Sari direct la conținut

Arabia Saudită plănuieşte noi reduceri ale producţiei de petrol, ca parte a acordului OPEC+

HotNews.ro
Sediul OPEC, Viena, Foto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia
Sediul OPEC, Viena, Foto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia

Arabia Saudită va efectua noi reduceri voluntare ale producţiei de petrol, ca parte a unui acord mai amplu al OPEC+ pentru a reduce producţia, au declarat surse pentru Reuters, în timp ce grupul se confruntă cu o scădere a preţurilor petrolului şi un surplus al ofertei, transmite Reuters.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a ajuns la un acord privind politica de producţie după şapte ore de discuţii, au spus sursele.

Două surse din OPEC+ au spus că grupul ar putea menţine un acord de producţie existent pentru 2023 şi va face reduceri suplimentare în 2024, dacă se convin noi plafoane de bază de producţie pentru membri, de la care se aplică reducerile.

Nu a fost clar când va începe Arabia Saudită să facă reduceri voluntare ale producţiei de petrol sau cât de mult vor reduce Riadul şi OPEC+ în ansamblu.

OPEC+, care reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi conduşi de Rusia, pompează aproximativ 40% din ţiţeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale de politică pot avea un impact major asupra preţurilor petrolului.

Surse au declarat pentru Reuters că că reducerile suplimentare de producţie ale OPEC+ s-ar putea ridica la 1 milion de barili pe zi, pe lângă reducerile existente de 2 milioane bpd şi reduceri voluntare de 1,6 milioane bpd, anunţate într-o mişcare surpriză în aprilie şi care au intrat în vigoare în mai.

Anunţul din aprilie a contribuit la creşterea preţurilor petrolului cu aproximativ 9 dolari pe baril, la peste 87 de dolari, dar acestea s-au retras rapid sub presiunea preocupărilor legate de creşterea economică şi cererea globală.

Vineri, preţul petrolului Brent, de referinţă, s-a stabilit la 76 dolari pe baril.

Dacă va fi aprobată, o nouă reducere ar duce volumul total al reducerilor la 4,66 milioane bpd, sau aproximativ 4,5% din cererea globală.

De obicei, reducerile de producţie intră în vigoare în următoarea lună după ce au fost convenite, dar miniştrii ar putea, de asemenea, să fie de acord cu implementarea ulterioară.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei al Arabiei Saudite, Prinţul Abdulaziz, a spus că investitorii care fac tranzacţii short pentru preţul petrolului sau pariază pe o scădere a preţului ar trebui ”să aibă grijă”, ceea ce mulţi observatori ai pieţei au interpretat ca un avertisment privind reducerile suplimentare de aprovizionare.

Naţiunile occidentale au acuzat OPEC că manipulează preţurile petrolului şi subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei.

Occidentul a acuzat, de asemenea, OPEC că se alătură Rusiei, în ciuda sancţiunilor occidentale privind invazia Ucrainei de către Moscova.

Ca răspuns, membrii OPEC au spus că tipărirea de bani din Occident din ultimul deceniu a determinat inflaţia şi a forţat naţiunile producătoare de petrol să acţioneze pentru a menţine valoarea exportului lor principal.

Ţările asiatice, precum China şi India, au cumpărat cea mai mare parte din exporturile de petrol ruseşti şi au refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

În timpul întâlnirii de duminică, cei mai influenţi membri ai OPEC şi cei mai mari producători din Golf conduşi de Arabia Saudită au încercat să convingă naţiuni africane sub-productoare, cum ar fi Nigeria şi Angola, să aibă ţinte de producţie mai realiste, au spus surse.

Nigeria şi Angola nu au reuşit de mult să producă în conformitate cu obiectivele lor, dar s-au opus unor plafoane de bază mai mici, deoarece noile obiective le-ar putea forţa să efectueze reduceri reale.

În schimb, Emiratele Arabe Unite au cerut o valoare de referinţă mai mare, în conformitate cu creşterea capacităţii sale de producţie, dar asta ar putea însemna că ponderea sa în reducerile generale ar putea scădea.

OPEC a refuzat accesul presei la sediul său reporterilor Reuters şi ai altor mass-media de ştiri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro