Sari direct la conținut

BCE a mărit dobânzile cu 50 de puncte de bază, pentru prima oară în ultimii 11 ani

HotNews.ro
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, Foto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, Foto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images

Banca Centrală Europeană a mărit cu 50 de puncte de bază dobânda cheie, în tentativa de a ține inflația sub control și fără a sufoca creșterea economică. Consiliul guvernatorilor a considerat că este oportun să se facă un prim pas mai amplu pe traiectoria de normalizare a ratei de politică monetară decât s-a semnalat la reuniunea sa anterioară, a transmis joi BCE.

De asemenea, a aprobat Transmission Protection Instrument (TPI), ale cărui detalii vor fi oferite într-o conferință de presă care va avea loc în cursul acestei zile.

TPI va fi o completare la setul de instrumente al BCE și poate fi activat pentru a contracara dinamica ”nejustificată și dezordonată” a pieței. Amploarea achizițiilor TPI depinde de severitatea riscurilor cu care se confruntă transmiterea politicilor.

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cele trei rate cheie ale dobânzilor BCE cu 50 de puncte de bază. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzii la facilitatea de credit marginal și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00%, cu efect de la 27 iulie 2022.

Moody’s se așteaptă ca băncile din sudul Europei să fie principalii beneficiari ai acestei măsuri. Oficialii BCE au declarat anterior că va opera creșterea ratelor din nou în septembrie și ar putea continua cu creșteri suplimentare la o dată ulterioară.

„Ne așteptăm ca băncile din Spania, Italia și Portugalia să beneficieze mai MULT decât cele din nord. Şi asta, deoarece o proporție mai mare de împrumuturi bancare în aceste țări au dobândă variabilă, iar creșterea ratelor băncii centrale va duce la o creștere mai mare și mai pronunțată a veniturilor băncilor. În schimb, efectul de susținere asupra veniturilor va fi mai gradual și mai moderat în sistemele bancare cu împrumuturi predominant cu rată fixă ​​precum Franța, Germania, Belgia și Suedia”, arată Moody’s.

„Băncile din sudul Europei au, în general, rate mai mici de credit/depozit și rezerve de lichiditate mai mari decât omologii lor din nordul Europei. Drept urmare, ei vor primi beneficii din randamentele mai mari ale activelor lor lichide și nu vor experimenta creșteri materiale ale costurilor de finanțare datorită bazelor lor ample de depozite, care nu sunt foarte sensibile la mișcările ratelor de dobândă”, mai declară Moody’s.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro