Austria: Curtea Suprema va decide daca studentul Max Schrems poate initia o actiune colectiva impotriva Facebook, pe tema politicilor sale de confidentialitate
Max Schems, studentul austriac care in octombrie a repurtat o rasunatoare victorie impotriva Facebook la Curtea de Justitie a UE, s-a adresat celei mai inalte instante austriece, sperand ca procesul declansat impotriva Facebook poate fi tratat ca actiune colectiva. Peste 25.000 de persoane s-au alaturat actiunii declansate de Schrems, cerand fiecare despagubiri de 500 euro de la Facebook, pentru modul in care reteaua ar fi incalcata legile de protectie a datelor din UE, scrie TechCrunch.
O instanta regionala austriaca a decis in iulie ca nu are jurisdictie asupra cazului inaintat de studentul Max Schrems care a solicitat ca procesul declansat de el, l-a care s-au asociat 25.000 de persoane, sa fie tratat ca actiune colectiva impotriva Facebook, din moment ce atatea mii de oameni au plangeri similare impotriva retelei sociale.
Ulterior, o curte de apel a decis ca Schrems poate sa depuna o actiune in nume personal la tribunalul din Viena, conform legilor de protectie a consumatorilor. Schrems vrea insa ca totul sa fie de amploare si sa existe o actiune colectiva, considerand ca este singura solutie rezonabila.
Actiunea declansata de Schrems se concentreaza pe mai multe domenii in care Facebook ar fi incalcat legile de protectie a datelor din UE. Reteaua nu cere consimtamantul user-ilor pentru cand le foloseste datele, face tracking pentru useri si cand folosesc alte site-uri si utilizeaza sisteme de tip big data pentru a analiza userii. O parte din plangere se refera la participarea Facebook la amplul program de spionaj PRISM
Facebook a negat toate acuzatiile si spune ca va bloca orice incercare de actiune colectiva.
Schrems a reportat un prim succes impotriva gigantului american la inceputul lui octombrie, cand Curtea de Justitie a UE a declarat „invalid” cadrul juridic care reglementeaza transferul datelor personale din UE spre SUA.