Sari direct la conținut

AUDIO/INTERVIU Ion Smeeianu, directorul general al Postei: Sabia planeaza asupra tuturor si daca nu luam decizia corecta in acest moment in luna iunie va fi prea tarziu

HotNews.ro
Ion Smeeianu, mandatat sa mareasca salariile postasilor, Foto: AGERPRES
Ion Smeeianu, mandatat sa mareasca salariile postasilor, Foto: AGERPRES

Posta Romana are termen limita data de 13 iunie sa rezolve problema amenzii de peste 103 milioane lei primite de la Consiliul Concurentei pentru abuz de pozitie dominanta, iar rezolvarile sunt ori sa fie platita, orie sa fie suspendata/eliminata. In oricare alt caz, ANAF intrerupe esalonarea datoriilor pe care le are compania la bugetul de stat si ne cere plata integrala a acestora plus penalitatile (n.a 123 de milioane lei), ori acest lucru este imposibil de efectuat de societate, a precizat intr-un interviu acordat HotNews.ro Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane. Membrii Consiliului de Administratie al Postei Romane au agreat disponibilizarea in prima faza a 1029 de angajati (conducere si administratie), dar negocierile cu sindicalistii continua si luni, una dintre teme fiind plata salariilor compensatorii. Este imperios necesar ca salariile compensatorii sa se plateasca in 2013 si probabil intr-o formula esalonata, sustine Smeeianu.

Descarca fisierul audio in format MP3

Reporter: Domnule Smeeianu ce s-a discutat in sedinta CA de astazi si la ce rezultat ati ajuns?

  • Ion Smeeianu: Pe langa alte materiale, tema principala a fost reorganizarea societatii din punct de vedere al personalului. S-a discutat organigrama propusa a societatii care cuprindea eliminarea a 1029 de pozitii de conducere si de personal administrativ. Membrii CA au agreat filosofia acestei restructurari, forma organigramei precum si numarul de salariati care vor fi restructurati, urmand ca intr-o intalnire cu sindicatele in ziua de luni sa primim si acceptul acestora pentru restructurare.

Reporter: Deci sindicatele nu si-au dat inca acordul?

  • Ion Smeeianu: Ba da, am avut reprezentantul sindicatului ca si invitat, dar pana in acest moment, pozitiile au fost divergente pe doua puncte: desfiintarea regionalelor si o alta este glisarea salariilor compensatorii spre 2013 astfel incat sa fie degrevat bugetul pe 2012. Ar fi o sarcina financiara in plus pentru societate. Eu sunt mandatat de Consiliul de Administratie ca in functie de discutiile pe care le am luni, sa postez electronic aceste pozitii si se va vota electronic si, imediat ce primesc acceptul majoritatii membrilor Consiliului, organigrama practic intra in functiune.

Reporter: Dar s-a mai vorbit de inca un val de concedieri de 5300 de angajati, spunea dl Matei Bratianu intr-un interviu pentru HotNews.ro..

  • Ion Smeeianu: Da. Aceasta chestiune astazi nu s-a discutat decat la modul de variante de lucru privind scoaterea societatii din impas. Eu am prezentat Consiliului de Administratie implicatiile amenzii (n.a catre Consiliul Concurentei) deci a ramanerii in vigoare a amenzii si a platii integrale si cu penalitati a sumelor catre bugetul de stat. Trebuie gasite solutii pentru a nu intra in colaps societatea.
  • Una dintre solutii este restructurarea a inca 5.500 de angajati, de data asta din pacate din zona productiva, dar zicem noi ca printr-o analiza atenta si eficienta vom reusi sa identificam pozitiile care nu sunt suficient de eficiente pt societate a.i. prin economia la fondul de salarii a celor 5.500, intr-o prima aproximatie, pt ca daca vom face o analiza punct cu punct probabil cifra aceasta va varia in plus sau in minus, (…) sa reusim sa fim la linia de plutire daca amenda ramane in vigoare si reesalonarea datoriei catre bugetul de stat dispare.

Reporter: Ati spus ca al doilea punct este cel legat de salarii..

  • Ion Smeeianu: Restructurarea si eliberarea oamenilor din functii – practic in Contractul Colectiv de Munca (CCM) este prevazuta o plata a salariilor compensatorii, care nu poate fi suportata de bugetul societatii. Este imperios necesar ca aceste salarii compensatorii sa se plateasca in 2013 si probabil intr-o formula esalonata, altfel societatea nu are cum sa suporte si aceasta presiune de tip cheltuiala.

Reporter: Si luni, sigur veti avea acordul sindicatelor sau se va intra in insolventa, pentru ca si aceasta era o varianta?

  • Ion Smeeianu: Luni se vor expune punctele de vedere care au ramas in divergenta si vom cauta o solutie in care dorintele celor doua parti sa concorde. Eu sper ca optiunea sindicatelor sa se apropie cumva de viziunea noastra cel putin pentru prima faza a reorganizarii pentru ca vizeaza posturi neproductive.

Reporter: Va referiti la cele 1029 de posturi..

  • Ion Smeeianu: Exact.

Reporter: Domnul ministru Nica spunea ca este ori-ori. Ori acceptati planurile noastre, ori insolventa. Mai este loc de discutii? Sindicalistii spun ca nu se impune eliminarea a 8 directii regionale si ca ar trebui disponibilizati circa 600-700 de oameni nu peste 1000..

  • Ion Smeeianu: Nu pot aprecia in acest moment daca situatia este in zona alb-negru. Ramane sa stabilim, dar probabil pe acolo. Practic pe 13 iunie daca nu avem solutii efortul de plata este considerabil si cash-ul societatii nu poate suporta acest efort de plata. Deci si eu inclin sa cred ca domnul ministru Nica are o apreciere corecta asupra situatiei si cred ca va trebui cumva sa discutam. Sabia planeaza asupra tuturor si daca nu luam decizia corecta in acest moment in luna iunie va fi prea tarziu.

Reporter:Care este amenintarea pentru 13 iunie?

  • Ion Smeeianu: 13 iunie este practic termenul limita prin care daca nu se rezolva intr-un fel amenda (n.a CC) adica: ori sa fie platita ori sa fie suspendata sau sa fie eliminata – astea sunt rezolvarile. In oricare alt caz, bugetul de stat (n.a prin ANAF) intrerupe esalonarea si ne cere plata integrala a datoriilor plus penalitatile, ori acest lucru este imposibil de efectuat de societate. Noi avem datorii la bugetul de stat, iar ANAF ne-a dat termen de 90 de zile sa rezolvam problema.

Reporter: Pana la urma despre ce datorie la bugetul de stat vorbim?

Ion Smeeianu: Initial era de 85 de milioane lei, in acest moment s-a reusit plata a doua transe, este undeva la 77 de milioane lei, plus penalitatile care sunt vreo 46 de milioane in acest moment.

Reporter: Anuntati ceva luni, in urma discutiilor cu sindicatele?

  • Ion Smeeianu: Nu stim. Vom vedea. Acum nu pot sa apreciez daca luni se va termina discutia cu sindicatele sau nu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro