Sari direct la conținut

Ce curge prin venele internetului? In UE, aproape o treime din trafic este de tip BitTorrent, mai mult decat traficul de tip browsing, spune seful AOMR

HotNews.ro
Traficul de internet in UE, Foto: AOMR
Traficul de internet in UE, Foto: AOMR

Internetul se imparte in functie de nevoi, iar dimensionarea ofertei in functie de caracteristicile cererii nu reprezinta o restrictie de trafic si nu se poate pune problema unor restrictii de trafic atata timp cat ofertele sunt transparente si oricine poate avea acces la ele, a declarat marti Liviu Popescu, directorul executiv al AOMR (asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote), la o dezbatere pe tema neutralitatii internetului. ‘Ce curge prin venele internetului? In UE curg foarte multe torente, aproape o treime din trafic este de acest tip (BitTorrent), mai mult decat traficul de tip browsing care nu atinge nici macar 20%, iar o pondere semnificativa vine din YouTube cu aproape 12%’, a spus acesta.

Oficialul AOMR a prezentat marti intr-o dezbatere organizata de ANCOM (Autoritatea nationala de reglementare in comunicatii) si APTI (Asociatia pentru Tehnologie si Internet) cateva date statistice legate de cresterea serviciilor de date in UE.

Despre Youtube:

  • Peste 3 miliarde de ore de continut video sunt vizionate in fiecare luna pe YouTube (echivalent a peste 340.000 de ani).
  • YouTube pentru mobil primeste peste 600 de milioane de vizionari pe zi, iar traficul de pe mobil s-a triplat in 2011

Despre Facebook:

  • 300 de milioane de fotografii au fost uploadate pe Facebook in primele trei luni ale anului 2012
  • Peste 500 de milioane de utilizatori foloseau Facebook de pe dispozitive mobile la jumatatea lunii aprilie 2012

Traficul de internet in SUA

Traficul de internet in SUA

Foto: AOMR

Punctul de vedere al operatorilor mobili este ca dezvoltarea accentuata a serviciilor de date presupune investitii tot mai mari in retea.

Valentin Popoviciu, RCS&RDS: Aplicatiile mari consumatoare de banda pot avea efect distructiv asupra retelelor daca nu sunt gestionate de operatori

In cadrul aceluiasi eveniment, Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, a subliniat eforturile investitionale pe care sunt nevoiti sa le faca operatorii in contextul exploziei cererii de date.

„Noi credem ca aplicatiile mari consumatoare de banda pot avea distructiv sau chiar blocant asupra retelelor daca nu sunt gestionate de operatori sau daca operatorii nu fac upgrade de retea. Noi facem constant upgrade de retea. In acelasi timp e important ca cei care furnizeaza continut sa participe si ei la acest proces. Toate aceste presiuni ale retelelor au fost suportate de noi, insa pe termen lung trebuie gasit un model care sa fie sustenabil si sa duca internetul mai departe. Aceste model presupune participarea tuturor celor care comunica si care participa in acest ecosistem, intrucat daca nu vor participa si nu se va monetiza acest continut de catre toti cei implicati utilizatorii vor avea de suferit”, a spus marti Valentin Popoviciu.

Citeste si:Catalin Marinescu, presedintele ANCOM: Vodafone si Orange isi rezervau la inceputul acestui an, prin contracte, dreptul de a bloca utilizarea anumitor aplicatii, precum Skype/Furnizorii nu sunt obligati prin lege sa respecte principiul neutralitatii internetului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro