Sari direct la conținut

Carrefour a scos de la vanzare painea cu soia modificata genetic

HotNews.ro

Carrefour Romania a retras luni, de la comercializare, din magazinele din Capitala, toate produsele furnizorului Snack Atack, pe motiv ca painea furnizata continea soia modificata genetic. Actiunea vine in urma protestelor Greenpeace, care sustine ca are dovezi numai in privinta unui produs, respectiv painea alba feliata, care nu avea nici o eticheta pentru avertizarea consumatorilor.

Autoritatile de stat au fost luate prin surprindere, dar spun ca se vor intalni, marti dimineata, atat cu oficialii Greenpeace, cat si cu cei ai Snack Attack, pentru a analiza situatia.

Cum s-a razgandit Carrefour in privinta vanzarii produselor Snack Attack

Organizatia Greenpeace a protestat duminica dimineata, in fata hypermarketului Carrefour Orhideea, sustinand ca o analiza interna efectuata de laboratorul de specialitate din Viena a demonstrat ca un produs furnizat de Snack Attack in magazinele Carrefour, respectiv painea alba feliata contine soia modificata genetic.

Mai mult, desi cantitatea de organisme modificate genetic din paine depasea nivelul legal admis de 0,9%, produsul in cauza nu era etichetat si nu avertiza corespunzator consumatorii.

In plus, membrii organizatiei au cumparat mai multe paini marca Snack Attack si au cerut retragerea produsului de la comercializare. Contactata de Cotidianul, Andreea Mihai, marketing manager Carrefour, a recunoscut ca nu s-a facut nici o informare privind continutul modificat genetic.

Cu toate acestea, conducerea Carrefour a spus ca asteapta rezultatul discutiilor dintre autoritatile de stat si Greenpeace si ca, pana atunci, nu va retrage produsele de la raft.

Luni, agentia de stiri NewsIn anunta ca retailerul francez a retras painea cu soia modificata genetic din toate magazinele din Capitala, pana la decizia autoritatilor. Contactata de HotNews.ro, Andreea Mihai, marketing manager Carrefour, a precizat ca retailerul a retras de la vanzare nu doar produsul vizat de analiza Greenpeace, respectiv painea alba feliata, ci toate produsele Snack Attack. Motivul invocat – securitatea consumatorului.

“Am retras de la raft toate produsele Snack Attack, chiar daca doar unul era vizat, pentru a asigura o securitate suplimentara fata de consumator, pana se vor verifica toate detaliile cu privire la acest furnizor si daca acesta a respectat legislatia cu privire la etichetare”, a explicat Andreea Mihai.

Carrefour – eticheta nu pomenea nimic de alimente modificate genetic

Retailerul francez a retras numai produsele Snack Attack din Bucuresti pentru ca numai aici sunt livrate acestea si spune ca responsabilitatea informarii revenea companiei Snack Attack. Reprezentantii acestui furnizor nu au putut fi contactati, pana la finalul acestui articol, pentru a afla si punctul de vedere al acestora.

“Am luat aceasta masura, pentru ca Snack Attack este furnizorul nostru numai in capitala. Furnizorul este obligat sa scrie pe eticheta continutul produsului. Din eticheta respectiva nu reiesea faptul ca contine soia modificata genetic. Carrefour are obligatia de a nu lista produse cu probleme, pe baza certificatelor de conformitate si a etichetelor furnizorilor.

Eticheta si certificatele oficiale de la Snack Attack fiind in regula, acestea au fost listate. Carrefour a respectat 100% legislatia”, declara oficialii Carrefour.

Autoritatile – luate pe neasteptate. Discutiile pe marginea analizelor Greenpeace abia maine

Cat despre autoritatile menite sa asigure protectia consumatorului, anuntul facut astazi de Carrefour le-a luat prin surprindere. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) spune ca in urma protestului Greenpeace, reprezentantii institutiei au prelevat probe si ca marti dimineata urmeaza consultarile atat cu membrii Greenpeace cat si cu cei ai Snack Attack.

“Inspectorii ANPC au fost la Carrefour, au prelevat probe, iar maine dimineata trebuie sa se intalneasca atat cu reprezentantii Snack Attack cat si cu cei ai Greenpeace, pentru a analiza situatia si rezultatele analizelor facute la Viena”, au mentionat pentru HotNews.ro, oficialii ANPC.

Acestia au mai explicat ca „problema continutului este de competenta ANSVSA si ca numai problema respectarii legislatiei in privinta etichetarii intra in responsabilitatea ANPC”. Nu am reusit sa obtinem un raspuns in aceasta directie din partea ANSVSA.

Costurile si procedura greoaie ne impiedica sa stim care alimente sunt modificate genetic

Dan Craioveanu, coordonator campanie anti-OMG in cadrul Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE) sustine ca atat costurile cat si procedura greoaie impiedica procesul de verificare a produselor care contin organisme modificate genetic.

“Potrivit legislatiei, daca un produs contine peste 0,9% organisme modificate genetic, acesta trebuie etichetat. Consumatorii trebuie informati. In practica, in Romania, se comercializeaza si peste procentul acesta si fara sa existe etichetare. Costurile sunt mari, iar procedura de verificare este greoaie.

De asta nu se oboseste nimeni nici sa eticheteze, nici sa verifice”, a precizat pentru HotNews.ro, Dan Craioveanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro