Business Report: Dupa 87 de ani: Cel mai asteptat proiect de infrastructura este gata; Cine sunt cei mai bogati oameni din cele mai mari state ale lumii; City Mall a fost rascumparat si se transforma in spatiu de birouri; Harta interactiva a oraselor cu cele mai accesibile apartamente
Dupa 87 de ani: Cel mai asteptat proiect de infrastructura este gata! Guvernul a anuntat ca a primit din partea Ministerului Transporturilor o Nota in care este prezentata situatia actuala a obiectivului de investitii „Pod peste Fluviul Dunarea la Calafat-Vidin”. „Lucrarile la componenta rutiera sunt finalizate 100%, iar lucrarile la componenta feroviara sunt finalizate 95%. Dat fiind contextul politic actual din Republica Bulgaria, data inaugurarii obiectivului va fi cel mai devreme in a doua jumatate a lunii mai 2013”, se arata in comunicatul Guvernului. Podul Calafat-Vidin, al doilea care leaga malurile bulgaresc si romanesc ale Dunarii, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Podul are o lungime de 1.971 de metri si o latime de 31 de metri. Se estimeaza un trafic zilnic de 8.400 de vehicule si 30 de trenuri, scrie Capital.ro.
Moartea lui Hugo Chavez nu a influentat pretul petrolului. Pietele petroliere au primit cu calm vestea mortii presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, analistii aratand ca acestea ar putea reactiona abia dupa alegerea noului lider al tarii. In plus, piata de profil este bine aprovizionata, ceea ce influenteaza dinamica pretului. Daca in prima parte a zilei de ieri, pretul petrolului a consemnat scaderi nesemnificative, in cea de-a doua, declinul a devenit mai evident, dat fiind ca Institutul American al Petrolului a anuntat cresterea stocurilor de profil din SUA, saptamana trecuta (+3,83 milioane de barili, la 381,4 milioane de barili). Cotatia petrolului West Texas Intermediate cu livrare in aprilie a scazut cu 1,10 dolari (1,2%) la ora 10.39, la New York Mercantile Exchange, ajungand la 89,68 dolari/ baril. In ziua precedenta, la cateva ore dupa decesul lui Chavez, pretul titeiului castigase 70 de centi, incheind ziua cu 90,82 dolari barilul, anunta Bursa.ro.
Ziarul cu cel mai mare tiraj din Romania are 3,5 milioane de exemplare si apartine unui hipermarket. Recentele cifre BRAT spun povestea presei mai bine decit o poate istorisi subiectivitatea interesata si amara din noi. Acum 23 de ani, oamenii culegeau ziarele calde direct din camioane. Erau primele ziare ale libertatii lor. Astazi, ziarul din Romania cu cel mai mare tiraj inregistrat la BRAT este saptaminalul Kaufland. Publicatia este saptaminala, are 28 de pagini si contine aproape exclusiv reclame ale produselor hipermarketului. Kaufland difuzeaza 3,5 milioane de exemplare, iar Romania libera, cel mai vindut ziar politic de calitate din Romania, difuzeaza 25.000 de exemplare. Click, cel mai vindut tabloid, ajunge la 140.000 de exemplare, iar Gazeta Sporturilor, cel mai vindut ziar de sport, depaseste cu putin 30.000 de exemplare. Un editorial in saptaminalul Kaufland ar zdruncina guvernul. O investigatie citeva numere la rind, l-ar darima. O campanie, ar schimba legile. E o gluma invidioasa, desigur. Vorba unui jurnalist american: „Cind o sa vad primii corespondenti Google in Bagdad mai stam de vorba”, informeaza Tolo.ro.
Cine sunt cei mai bogati oameni din cele mai mari state ale lumii. Dupa cei patru ani de criza economica la nivel mondial, miliardarii s-au inmultit de parca n-ar fi fost afectati de problemele financiare si au o avere cumulata de 5,4 mii de miliarde de dolari. Desi nu sunt cei mai bogati oameni din lume (evident, cu o singura exceptie), multi dintre ei se pot lauda cu faptul ca sunt cei mai bogati oameni din tarile din care provin. Prin intermediul galeriei foto de mai sus, noi vi-i prezentam pe cei mai bogati oameni din cele mai puternice state ale lumii din punct de vedere financiar, asa cum au fost prezentati pe site-ul bisinessinsider.com si asa cum pot fi regasiti si in topurile revistei Forbes, scrie Romania Libera.
Evolutia „in dinti de fierastrau” continua. PIB-ul creste, valoarea adaugata scade. Cresterea economica pe 2012 a fost recalculata la 0,3%, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica. Cu toate acestea, valoarea adaugata bruta in economie anul trecut a fost cu 0,2% mai mica decat cea din 2011, usorul spor al PIB fiind datorat exclusiv majorarii cu 3,7% a impozitelor nete pe produs (diferenta intre impozitele platite catre stat si subventiile acordate). Din pacate, desi trimestrul patru a marcat o crestere de 0,3% in raport cu aceeasi perioada a anului anterior si de 0,1% in termeni ajustati sezonier fata de trimestrul trei 2012, trendul inregistrat de principalele sectoare economice a fost unul negativ. Agricultura, industria, constructiile, intermedierile financiare, asigurarile si tranzactiile imobiliare au inregistrat rezultate mai slabe pe trimestrul patru decat pe ansamblul anului 2012, anunta Cursdeguvernare.ro.
City Mall a fost rascumparat cu 17 milioane de euro, dupa ce acelasi proprietar l-a vandut cu 103 milioane.Cladirea va fi spatiu de birouri. Centrul Comercial City Mall din Bucuresti, afacere intrata in faliment in 2010, a fost rascumparat de investitorul grec Papalekas. Acesta a detinut proiectul in 2006 si l-a vandut cu 103,5 milioane de euro fondului australian APN European Retail. Mallul va fi transformat in cladire de birouri. In total, spatiile vor insuma 20.000 de metri patrati, respectiv etajele 1,2 si 3, iar la parter va fi amenajata o galerie comerciala de mici dimensiuni. Potrivit Mediafax, la parter retailerul Mega Image a deschis deja un magazin in acest an. Proprietarii proiectului au inceput inchirierea spatiilor, acestea fiind potrivite activitatilor de backoffice, informeaza Adevarul.
Harta interactiva a oraselor cu cele mai accesibile apartamente din Romania. Gradul de accesibilitate al locuintelor din Romania s-a imbunatatit in ultimii ani de criza, dar exista orase care, desi indica un acces facil la achizitie, denota piete blocate. Un roman cu loc de munca flexibil, care ar cauta orasele cu cele mai accesibile locuinte raportat la salariile din judet, ar fi tentat sa aleaga Resita, Alba Iulia sau Pitesti. Aici, pretul apartamentelor raportat la venituri este cel mai mic, dar exista un inconvenient major. Daca ar vrea sa-si pastreze flexibilitatea, ar face o mare greseala. El ar ramane blocat, intrucat in aceste orase raportul dintre pretul pe mp si salariu se situeaza sub 2, nivel de la care apare lipsa apetitului de tranzactionare sau, cu alte cuvinte, cererea de pe aceste piete este mult mai mica decat oferta. Practic, valorile mici ale indicelui de accesibilitate se traduc printr-un nivel scazut de incredere, lipsa de atractivitate investitionala si stagnare economica. Aceasta a fost situatia in Romania pana in 2004, cand, desi veniturile permiteau accesarea facila a unei finantari imobiliare, interesul ramanea scazut atat din partea investitorilor, cat si a populatiei, scrie Capital.ro.
Fonduri de investitii interesate de Unitatile 3 si 4. Mai multe fonduri de inves-titii si-au exprimat interesul pentru finantarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la 6,5 miliarde de euro, sustin surse apropiate situatiei. Aces-te fonduri nu sunt, insa, printre cele mai serioase si mai cunoscute, motiv pentru care autoritatile noastre ezita sa le coopteze in proiect, mai spun sursele citate. Antreprenorul general al proiectului – Lavalin – si-a exprimat intentia de deveni actionar al companiei de proiect – EnergoNuclear – cu o participatie de 5% pentru a ajuta la finantarea constructiei celor doua reactoare. Reprezentantii Ministerului Economiei au solicitat companiei canadiene sa mai coopteze in proiect alti investitori seriosi, pentru a prelua de la Nuclearelectrica o participatie mai mare in EnergoNuclear, potrivit surselor noastre, anunta Bursa.ro.
Nou Suzuki SX4 – mai mare, mai bine garnisit. Suzuki a lansat zilele acestea, la Geneva, versiunea de serie a conceptului S-Cross. Desi se stia ca va inlocui in gama actualul model SX4, insa va fi mai mare decat acesta, surpriza consta in faptul ca noul model se va numi… tot SX4! Cu alte cuvinte, crossoverul se muta din segmentul B, in care a fost pana acum, in cel al compactelor, C. Noul SX4 masoara 4.300 mm lungime, 1.765 mm latime si 1.575 mm inaltime, toate aceste dimensiuni fiind peste cele ale predecesorului (4.135 mm / 1.755 mm / 1.565 mm). Chiar si ampatamentul a crescut cu 100 mm (2.600 mm, de la 2.500 mm), ceea ce inseamna in special loc mai mult in interior. Prin cresterea dimensiunilor, Suzuki a rezolvat si cel mai mare neajuns de pana acum la SX4: volumul portbagajului a crescut de la 270 litri, la 430 litri, informeaza 24auto.ro.