Sari direct la conținut

Banca Centrala Europeana se declara pregatita sa faca fata riscului de deflatie

HotNews.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) a reafirmat marti ca este pregatita sa faca fata riscului de deflatie in zona euro, chiar daca nu considera ca un astfel de risc a crescut, scrie AFP.

Directorul BCE, Mario Draghi, a afirmat ca este „pregatit sa ia masuri suplimentare” daca inflatia nu revine la nivele mai ridicate, intr-un discurs sustinut in fata studentilor Institutului de studii politice din Paris.

„Daca riscurile legate de scenariu (de decelerare a inflatiei) apar, suntem pregatiti sa luam masuri suplimentare pentru a ne asigura ca misiunea noastra este indeplinita”, respectiv garantarea stabilitatii preturilor, a spus acesta.

„Cu alte cuvinte, vom face ce este necesar pentru a mentine stabilitatea preturilor”, a adaugat acesta.

Chiar daca inflatia in zona euro a atins 0,7% in februarie, departe de obiectivul BCE de circa 2%, Draghi a subliniat ca „riscul de deflatie este limitat”.

„Avem noi dovada ca oamenii isi amana cumparaturile (in speranta de a plati mai putin ulterior), ceea ce ar fi definitia deflatiei? Nu vedem nicio dovada in acest sens”, a spus el, reluand o argumentatie utilizata deja in fata avertismentelor lansate de o serie de analisti legate de acest scenariu, sinonim cu decelerarea economiei.

Seful bancii centrale germana, si, in aceasta calitate, membru in consiliul guvernatorilor BCE, considera si el „riscul (deflatiei) foarte limitat”.

„Din punctul meu de vedere, cursul actual al lucrurilor nu necesita o schimbare a politicii monetare”, a declarat Jens Weidmann, in cadrul unei intalniri cu presa straina, la Berlin, pledand „pentru mai multa seninatate in discutiile legate de politica monetara”, cu o saptamana inainte de reuniunea lunara a BCE.

Dobanda principala a BCE, barometrul creditelor in zona euro, este la cel mai mic nivel inregistrat vreodata, de 0,25%, in timp ce BCE alimenteaza bancile cu lichiditati in speranta redemararii creditarii pentru sustinerea cresterii economice.

Iar daca situatia se degradeaza in ceea ce priveste inflatia, diferite optiuni se afla in studiu, a reamintit seful bancii centrale slovace, Josef Makuch.

„BCE are multe masuri la indemana, inclusiv sa puna mai multi bani in circulatie. Utilizarea lor depinde de situatie. Daca circumstantele o vor cere, atunci nu vad niciun motiv sa nu sustin” aceasta solutie, a precizat Makuch.

Printre masurile studiate figureaza posibilitatea unei dobanzi negative, pentru a incuraja bancile sa creditele intreprinderile si gospodariile. Dobana la care bancile isi depun surplusul de lichiditati la BCE pentru 24 de ore este in prezent de 0%.

In ceea ce priveste euro, al carui nivel ridicat fata de dolar starneste temeri legate de competitivitatea exporturilor, banca centrala a ca nu este „un obiectiv al politicii noastre dar este foarte important pentru stabilitatea preturilor si pentru crestere”.

„Privim cu atentie rata de schimb. Aceste preocupari sunt prezent in discutiile consiliului guvernatorilor”, a explicat Draghi, subliniind ca aceasta apreciere a monedei unice reprezinta efectul „revenirii increderii in zona euro”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro