Sari direct la conținut

Bogdan Chiritoiu, despre amenda de la Posta Romana: Amenzile nu sunt esalonabile/ Poate ca are rost sa se gandeasca un mecanism de esalonare in cazul amenzilor mari

HotNews.ro
Posta romana - mai aproape de tine, Foto: USER UPLOADED
Posta romana - mai aproape de tine, Foto: USER UPLOADED

Presedintele Consiliului Concurentei a precizat vineri in legatura cu amenda de 103,3 milioane de lei pe care o are de platit Posta Romana pentru abuz de pozitie dominanata ca „amenzile nu sunt esalonabile, astea sunt regulile fiscale”. In acelasi timp insa, Chiritoiu a declarat: ‘opinia mea pe care am spus-o la un moment dat si in Guvern este ca regula asta este corecta dar poate ca in cazul unor amenzi foarte mari cum sunt cele de la Garda de Mediu si de la Consiliul Concurentei care pot fi in milioane de euro poate ca acolo are rost sa se gandeasca un mecanism de esalonare, dar asta nu este in zona noastra de responsabilitate”.

  • „Incasarea amenzilor Consiliului Concurentei este in sarcina ANAF. ANAF pana la urma trebuie sa gestioneze acest proces. Sunt convins ca ei au multe elemente de considerat, pentru ca trebuie sa se gandeasca in primul rand la disciplina fiscala. Ori nu vrei sa creezi mecanisme prin care oamenii pot sa scape de plata datoriilor catre stat. Evident ca ANAF are constrangerile lui si vor gasi cea mai buna solutie”, a spus vineri Bogdan Chiritoiu.

Presedintele Postei Romane, Ion Smeeianu, a declarat luni, 21 mai, pentru HotNews.ro ca s-a facut un memorandum catre Guvern in care este explicata situatia financiara dificila in care se afla compania de stat, in ideea unei analize privind o posibila pasuire, amanare sau eliminare a amenzii primite de la Consiliul Concurentei.

Posta Romana are termen limita data de 13 iunie sa rezolve problema amenzii de peste 103 milioane lei primite de la Consiliul Concurentei pentru abuz de pozitie dominanta, iar rezolvarile sunt ori sa fie platita, orie sa fie suspendata/eliminata, a spus intr-un alt interviu pentru HotNews.ro Ion Smeeianu. In oricare alt caz, ANAF intrerupe esalonarea datoriilor pe care le are compania la bugetul de stat si ne cere plata integrala a acestora plus penalitatile (n.a 123 de milioane lei), ori acest lucru este imposibil de efectuat de societate.

Cum a fost amendata Posta pentru abuz de pozitie dominanta

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) fost amendata in 2010 de Consiliul Concurentei cu 7,2% din cifra de afaceri a anului anterior, respectiv cu peste 24 milioane de euro. Acuzatia adusa a fost de abuz de pozitie dominanta. Investigatia a fost deschisa in 2005, iar aparatorul intereselor companiei nationale a fost fostul presedinte al CC, Gheorghe Oprescu. Autoritatea de concurenta era obligata sa ia o decizie in acest caz in acest an, in urma unei decizii in instanta obtinute chiar de una din firmele care au facut plangere la Consiliul Concurentei impotriva Postei Romane, conform surselor HotNews.ro.

Investigatia Consiliului Concurentei, demarata din 2005, a urmarit doua posibile incalcari ale legii privind abuzul de pozitie dominanta, prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale. Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA si aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres.

Intermediari sunt companiile care desfasoara activitati de producere a trimiterilor postale (pliante etc), precum si de preluare si sortare a corespondentei. Serviciul postal ‘Infadres’ se refera la expedierea de publicitate prin posta adresata pe piata interna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro