Sari direct la conținut

Basescu: Daca au candidati buni, chiar si partidele mici pot fi reprezentate in Parlament

HotNews.ro

Minoritatea maghiara din Romania va fi super-reprezentata

Traian Basescu la TVR

Presedintele Traian Basescu si-a aparat marti seara, in cadrul emisiunii “Vot pentru vot 2008” de la TVR1, proiectul de vot uninominal ce va fi supus referendumului la 25 noiembrie.

Presedintele a afirmat ca sistemul pe care il propune el, spre deosebire de cel sustinut de guvern, produce un echilibru al responsabilitatii intre politicieni si alegatori si a spus ca partidele mici vor intra in parlament daca vor avea candidati buni.

Vezi aici fragmente din inregistrarea video:

  • de ce referendum (fragm. 1)
  • ce garantii are cetateanul (fragm. 2)
  • ce se intampla dupa referendum (fragm. 3)
  • invalidare? (fragm. 4)

    Seful statului a criticat, totodata, postul public de televiziune pentru faptul ca nu s-a implicat suficient in informarea romanilor privind referendumul.

    Aparitia presedintelui Basescu la TVR a fost neasteptata si a fost anuntata doar pe site-ul postului public de televiziune. Luni, reprezentantii TVR anuntasera ca seful statului va putea explica, pe post, cetatenilor pozitia sa privind uninominalul vineri, 23 noiembrie.

    Cum a incercat Basescu sa-i convinga pe romani sa voteze sistemul sau de vot uninominal:

  • E important ca romanii sa-si formuleze optiunea in mod democratic. Ei sunt nemultumiti de clasa politica asa cum se prezinta ea in prezent.
  • Este prima data cand un referendum nu se organizeaza pentru politicieni, ci pentru romani, am considerat ca trebuie sa li se dea posibilitatea sa aleaga regula dupa care se scrie legea.
  • Am convingerea ca cel putin pentru moment e inca un deficit de informare in privinta faptului ca romanii pot sa stabileasca regula dupa care sa fie alesi parlamentarii.
  • In toata aceasta campanie n-am spus niciodata votati Partidul Democrat. In schimb consider ca e obligatia mea, ca initiator al referendumului sa explic romanilor ca au ocazia sa decida ei in locul politicienilor. Referendumul e al romanilor, nu al partidelor politice.
  • Motive pentru un vot pozitiv la referendum: varianta pe care o propun romanilor e radicala. Responsabilitatea se imparte intre candidat si romanii care il voteaza. Avantajul variantei mele este ca alegerile parlamentare devin o competitie ca la primari, intre oameni, nu liste.
  • Varianta Pro Democratia are deficiente majore – nu rezolva problema curatarii clasei politice, e incompleta, parlamentarii sunt alesi chiar si cu foarte putine procente in primul tur, dupa care pentru a doua jumatate se redistribuie voturile.

    Aceasta inseamna ca vor intra in Parlament inclusiv parlamentari care figureaza pe o lista si care nu vor fi votati individual de electorat.
    Partidele decid ce client politic intra. Practic, exista o problema de reprezentativitate.

  • In varianta pe care o propun eu este o responsabilitate impartita intre partidul care vrea sa obtina multe voturi pentru candidatul sau si alegatorul care spune da. Sigur ca sistemul nu este perfect, dar sansa de a gresi a celor multi care simt omul e mult mai mica.
  • Intrebat despre posibilitatea ca baroni locali acuzati de coruptie sa intre in Parlament: N-am vazut prea multi oameni care, dupa ce in mod credibil au fost acuzati de coruptie, sa mai fie alesi. Sunt primari care au 2-3 mandate si primari care dupa primul mandat nu i-a mai ales nimeni.
  • In prezent, criza de credibilitate a clasei politice e majora – ca si in Franta anului 1958, cand a fost introdus sistemul uninominal luat drept model pentru proiectul supus votului la referendum. Daca mai mergem o legislatura ca pana acum, cea mai importanta institutie va ajunge la un nivel extrem de mic de incredere si democratia va fi in mare pericol.
  • In privinta argumentului ca prin varianta sa nu ar mai fi reprezentati toti romanii: Noi avem o constitutie care din acest punct de vedere ne protejeaza. Toti romanii se vor regasi in Parlament intr-un fel sau altul. Din punctul de vedere al minoritatilor, avem in constitutie obligatia ca toate minoritatile oficial recunoscute sa fie reprezentate.

    Minoritatea maghiara din Romania va fi super-reprezentata. Partidele mici care acum nu intra, daca au un om bun intr-o circumscriptie electorala, vor ajunge in Parlament.

  • Acest sistem nu permite introducerea pragului electoral. Mai multe partide nu vor intra pe propunerea Pro Democratia si asumata de guvern decat prin propunerea mea. Singura conditie, pentru a intra prin votul uninominal supus referendumului – sa aiba oameni valorosi.
  • Nu mai putem ramane in situatii incerte din punctul de vedere al codului electoral
  • Eu spun Parlamentului ca e un parlament care si-a incheiat misiunea in aceasta structura, pentru ca asa cred romanii si asa cred si eu.
  • Sentimentul pe care il am privind alegerea directa il am si ca presedinte, dar il am de cand am fost primar si ar fi fost si mai puternic, daca as fi fost primar inainte sa fiu ministru.
  • Daca referendumul nu va fi validat, cred ca cea mai mare obligatie a Parlamentului este sa scoata legea depusa inca din 2005 de PSD si sa o adopte in Parlament, in locul celei promovate de guvern.
  • Daca cineva va gandi ca un vot zdrobitor dat de romani in favoarea introducerii votului uninominal va fi ignorat, de a doua zi vom avea probleme serioase privind democratia, iar parlamentarii vor fi spulberati la alegerile din 2008.
  • Daca serviciile publice de televiziune si radio isi faceau onest treaba fata de romani, romanii erau informati foarte bine la ora aceasta si stiau ca vor putea stabili regula pentru politicieni. Pe fond, foarte putini oameni politici vor sa ajunga sa fie selectati de popor. Din acest motiv nu a fost dorinta printre partide sa vina la posturile publice sa discute despre referendum.
  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro