Sari direct la conținut

Business report: Romanii cheltuie mai mult pe litrul de motorina decat pe cel de vin: Ne place sa bem mult si prost; Bucurestenii trebuie sa plateasca 3,8 miliarde de euro ca sa mai poata primi cadura de la Radet si sa fie si cald in case; Cum evitam o criza majora de foamete

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cum evitam o criza majora de foamete: experiment pe Africa. Foametea in masa este o amenintare veche pentru multe regiuni africane. Vestea buna este ca a fost reluata dezbaterea privind cele mai potrivite straᅡtegii menite sa ii ajute pe fermieri sa creasca si sa faca trecerea de la agricultura de subzistenta la agricultura ca business. Ferma de aproximativ un hectar a lui Peter Sotamaruti din apropiere de Bungoma, un orasel din vestul Kenyei, este ceva miᅡniscul, daca o judecam dupa standardele lumii dezvoltate. Pentru Sotamaruti este insa dublu fata de suprafata pe care o cultiva in urma cu cinci ani, de exemplu. Vanzarea surplusului de porumb cultivat i-a permis femierului de 49 de ani si famiᅡliei sale sa se mute din casa de chirpici in care locuiau intr-una de caramida cu trei camere si iluminata solar. Din modestul profit reuseste sa acopere asigurarea medicala si sa plateasca taxele scolare pentru cei patru copii ai familiei, un lux pentru un fermier din Africa Subsahaᅡriᅡaᅡna. „Ferma noastra este afacerea din care traim”, spune Sotamaruti, care si-a pus in cap sa ajunga la 4 acri anul viitor. Foametea care face ravagii in aceasta parte a lumii a intretinut dezbaterea veᅡche legata de cat ar trebui sa se implice guvernele africane, impreuna cu ONG-urile, in promovarea agriculturii ca business, nu doar pentru subzistenta, relateaza New Money.

Bucurestenii trebuie sa plateasca 3,8 miliarde de euro ca sa mai poata primi cadura de la Radet si sa fie si cald in case. Necesarul de investitii estimat in Bucuresti pentru a se asigura functionarea in conditii optime a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica, in conditii de confort pentru cetateni, se ridica la 3,79 miliarde de euro, potrivit Strategiei de alimentare cu energie termica in sistem centralizat a consumatorilor din municipiul Bucuresti. Cea mai mare parte a investitiilor ar trebui facute in reablitarea locuintelor si apoi in centrale termice care sa furnizeze in conditii de eficienta agent termic in reteaua de distributie, dupa cum reiese din strategie. Defalcat, iata cum se impart cele 3,79 miliarde de euro: 50 milioane euro: centrale de cogenerare noi, inclusive cea de la Casa Presei, 1,9 miliarde de euro: reabilitarea blocurilor de locuinte, 50 milioane euro: dispecer, 500 milioane euro: reteaua de transport, 400 milioane euro: Puncte termice si retelele de distributie, 2 milione euro: Racorduri la reteaua de transport a gazelor naturale, 890 milioane euro: Centrale Elcen. Investitii in sistemul de transport si distributie si puncte termice. Reevaluarea necesarului de energie termica maxim orar actual fata de valorile care au stat la baza conceptiei initiale de dezvoltare a sistemului de termoficare al municipiului Bucuresti dar si vechimea instalatiilor de producere, transport si distributie a caldurii, impune luarea unor masuri privind cresterea eficientei energetice a instalatiilor de producere, transport, distributie si consum de energie termica, anunta Economica.net.

KDF Energy trebuie sa achite in insolventa peste 16 milioane euro. Cel mai mare creditor este chiar proprietarul, discretul om de afaceri George Brailoiu. Furnizorul de energie KDF Energy, intrat in insolventa in luna martie dupa o iarna friguroasa care a determinat multi furnizori sa solicite intrarea in insolventa, va avea de achitat datorii totale de peste 16 milioane de euro, catre mai mult de 70 de creditori. Printre acestia sunt Banca Transilvania (16,6 milioane lei), Credit Europe Bank (1,8 milioane lei), OMV Petrom (4,3 milioane lei), Hidroelectrica (10,6 milioane lei) Fiscul are de recuperat aproape 5 milioane lei, cifre acceptate in tabelul preliminar. Cel mai mare creditor al companiei este insa chiar proprietarul, omul de afaceri George Brailoiu, care trebuie sa recupereze peste 22,7 milioane de lei. Brailoiu (47 de ani) este un om de afaceri extrem de discret, iesind in ochii publicului doar in urma cu 6 ani, cand a cumparat prin licitatie manuscrisele lui Emil Cioran, donandu-le ulterior Bibliotecii Academiei. In iarna, compania s-a numarat printre furnizorii anuntati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) ca nu si-au respectat obligatiile din contractele incheiate pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU) privind vanzarea cantitatilor de energie electrica tranzactionate in sesiunea de licitatie aferenta trimestrului I 2017, scrie profit.ro.

Romanii cheltuie mai mult pe litrul de motorina decat pe cel de vin: Ne place sa bem mult si prost. In mentalul colectiv al conationalilor nostri persista mai multe mituri, toate false, printre care cel mai puternic este suprematia calitativa a vinului de tara. Obiceiurile de consum ale romanilor se indreapta preponderent catre „vinul bun, curat, de tara” (o fictiune, de fapt!), in detrimentul vinurilor produse dupa normative internationale. Imaginarul colectiv romanesc inca valorizeaza consumul cantitativ in detrimentul celui calitativ, majoritatea concetatenilor fiind preocupata „sa nu ii doara capul” dupa consumul masiv, decat sa bea ceva mai putin, dar de calitate crescuta. Lipsesc criteriile obiective pentru evaluarea vinului, lipsesc obiceiurile si persista ideea ca vinul trebuie „sa fie mult, alb, sec – desi in realitate consumul e preponderent demisec si demidulce – , rece si pe gratis – sau aproape gratis. Oamenii sunt dispusi sa plateasca mai mult pe litrul de motorina destinat masinii decat pe litrul de vin destinat sistemului digestiv propriu”, spune Cezar Ioan, de la site-ul vinul.ro. El remarca faptul ca piata restaurantelor este in degringolada, din cauza noilor normative ISU, ca urmare a lipsei cronice de personal bine instruit si care sa considere ca munca in HoReCa este o optiune profesionala viabila. In general, in afara de bucatari – care oricum si ei isi cauta joburi in strainatate – ospatarii considera aceasta munca una „de tranzitie”, noteaza Romania Libera.

Proiect: Amenda pana la 20.300 de lei daca iti vinzi voucherul de vacanta. Voucherele de vacanta vor fi acordate, de la 1 iulie 2017, pe suport electronic, vor fi nominale, iar persoanele care isi vand tichetul altora sunt pasibile de amenzi ce pot echivala cu pana la 14 salarii minime brute, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanta, postat in consultare publica pe site-ul Ministerului Turismului. Proiectul de act normativ prevede totodata ca impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este de estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei. In acelasi timp, modificarile si completarile aduse OUG nr.8/2009 ar urma sa aiba un impact direct si efectiv in economie de aproximativ 400 milioane de euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate in sistemul bugetar. De asemenea, se estimeaza cresterea semnificativa a contributiei actuale a veniturilor din sectorul turismului la bugetul de stat, care se situeaza, la ora actuala, la aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut, anunta Capital.

Noul Renault Megane RS prezentat la Monaco. Renault Sport a prezentat noul model RS pe 26 mai prin intermediul pilotului Nico Hulkenberg care l-a condus pe traseul circuitului de Formula 1 din Principatul Monaco. Desi era de asteptat sa aflam mai multe lucruri despre motor pana acest moment Renault nu a anuntat nimic despre propulsorul noului Megane RS, Totusi media de specialitate avanseaza un propulsor turbo de 2,0 litri care promite peste 300 CP. Singura confirmare despre noul RS a venit de la directorul Renault Sport Cars, Patrice Ratti, care a declarat ca se va tine seama de cerintele clientilor si noul model va fi pus in vanzare cu o cutie de viteze manuala sau una EDC, scrie Auto Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro