

UPDATE 22:30 Surse apropiate anchetei au precizat pentru HotNews.ro ca ISU Cluj a reactionat cu intarziere in ceea ce priveste preluarea celei de-a doua localizari facute de STS.

„Informatia de localizare de pe numarul Orange, desi a fost primita in sistem la ora 17:31, a fost preluata de ISU Cluj la ora 19:52. Suprapunerea celor doua arii le-ar fi permis celor de la ISU sa delimiteze mai precis si mai repede aria de cautare. Singura obligatie a STS era sa transfere apelul la ISU, care conform metodologiei era institutia care ar fi trebuit sa coordoneze actiunile”, au explicat sursele HotNews.ro.

Ce informatii a primit STS de la operatorii de telefonie mobila si cum au realizat hartile de localizare

Potrivit reglementarilor in vigoare, localizarea unui apel la 112 se face de catre STS in baza unei legi si a unei decizii ANCOM din 2008 care spune ce date are obligatia un operator de telefonie mobila sa puna la dispozitia autoritatilor.

Cum face STS localizarea apelului 112

Cum face STS localizarea apelului 112

Foto: STS

Intr-un comunicat transmis luni, 3 februarie 2014, STS precizeaza ca: „perimetrele indicate prin hartile difuzate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale sunt cele construite in baza legii si a Deciziei ANCOM 1023/2008. Precizia lor este conform acestor reglementari si este la fel ca in alte 21 de tari europene care folosesc aceeasi metoda. Coordonatele si informatiile utilizate pentru construirea acestor perimetre sunt trimise STS de catre operatorii de telefonie mobila si sunt actualizate odata la doua luni, conform reglementarilor in vigoare”.

Astfel, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), operatorul de telefonie mobila pune la dispozitia serviciului urmatoarele date:

1. Coordonatele geografice (latitudine si longitudine) ale amplasamentului antenei/antenelor

2. Deschiderea antenei

3. Azimutul

4. Raza estimata de acoperire

Pe baza acestor data, STS deseneaza o figura pe harta unde ar trebui sa fie localizat telefonul de unde s-a apelat serviciul 112.

In cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, la STS au fost inregistrate mai multe apeluri facute la 112 de catre medicul Radu Zamfir, de pe doua numere de telefon – unul in reteaua Vodafone si altul in reteaua Orange. Ambele apeluri au fost realizate printr-o singura antena in zona pentru fiecare operator.

Apelul din Vodafone: Localizarea s-a facut imediat, iar datele au fost preluate in cateva minute si de catre ISU Cluj

Plansa Vodafone cu date operator

Plansa Vodafone cu date operator

Foto: STS

Primul apel facut la 112 de catre medicul Zamfir a fost facut la ora 16:16 in reteaua Vodafone. La 16:17:32 Centrul 112 a solicitat localizarea apelului, iar la 16:17:43, pe baza informatiilor primite de la operatorul de telefonie mobila, sistemul STS-ului a desenat o figura pe harta pentru localizarea apelului. (vezi informatiile din fotografia alaturata)

Peste aproximativ 11 minute, la 16:28, informatiile privind localizarea au fost preluate si de catre Dispeceratul ISU Cluj.

Apelul din Orange: ISU Cluj a preluat localizare dupa mai bine de doua ore de la apel

De pe numarul din reteaua Orange, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro de la STS, medicul Radu Zamfir a sunat la ora 17:30:12 la 112, iar la 17:31:24 Centrul 112 a solicitat STS-ului localizarea apelului. La 17:31:45, pe baza informatiilor transmise de operator, sistemul STS-ului a desenat inca o figura pe harta pentru localizarea apelului.

Dupa aproape doua ore si jumatate, dispeceratul ISU Cluj a preluat localizarea facuta de sistemul STS, in timp ce dispeceratul Jandarmeriei Cluj a preluat a doua localizare la aproape 3 ore si jumatate.

Plansa Orange cu date operator

Plansa Orange cu date operator

Foto: STS

Dupa cum se poate vedea in fotografiile alaturate, zonele identificate de STS ca fiind acoperite de semnalul antenelor retelelor mobile nu se suprapun cu punctul exact al accidentului, insa putea reprezenta un punct de plecare pentru echipele si serviciile de salvare.

Locul din care Zamfir a apelat STS de pe numarul Vodafone se afla la circa un kilometru de marginea zonei identificate de STS, in timp ce in cazul apelului Orange, harta desenata de STS este la distanta mare (de cativa kilometri) de locul in care se afla medicul la momentul apelului la 112.

STS mai precizeaza ca, inafara de mijloacele de localizare prin informatiile primite de la operatorii de telefonie mobila, „nu detine alte mijloace de localizare conform legii”.

STS sustine ca nu a primit coordonate geografice de la medicul Radu Zamfir: Ne-a transmis ora afisata pe telefonul mobil, nu coordonatele

Pe langa aceste informatii, STS a iesit luni in presa si a negat informatiile cum ca medicul Zamfir ar fi transmis coordonatele geografice prin sistemul 112.

Dansul a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil, incepand cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicand ca si coordonate ora afisata pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1 iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt cooordonate geografice. La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonata care incepe cu 46 a refuzat sa mai dea alte informatii spunand ca a transmis informatiile si ca nu mai da nimic. Dr. Sorin Ianceu nu a sunat la 112″, a declarat colonelul Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro