AUDIO Razvan Nicolescu, catre directorii companiilor energetice de stat: Bazandu-ma pe o serie de informatii primite in ultimele zile, va cer sa lasati in pace mediul politic. Vedeti-va de treaba!
Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a cerut directorilor companiilor energetice de stat sa nu mai fie preocupati sa caute sprijin politic, ci sa se ocupe de administrarea societatilor. Potrivit unei inregistrari audio obtinute de HotNews.ro, Nicolescu le-a spus directorilor, in cadrul unei intalniri care a avut loc miercuri la Departamentul pentru Energie, ca a primit informatii potrivit carora unii dintre acestia ar interesati sa se „dezvolte in spatiul politic”. „Lasati in pace dezvoltarile in spatiul politic si vedeti-va de ce aveti de facut dumneavoastra. (…)Simt nevoia, bazandu-ma si pe o serie de informatii pe care le-am primit in ultimele zile, sa va readuc in discutie aceasta cerere formulata de la prima intalnire: vedeti-va de treaba!”, a spus ministrul.
Acesta a afirmat ca statul roman nu se mai intoarce la perioada in care erau pusi oameni la conducerea unor societati pentru a face anumite jocuri ilegale. Aici a amintit de cazul „mita la Hidroelectrica. Reamintim ca Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si fost consilier al ministrului Constantin Nita, a fost condamnat pentru dare de mita. „Statul nu se va mai intoarce la perioada in care unul ca Mihaila sa fie numit la conducerea nu stiu carei societati cu nu stiu ce teme de urmarit. Am trecut peste momentul asta. Suntem in cu totul alt moment, iar dvs va puteti pastra pozitiile si va puteti mentine respectul profesioal, doar actionand corect fata de societatile pe care le conduceti. Lucrurile nu mai pot fi cum a au fost candva. Daca voi constata ca o parte din lucrurile care mi-au fost semnalate se vor confirma, nu voi ezita sa solicit, fie ca ca e vorba de consiliile de administratie sau directie din departament, sa iau pozitie pe chestiuni legate de profesionalism. Atentie foarte mare, ca ar fi pacat sa stricam ceva ce cred ca a functionat bine”, a spus Nicolescu.
Descarca fisierul audio in format MP3
Acesta a mai cerut directorilor sa vina cu propuneri legate de modificarea legislatiei privind guvernanta corporativa. Ministrul a sugerat ca o modificare ar putea viza modul in care se aproba bugetele de venituri si cheltuieli. In cazul companiilor listate, acestea ar putea fi aprobate prin ordin comun al ministrilor energiei si finantelor. „Poate ca nu este firesc ca la companii listate sa mai vorbim de aprobarea de buget si cheltuieli prin Hotarare de Guvern. Poate ar ajuta foarte mult sa evitam situatia in care neavand buget in martie, sa fie un ordin comun al ministrului care raspunde de energie si al ministrului care raspunde de finante”, a precizat ministrul. Aceste propuneri ar urma sa fie prezentate delegatiei FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
Ministrul le-a mai cerut sa trimita propuneri si pe partea de reglementare, mai ales in zona energiei regenerabile care ar crea probleme. „Semnalati la directiile de specialitate si pe partea legislativa, ca tot vorbim cum facem cu energia regenerabila care s-a dezvoltat prea mult in termen scurt. Si pe termen scurt si mediu generaza probleme”, a mai spus Razvan Nicolescu.
Reamintim ca ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a avut, miercuri, o intalnire cu sefii companiilor aflate in coordonarea Departamentului pentru Energie. Potrivit unui comunicat al Departamentului, ministrul le-a cerut sa respecte ordinul prin care companiile sunt obligate sa elaboreze strategii de dezvoltare pentru urmatorii zece ani si a realizarii programelor de investitii prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate pentru anul in curs. De asemenea, ministrul le-a cerut inca o data sefilor companiilor de stat sa acorde o maxima atentie in perioada urmatoare eficientei manageriale si, mai ales, respectarii principiilor de integritate. In cadrul intalnirii, nu s-a discutat si nici nu s-a pus problema unor demiteri.Reamintim ca schimbarea conducerii companiilor de stat din energie nu este de competenta ministrului delegat, fiind parte din atributiile consiliilor de administratie.