Atentatul din Kabul: Pentagonul a anunțat că a fost o singură explozie în atacul de la aeroportul din capitala afgană / Mai multe țări și-au finalizat operațiunile de evacuare / Bilanțul victimelor, în creștere
Bilanțul victimelor după atentatul de la Kabul este în creștere. Cel puțin 169 de afgani și 13 soldați americani și-au pierdut viața în urma exploziei, potrivit a doi oficiali citați de Associated Press. Pentagonul a precizat vineri că în atacul de la aeroport a fost o singură explozie, și nu două cum anunțase inițial. Mai multe state printre care și Turcia au anunțat că au finalizat operațiunile de evacuare în timp ce Marea Britanie se așteaptă ca ultimele evacuări să fie realizate în timpul nopții.
Principalele informații de vineri despre situația din Afganistan:
23.42 Turcia a finalizat operațiunea de evacuare a militarilor și civililor săi din țară. „Ne-am retras toate echipele din Afganistan. Nimeni nu va rămâne acolo cu excepția unui număr restrâns de tehnicieni, 20-30 de oameni. Plecăm din Afganistan”, a declarat președintele turc Recep Erdogan.
22.06 Talibanii au cerut SUA să păstreze prezența diplomatică în Afganistan și după retragerea trupelor
20.30Doi cetățeni britanici, precum și copilul unui cetățean britanic, au murit în atentat
18.56 Oficiali citați de Associated Press susțin că bilanțul victimelor a crescut. Cel puțin 169 de afgani au murit și 13 soldați americani în urma exploziei de la aeroportul din Kabul.
Cei doi oficiali nu au primit aprobare să vorbească cu presa și au oferit informația sub condiția anonimității.
18.37 Pentagonul anunță că a existat o singură explozie la aeroportul din Kabul,nu dpuă așa cum s-a anunțat inițial Generalul William Taylor a declarat într-un briefing de presă al Pentagonului: „Vă pot confirma că nu credem că a existat o a doua explozie la sau lângă hotelul Baron și că a fost un singur atacator sinucigaș. Nu știm cum a fost difuzată informația incorectă”
17.49 Soldații americani răniți în explozie au ajuns la o bază aeriană americană din Germania și au fost transferați la un centru medical
16.36 Puține persoane s-au strâns vineri la aeroportul din Kabul după atacul de ieri, relatează un jurnalist aflat la fața locului pentru CNN. Acesta spune de asemenea că oamenilor nu li se permite accesul la poarta principală a aeroportului și că talibanii au parcat vehicule cu aproximativ 500 de metri înainte de intrare pentru a bloca drumul
15.57 Ultimul zbor de evacuare italian va pleca vineri din Afganistan, a declarat ministrul de externe Luigi de Maio. Avioanele armatei italiene au preluat după 26 august peste 4.800 de afgani, printre care mai mult de 1.100 de copii
14:56 Țările care au făcut evacuări din Afganistan și câți oameni au reușit să scoată de acolo
13.47 Casa Albă: Circa 12.500 de persoane au fost scoase joi din Afganistan, ridicând la 105.000 numărul total al celor evacuați după ce talibanii au prelaut controlul, pe 14 august
13.33 Suedia și-a încheiat misiunea de evacuare din Kabul. Ministrul de externe Ann Linde: ”În total, circa 1.100 de oameni au fost evacuați. Toți angajații locali ai ambasadei și familiile lor au fost evacuați”.
12.42 Afganistanul va rămâne în câteva zile fără provizii medicale, a spus vineri OMS, adăugând că speră să realizeze un pod aerian în orașul Mazar-i-Sharif cu ajutorul Pakistanului.
11.48 Recep Tayyip Erdogan: ”Talibanii ne-au cerut să operăm aeroportul din Kabul. Ne-au spus: ‘Noi vom asigura securitatea și voi îl puteți opera’. Nu am luat încă o decizie deoarece sunt posibile decese și alte asemenea lucruri acolo”.
10.06Spania a încheiat evacuările din Kabul
09.52 Forțele britanice au intrat în etapele finale ale evacuării din Kabul, iar unitățile pregătitoare au fost închise, a anunțat ministerul britanic al apărării. Eforturile se vor concentra pe evacuarea cetățenilor britanici și ale celor care deja au primit aprobarea de a pleca și sunt deja în aeroport, nu vor mai fi chemate alte persoane la aeroport.
Soldații sunt în alertă din cauza unor posibile noi atacuri
ISIS, inamic nu numai al Occidentului, ci și al talibanilor, a transmis că unul dintre atacatorii săi kamikaze a luat la țintă ”translatorii și colaboratorii armatei americane”. Oficialii americani au atribuit și ei masacrul grupării Stat Islamic și au promis răzbunare.
Generalul Frank McKenzie, șeful U.S. Central Command, a declarat că trupele speciale sunt în alertă din cauza posibilelor noi atacuri ISIS, inclusiv cu rachete sau mașini capcană care să vizeze aeroportul.
”Facem totul pentru a fi pregătiți”, a spus McKenzie, adăugând că unele informații sunt împărtățite cu talibanii și că el crede că ”unele atacuri au fost prevenite de aceștia”.
Armata americană este într-o cursă contracronometru de retragere din Afganistan până pe 31 august, termenul limită stabilit de Joe Biden. Președintele american a declarat că a ordonat Pentagonului să plănuiască o lovitură contra ISIS-K: ”Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna”.
Talibanii au întărit securitatea în jurul aeroportului
Pe lângă cei 13 soldați americani uciși, alți 18 au fost răniți și, potrivit US Central Command, sunt ”în proces de evacuare aeromedicală din Afganistan cu un avion C-17 dotat cu instalații chirurgicale”.
Talibanii au spus că ”am pierdut mai mulți oameni decât americanii în explozia de la aeroport”, adăugând că ”nu suntem responsabili de planul evacuare haotic pregătit de națiunile străine”.
Un diplomat dintr-o țară NATO ce se află în Kabul a declarat că toate țările prezente acolo intenționează să-și evacueze cetățenii și angajații ambasadelor până pe 30 august. Talibanii au întărit securitatea în jurul aeroportului, a spus diplomatul, care a cerut să nu-i fie publicat numele.
”Securitatea este responsabilitatea lor”, a afirmat acesta, adăugând că talibanii ar trebui să investigheze rețeaua ISIS.
Transmisiune Reuters cu Aeroportul Kabul:
Țările occidentale se tem că talibanii, care pe vremuri i-au oferit adăpost lui Osama bin Laden, vor permite iar ca Afganistanul să fie un refugiu pentru militanți. Talibanii susțin că nu vor permite ca țara să fie folosită de teroriști.
ISIS-K, inițial, și-a mărginit prezența în zonele de la granița cu Pakistanul, dar acum ar un front secundar și în nordul Afganistanului. Centrul de COmbatere a Terorismului de la West Point spune că în ISIS-K sunt, pe lângă afgani, pakistanezi din alte grupări militante și extremiști uzbeci.
Referințe: