Sari direct la conținut

Apple si patru mari companii de muzica aproape de cea mai mare amenda anti-monopol data de Comisia Europeana

HotNews.ro

Apple si patru mari companii de muzica se apara, in aceasta saptamana, in fata oficialilor anti-trust ai Comisiei Europene fata de acuzatiile ca iTunes, magazinul online de muzica al Apple, restrictioneaza alegerea consumatorilor din cadrul UE, titreaza EuObserver.

In prezent, consumatorii pot cumpara muzica de la magazinul online al Apple oferit in tara unde cardul de credit este emis, in general tara de resedinta, fiindu-le astfel limitata alegerea atat in privinta muzicii cat si a pretului.

In cazul in care autoritatile anti-trust ale Comisiei au dreptate, companiile ar putea fi amendate cu 10% din veniturile globale ale acestora, valoare care s-ar ridica la miliarde de euro. Serviciul iTunes nu este disponibil inca in Romania.

Oficialii Apple si ai patru mari companii de muzica la nivel mondial isi apara miercuri si joi (19 si respectiv 20 septembrie) structura de distributie a muzicii in fata oficialilor antitrust din Uniunea Europeana.

Daca Bruxelles-ul decide ca practica acestor companii este impotriva legislatiei europene, Comisia ar putea impune o amenda a carei valoare este echivalenta cu 10% din veniturile globale ale acestor companii. De notat ca numai Apple singura are venituri anuale de peste 15 miliarde de euro.

Grupul american controleaza 70% din piata mondiala a transferurilor de melodii de pe internet, playerul musical iPod jucand un rol esential.

In prezent, clientii iTunes pot cumpara muzica numai de la magazinele Apple oferite in tara de unde este emis cardul, care este de regula tara de resedinta. Acest lucru limiteaza alegerea melodiilor si conduce la preturi diferite pentru aceeasi melodie, spun oficialii Comisiei.

Consumatorii din tarile apartinand zonei euro platesc 0,99 euro centi pe melodia descarcata, in timp ce clientii Apple din Marea Britanie platesc 1,17 euro, iar cei din Danemarca platesc 1,17 euro.

Ancheta Comisiei a pleacat de la o plangere facuta in 2005 de grupul britanic de protectia consumatorului, „Which?” care atragea atentia asupra preturilor diferite platite pentru descarcarea de melodii de pe iTunes la nivelul blocului comunitar.

Comisia a facut publice plangerile din piata inca din luna aprilie a acestui an, mentionand ca acest caz nu are legatura cu pozitia dominanta a Apple pe piata online a transferurilor de melodii din Europa.

Potrivit The EuObserver, audierile din aceasta saptamana nu au legatura nici cu ingrijorarile privind modul in care Apple foloseste softul de securitate numit Digital Rights Management (DRM) pentru a limita tipurile de playere musicale pe care consumatorii companiei le pot folosi pentru a asculta melodiile cumparate de pe iTunes.

Din Romania nu se poate achizitiona muzica de pe iTunes

iTunes Store (initial iTunes Music Store) este un serviciu online operat de Apple care permite utilizatorilor cumpararea si descarcarea de fisiere media (muzica, carti audio, continut video, jocuri pentru iPod) in tarile in care serviciul este disponibil.

In prezent, iTunes Store ofera cel mai mare catalog media din lume, incluzand peste cinci milioane de melodii, 350 de emisiuni TV si peste 500 de filme de lung metraj. Cristian Teodorescu, Business Manager al companiei Integrated Romanian Information Systems (IRIS), distribuitorul exclusiv al produselor Apple in Romania, spune ca la noi, acest serviciu nu este inca disponibil.

“iTunes Store este acum disponibil intr-un numar de 22 de tari de pe patru continente (America de Nord, Europa, Australia si Asia – doar Japonia) printre care nu se numara si Romania.

In concluzie, din Romania nu se poate achizitiona muzica din iTunes Store decat in cazul in care respectivul client detine un card de credit cu adresa de facturare intr-una din tarile unde serviciul este disponibil”, a precizat pentru Hotnews.ro, Cristian Teodorescu.

Microsoft si “Cartelul mondial al fermoarelor” au incasat cele mai mari amenzi pana in prezent

Audierile recente referitoare la politica Apple vin la scurt timp dupa ce lunea aceasta, Curtea Europeana de Prima Instanta din Luxemburg a respins, in punctele esentiale, recursul facut de Microsoft impotriva deciziei din 2004 a Comisiei Europene, care acuza gigantul american de abuz de pozitie dominanta si impunea acestei companii o amenda record de aproximativ jumatate de miliard de euro.

Amenda este cea mai mare acordata pana acum de catre Comisia Europeana unei companii pentru abuz de pozitie dominanta. Miercuri, Comisia Europeana a aplicat amenzi usturatoare, insumand peste 320 de milioane de euro, unui grup de firme pe care le acuza de activitati de tip cartel pe piata fermoarelor din Europa si intraga lume.

Potrivit Comisiei, activitatile acestor firme – printre care se numara si liderul pietei mondiale, grupul nipon YKK – au incalcat flagrant reglementarile UE in materie de concurenta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro