Sari direct la conținut

ASF spune ca Ponta si Basescu ar fi trebuit sa stie salariile de zeci de mii de euro ale conducerii institutiei si acuza presa ca a pus presiune publica, prin dezvaluirea veniturilor

HotNews.ro

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) afirma ca salariile conducerii institutiei „nu trebuie sa reprezinte o surpriza” nici pentru Traian Basescu si nici pentru Victor Ponta. Intr-un comunicat publicat in ziua cand seful institutiei, Dan Radu Rusanu, a fost pus sub urmarire penala de catre procurorii DNA, Biroul de comunicare al ASF – coordonat de fostul ziarist Radu Soviani, acuza presa ca ar crea „o presiune fara precedent” la adresa Autoritatii, pentru a servi interese private ale unor actori din piata de asigurari.

„Consideram ca transmiterea catre presa a salariilor din ASF face parte din presiunea publica pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca ASF sa nu constate neregulile din piata asigurarilor”, se arata intr-un comunicat publicat de ASF.

Aceasta afirmatie este insa contrazisa in acelasi comunicat, cu cateva randuri mai sus, unde se afirma ca „ASF a facut public inca din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF”.

De fapt, acest paragraf nu este intru totul real, in conditiile in care la acel moment ASF a publicat doar salariile conducerii, nu insa si primele si bonusurile care au dus la veniturile de zeci de mii de euro, dupa cum a aratat in exclusivitate HotNews.ro.

Acest comunicat este publicat in ziua in care a fost anuntata inceperea urmaririi penale fata de seful sau, Dan Radu Rusanu si in aceeasi zi in care premierul Victor Ponta acuzase „eludarea” unei ordonante a guvernului care plafona salariile din Autoritatea de Supraveghere Financiara la nivelul celor din Banca Nationala (BNR).

De altfel, HotNews.ro este acuzat, in acest comunicat, ca prin publicarea veniturilor de zeci de mii de euro incasate de conducerea ASF in ultimele doua luni anului trecut a creat „o presiune fara precedent la adresa conducerii” ASF: „In data de 14 februarie 2014, hotnews.ro a publicat informatiile care i-au fost transmise cu salariile conducerii ASF si ale angajatilor ASF. Publicarea informatiilor a condus la o presiune fara precedent la adresa conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu 4 zile inainte de dezbaterea in Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea ASTRA”.

Iata mai jos comunicatul ASF:

„COMUNICAT DE PRESA

21.02.2014

Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de decizia DNA de a extinde urmarirea penala fata de domnul Dan Radu Rusanu, Presedinte ASF.

Precizam ca nu interpretam si nu comentam in vreun fel demersul DNA, institutie a statului roman care are datoria sa isi indeplineasca atributiile integral.

Indiferent de declaratiile politice sau de presiunile mass-media, ASF ramane consecventa principiilor corectitudinii si legalitatii pentru care a fost constituita si isi propune sa nu faca niciun rabat de la activitatea de supraveghere a pietei asigurarilor. Pentru aceasta consideram ca nicio masura nu poate fi considerata prea dura in conditiile in care sanctioneaza incalcari ale legii si ale principiilor concurentiale.

Reafirmam ca pentru ASF singura preocupare in sectorul asigurarilor ramane protejarea intereselor asiguratilor si stabilitatea industriei asigurarilor, sanctionand, atunci cand este cazul, orice companie care incalca normele legale, indiferent de structura actionariatului, sustinatorii publici si/sau politici ai acesteia.

ASF va continua sa supravegheze intransigent piata asigurarilor. Pentru intarirea acestei afirmatii reamintim ca in data de 18 februarie 2014, ASF a luat o decizie fara precedent in piata asigurarilor din Romania, respectand in totalitate legea si actionand ferm in urma neregulilor sesizate la societatea ASTRA, si anume deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala. O ignorare a aspectelor relevate de controlul de la societatea ASTRA ar fi insemnat ca ASF sa actioneze impotriva legii, sa nu isi respecte rolul de autoritate de supraveghere a pietei si sa contribuie la distorsiunea grava a pietei asigurarilor.

ASF reaminteste publicului ca a luat aceasta decize fara precedent in urma neregulilor constatate la societate ignorand orice presiune, inclusiv amenintarile cu demiterea conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Salariile conducerii ASF nu trebuie sa reprezinte o surpriza nici pentru Presedintele Romaniei, nici pentru Primul Ministru al Guvernului Romaniei si nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informatii si ar fi trebuit sa le detina inclusiv inainte de relevarea lor in presa.

In cazul in care, in calitate de beneficiari legali ai informatiilor privind salariile si personalul din ASF, Presedintele Romaniei sau Primul Ministru al Guvernului Romaniei au fost dezinformati, reamintim ca ASF a facut public inca din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Institutional, nimeni nu poate pretinde ca a aflat din presa nivelul salariilor din ASF in februarie 2014.

Consideram ca transmiterea catre presa a salariilor din ASF face parte din presiunea publica pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca ASF sa nu constate neregulile din piata asigurarilor, iar pentru demonstrarea acestor afirmatii facem urmatoarele precizari:

1. In data de 20 ianuarie 2014, Autoritatea finalizeaza controlul de la sediul ASF la societatea ASTRA privind modul in care societatea a indeplinit planul de masuri cu termen 31 decembrie 2013.

2. In data de 26 ianuarie 2014, o prima lista cu salarii denaturate din ASF a aparut in spatiul public, la postul B1TV.

3. In aceasta perioada s-a finalizat controlul la sediul ASTRA si s-au stabilit punctual neregulile in activitatea societatii, inclusiv indicii ferme in privinta unor fapte infractionale.

4. In data de 7 februarie 2014, ASF a transmis societatii ASTRA procesul verbal de control, conform legii. In data de 12 februarie 2014, societatea a transmis la ASF procesul verbal de control cu observatiile sale.

5. In data de 10 februarie 2014, societatea ASTRA a primit notificarea din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara ca marja de solvabilitate si coeficientul de lichiditate ale societatii sunt subunitare. Legea impune Autoritatii de Supraveghere sa deschida procedura de redresare financiara prin administrare speciala in cazul in care marja de solvabilitate scade sub valoarea de 1.

6. In data de 11 februarie 2014, ASF a stabilit data de 18 februarie 2014 pentru sedinta Consiliului ASF in care urma sa fie analizat raportul Corpului de control si Nota Directiei de Supraveghere si Stabilitate Financiara in privinta societatii ASTRA.

7. In data de 12 februarie 2014, postul Realitatea TV a deschis un atac fara precedent la adresa Autoritatii de Supraveghere Financiara, prezentand informatii false, denaturate si mincinoase la adresa activitatii si personalului ASF implicat in constatarea faptelor care au dus la deciziile de sanctionare a societatii ASTRA. Autoritatea de Supraveghere Financiara a sesizat Consiliul National al Audiovizualului pentru evalurea modului in care Realitatea TV a inteles sa respecte legile audio-vizualului in acea emisiune.

8. In data de 14 februarie 2014, hotnews.ro a publicat informatiile care i-au fost transmise cu salariile conducerii ASF si ale angajatilor ASF. Publicarea informatiilor a condus la o presiune fara precedent la adresa conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu 4 zile inainte de dezbaterea in Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea ASTRA.

9. In data de 18 februarie 2014, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru societatea ASTRA.

10. In data de 18 februrarie 2014, domnul Dan Adamescu, patronul societatii ASTRA, despre care ASF are indicii ferme despre fapte de natura infractionala (confirmarea lor fiind atributul altor institutii ale statului), a atacat fara precedent supravegherea din Romania denumind decizia legala a ASF drept ‘o lovitura in stil mafiot’ si numind conducerea ASF ‘incompetenta’.

11. In data de 19 februarie 2014, un alt atac fara precedent la adresa unei autoritati de supraveghere a fost declansat de catre Presedintele Romaniei, care a denumit institutia ASF – ‘o cloaca’ si a preluat elemente din discursul domnului Dan Adamescu la adresa conducerii ASF, pe care a numit-o ‘incompetenta’. Subliniem ca Presedintia Romaniei este beneficiar legal al tuturor informatiilor legate de salarizarea ASF si a informatiilor legate de competentele conducerii ASF si ar fi trebuit sa dispuna de informatiile corecte in urma cu mult timp, nu doar dupa decizia referitoare la ASTRA. Presedintele avea toate premizele sa faca aceste declaratii in orice alt moment, dar a ales contextul unei decizii legale si corecte luate de catre supraveghetorul national in privinta societatii ASTRA. Ne exprimam profundul regret ca prin alegerea momentului unei astfel de declaratii de catre Presedintele Romaniei, domnul Dan Adamescu a obtinut sustinere in argumentele folosite pentru acoperirea neregulilor constatate la ASTRA si pentru deciziile pe care dansul le considera necesare referitoare la conducerea ASF, inclusiv din partea Presedintelui Romaniei, care a anuntat ca va cere Parlamentului Romaniei demiterea conducerii ASF. In plus, domnul Dan Adamescu a anuntat dorinta de a ataca in instanta decizia perfect legala si justificata de realitatea financiara constatata de ASF la ASTRA. Precizam ca Presedintia Romaniei, ca beneficiar legal al tuturor informatiilor care i se ofera sau pe care le solicita, ar trebui sa manifeste retinere la decizia unei instante si implicatiile ei, inainte de pronuntare. ASF considera inacceptabila formularea utilizata de catre Presedintele Romaniei a termenului de ‘cloaca’ la adresa intregii Autoritati de Supraveghere Financiara.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va coopera in continuare cu Directia Nationala Anticoruptie si incurajeaza DNA sa isi indeplineasca integral atributiile legale. ASF va pune la dispozitia DNA toate documentele solicitate.

Dorim sa reafirmam apelul ca orice referire nepotrivita la adresa ASF, ca institutie, este de natura sa prejudicieze si sa submineze activitati care tin de functionarea ASF, de supravegherea si controlul exercitat, de rolul independent pe care instiutia ASF il are pentru stabilitatea pietei financiare non-bancare.

In concluzie, dorim sa asiguram cetatenii Romaniei si companiile nationale sau internationale care activeaza pe piata asigurarilor, ca ASF isi va continua activitatea cu profesionalism, urmarind strict respectarea legii, indiferent de presiunile la care este supusa. „

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro