Sari direct la conținut

Business Report: Bancile au stopat finantarile pentru parcurile fotovoltaice; Divortul in afaceri, intre diplomatie si razboi; Comisioane de milioane de euro la Hidroelectrica si Oltchim; Gazele romanesti au primit viza Schengen pentru Europa. Cine pierde, cine castiga?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Bancile au stopat finantarile pentru parcurile fotovoltaice. Bancile nu mai acorda finantari pentru productia de energie fotovoltaica de la inceputul anului, de cand au aparut primele zvonuri privind modificarea schemei de sprijin – scaderea numarului de certificate verzi si diminuarea valorii maxime a certificatelor. Conducerea Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA) a declarat, ieri, intr-o conferinta, ca bancile au notificat dezvoltatorii ca isi rezerva dreptul de a modifica finantarile acordate daca schema de sprijin se modifica substantial si reevalueaza toate proiectele finantate in domeniul energiei regenerabile. RPIA intelege problema consumatorilor industriali, care intampina dificultati in mentinerea competitivitatii pe fondul cresterii costurilor cu certificatele verzi, si solicita autoritatilor ca eventualele modificari sa nu fie atat de radicale incat sa afecteze investitiile din domeniu. Si producatorii de energie din surse conventionale se plang ca inregistreaza pierderi din cauza preluarii cu prioritate in sistem a energiei regenerabile, care ridica si probleme privind echilibrarea, scrie Bursa.ro.

Divortul in afaceri, intre diplomatie si razboi. Unii parteneri de afaceri reusesc sa se desparta prieteni, insa altii transforma separarea intr-o lupta pe viata si pe moarte, fara a realiza ca prin asta afecteaza chiar companiile pe care si le disputa In 2007, averea le era estimata la circa 1,5 miliarde de euro, iar afacerile din domeniul alimentatiei, distributiei ori turismului pareau sa mearga ca unse. Cinci ani mai tarziu, Top 300 Capital le evalueaza activele la circa 210 de milioane de euro, companiile din portofoliul lor raporteza cifre de afaceri in scadere si pierderi, iar pe rolul instantelor sunt zeci de procese in care fostii parteneri de incredere de altadata se acuza reciproc de ilegalitati. Totul pare sa fi inceput, spun gurile rele, cand Ioan Micula a vrut sa renunte la divizia media, care nu a fost niciodata profitabila, iar fratele sau geaman, Viorel, s-a opus, anunta Capital.ro.

Gazele romanesti au primit viza Schengen pentru Europa. Cine pierde, cine castiga? Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a abroga o lege din 2011, care interzicea exportul de gaze naturale poate creea efecte neasteptate. Nu acuzam pe nimeni, dar cert este ca termenul invocat de catre autoritatile romane „Bakhaul”, fie nu a fost inteles, fie a fost folosit intentionat, pentru a masca ceea ce urmeaza. Am anuntat de ieri ca vom prezenta, in exclusivitate, consecintele Ordinului ANRE, tinand seama de contextul actual in care se afla tara noastra. Pentru a intelege cum stau lucrurile vom incepe cu o prezentare obiectiva a retelelor de interconectare pe care Romania le are in momentul de fata cu tarile vecine, informeaza Energy-Center.ro.

Comisioane de milioane de euro la Hidroelectrica si Oltchim. Insolventa, calea pe care statul a ales-o pentru a restructura activitatea Hidroelectrica si Oltchim, cei doi giganti economici aproape de pragul falimentului, este foarte profitabila pentru administratorii acestora. Pe langa remuneratia asigurata de stat (cuprinsa intre cateva mii si cateva zeci de mii de euro, lunar), ei primesc de la creditori comisioane consistente. In cazul Oltchim, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, unul din administratorii judiciari (alaturi de BDO Business Restructuring), spune ca nivelul comisioanelor va fi negociat curand, scrie EVZ.

Baronii locali au prins Guvernul intre ciocanul si nicovala FMI. Executivul si BNR intentioneaza sa ceara FMI, intr-o scrisoare ce urmeaza a fi trimisa institutiei internationale, prelungirea actualului acord cu 3 luni si inceperea discutiilor pentru un nou acord. Discutiile cu FMI sunt puse in pericol de explozia datoriilor la administratiile judetene. Guvernul a hotarat trimiterea catre FMI a unei scrisori in care solicita oficial prelungirea cu trei luni a actualului acord stand-by, semnat in 2009, si inceperea discutiilor pentru incheierea unui nou aranjament, document semnat de ministrul Finantelor si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Documentul a fost decis prin memorandum aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului, anunta Romania Libera.

Ce are de facut Romania in 2013 pentru a putea folosi fondurile europene din 2014-2020. Acum, stim fondurile europene alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020: 39,9 miliarde euro (comparativ cu 34 miliarde euro in 2007-2013), din care 21,8 miliarde euro pentru politica de coeziune (19,8 miliarde euro in 2007-2013) si 17,5 miliarde euro la politica agricola comuna (13,8 miliarde euro in 2007-2013). Anul 2013 este decisiv atat pentru institutiile europene si statele membre, cat si pentru Roma-nia, in pregatirea unui start bun in executia bugetului Uniunii Europene 2014-2020. La nivelul institutiilor europene si al statelor membre, anul 2013 va fi marcat de negocierile intre Parlamentul European si Consiliu atat pentru adoptarea bugetului Uniunii Europene pe perioada 2014-2020, in parametrii rezultati prin acordul politic din Consiliul European din 7/8 februarie, cat si pentru finalizarea tuturor reglementarilor europene (cca 60) care vor pune in aplicare politicile europene, in cadrul bugetului adoptat, informeaza Bursa.ro.

Cum arata dezastrul economic al Chinei. Chinezii nu au construit doar blocuri in care nu locuieste nimeni. Au construit orase intregi in care nu locuieste nimeni. Jurnalistii americani de la CBS News au fost acolo si au realizat un film despre ceea ce ar putea deveni cea mai mare bula imobiliara din istorie. In Zhengzhou, la ora de varf, pe o autostrada urbana cu 4 benzi nu circula decat o singura masina. Si asta nu e tot: sunt mii si mii de apartamente in care nu sta nimeni. Nicio alta natiune nu a construit atat de mult, atat de repede, comenteaza CBS News. Cat au costat aceste orase? Guvernul chinez a cheltuit peste 2.000 de miliarde de dolari ca sa construiasca aceste megapolisuri, doar ca sa-si pastreze un ritm mare de crestere a economiei, scrie Capital.ro.

Rolls-Royce Wraith, un fastback GT. Cel mai puternic automobil Rolls Royce de serie a fost prezentat zilele acestea, in premiera mondiala, in cadrul Salonului de la Geneva. Se numeste Wraith si este un coupe cu arhitectura fastback (cu pavilionul prelungit pana in spate), cum nu s-a mai vazut la RR de ani buni. Wraith este construit pe o versiune mai scurta a platformei de la Ghost, folosind acelasi motor V12 de 6,6 litri, dar revizuit, pentru a produce 633 CP si 800 Nm, cuplu maxim disponibil inca de la 1.500 rot/min. Puterea este transmisa la puntea spate prin intermediul unei cutii automate cu 8 trepte. Wraith isi onoreaza titulatura de cel mai puternic si cel mai dinamic RR din toate timpurile cu o acceleratie 0-100 km/ora realizata in doar 4,6 secunde. Fata de Ghost, castigul la clasica acceleratie este de o secunda. Firesc, am spune, din moment ce motorul are in plus 66 CP si 20 Nm, anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro