Sari direct la conținut

Câciu: Rectificarea bugetară va fi complicată / Care este efortul bugetar în acest an pentru creșterile salariale din Educație, Sănătate și Ordine publică

HotNews.ro
Adrian Câciu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Adrian Câciu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat joi că efortul total bugetar cu toate creșterile salariale decise până acum, nu doar pe Educație, dar și pe Sănătate și Ordine Publică se ridică la 4 miliarde de lei până la finalul acestui an, subliniind că rectificarea bugetară va fi una destul de complicată pentru redistribuirea resurselor.

Ministrul Finanțelor a fost întrebat joi de HotNews.ro de unde s-au găsit resursele financiare pentru creșterile salariale pentru personalul nedidactic, profesori, angajați din sănătate, polițiști și militari, dar și dacă mai sunt resurse pentru creșteri salariale mai mari solicitate de profesori în acest an, astfel încât greva să înceteze.

  • „Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune la acest moment România prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanțeze aceste cheltuieli. Evident la rectificare va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resurselor și reprioritizarea unor acțiuni.
  • La acest moment efortul pe care statul român îl face și să nu sune nu știu cum.. am avut o anumita programare bugetară și suntem într-o procedură de deficit excesiv.. Efortul total pe toate elementele de ajustare salarială pe care le avem, nu doar pe Educație ci si pe celelalte domenii la care s-a acționat inclusiv azi, dar si ajungerea la grila la anexa 8 se ridică la 4 miliarde de lei pentru restul de an de aici încolo.”, a declarat Adrian Câciu.

Întrebat dacă mai este loc de alte creșteri salariale în acest an pentru profesori, Câciu a spus că „la acest moment acesta a fost maximum” de resurse identificate.

  • „La acest moment eu aș spune că ar trebui să așteptăm finalul semestrului I ca evoluția economică să se înfăptuiască ceea ce cerem instituțiilor cu atribuții de colectare, dar să se înfăptuiască și alt lucru.. nu numai din venituri pe care dvoastră le plătiți trebuie să vină aceste sume pe care să le punem la dispoziția societății, ci și din programele naționale economice de multiplicare economică de investiții private.
  • Deci acei bani pe care noi i-am pus la dispoziția diverselor ministere pt programe care sa ajunga in econmie trebuie dusi cat mai rapid, ca să asigure multiplicare economica, taxe și venituri suplimentare la buget și atunci în partea a doua a anului vom avea aceasta discuție. La acest moment acesta a fost maximum..am fost alături de negociatorii din Guvern punand la dispozitie resursele pe care le-am găsit la acest moment.”, a mai spus Câciu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro