Sari direct la conținut

Care e calea catre un internet liber si deschis? Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a discutat online cu cititorii despre neutralitatea internetului

HotNews.ro
Catalin Marinescu, Foto: AGERPRES
Catalin Marinescu, Foto: AGERPRES

Neutralitatea internetului este un principiu potrivit caruia furnizorii de internet nu ar trebui sa discrimineze intre diferitele tipuri de continut, iar utilizatorii sa poata folosi orice aplicatie fara restrictii. Pe de alta parte, exista si argumente pertinente in favoarea gestionarii traficului, pentru ca cererea tot mai mare de internet duce la aglomerarea retelelor, iar operatorii trebuie sa investeasca mai mult pentru functionarea serviciilor. Internetul liber are un pret? Furnizorii de internet ar trebui sa aiba libertatea de a prioritiza traficul, rutarea acestuia ar trebui sa fie neutra sau exista o cale de mijloc? Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), a discutat online despre asta cu cititorii HotNews.ro.

Cateva evolutii pe tema neutralitatii internetului in UE:

Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a dat publicitatii marti, 29 mai, rezultatele unui raport facut recent pe tema neutralitatii internetului in UE.

  • Cel putin 20%, si posibil pana la jumatate din numarul total de utilizatori de internet broadband mobil din UE au contracte care permit furnizorilor de internet (ISP-istilor) sa restrictioneze servicii VoIP (voce prin internet), precum Skype, sau transferul de fisiere peer-to-peer.
  • Aproximativ 20% dintre operatorii de internet broadband fix din UE aplica restrictionari in privinta transferului de fisiere peer to peer, in special in orele cu trafic intens.
  • In acelasi timp, in aproape toate statele membre UE, cei mai multi, daca nu chiar toti ISP-istii ofera si servicii de internet fix si mobil care nu includ deloc astfel de restrictii.
  • In concluzie, Neelie Kroes sustine ca datele arata ca exista posibilitati de alegere in piata, chiar daca in unele tari acestea sunt mai putine, astfel incat Comisia Europeana nu are motive sa intervina cu reglementari pentru a obliga furnizorii de internet sa ofere internet in mod nerestrictionat.
  • Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei Europene sustine ca utilizatorii trebuie sa stie in mod clar pe ce dau banii, pe vitezele reale de internet nu cele din reclame si ca va propune un set de recomandari care sa permita consumatorilor sa schimbe usor furnizorii de internet si ofertele de internet.

Citeste si: CE va investiga daca se respecta neutralitatea internetului in UE. In 2010, in Romania au existat cazuri de blocare a traficului VoIP

Senatul olandeza aprobat la data de 8 mai 2012legea care garanteaza neutralitatea internetului si impiedica operatorii de telefonie mobila sa discrimineze anumite tipuri de continut, in raport cu altele.

Nota redactiei:

Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.

• Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

• Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.

• Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) vor organiza o dezbatere publică cu tema Neutralitatea reţelelor şi sustenabilitatea internetului în data de 5 iunie 2012, la hotelul Athénée Palace Hilton din Bucureşti. Agenda evenimentului, precum şi formularul de înregistrare pentru participare (conditie obligatorie), sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, la secţiunea Evenimente. Participarea este gratuită, pe baza înregistrării, în limita locurilor disponibile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro