Sari direct la conținut

Ce recomanda Consiliul Concurentei in licitatia de telefonie mobila de 700 de milioane de euro pentru a inlatura obiectiile Orange, Vodafone si RCS&RDS

HotNews.ro
Licentele din 900 MHz, Foto: ANCOM
Licentele din 900 MHz, Foto: ANCOM

Consiliul Concurentei a transmis luna trecuta recomandarile privind licitatia de telefonie mobila din vara acestui an care va reconfigura piata pentru urmatorii 15 ani si din care statul ar putea obtine venituri de peste 700 de milioane de euro. O problema spinoasa este licitarea pentru 15 luni (1 ianuarie 2013 – 5 aprilie 2014) a spectrului detinut de Orange si Vodafone in banda de 900 de MHz. Cei doi operatori au avertizat ca detin cantitati egale de cate 12,5 MHz fiecare, iar documentatia supusa dezbaterii publice viza licitarea spectrului cumulat (25 MHz) in 5 blocuri de cate 5 MHz, fapt care facea imposibil pentru unul dintre operatori sa obtina exact cat utiliza in prezent. Drept solutie, Consiliul recomanda sa se liciteze blocuri de cate 2,5 MHz, astfel incat si RCS&RDS sa poata cumpara, daca va vrea, cel putin 5 MHz.

  • Care sunt problemele concurentiale in utilizarea benzii de 900 MHz

Licentele Orange si Vodafone in benzile de frecvente de 900 MHz expira la sfarsitul acestui an, dupa ce au mai fost deja prelungite cu un an. Impreuna detin 25 de MHz, dar separat au cantitati egale de spectru in aceasta frecventa prin care ofera atat servicii de voce (GSM) cat si 3G.

Si Cosmote detine licenta in banda de 900 MHz, care expira insa la data de 5 aprilie 2014. Problema principala cu aceasta banda este ca in 2010, in urma unei directive UE, operatorii care aveau o astfel de licenta care era rezervata doar pentru servicii GSM au primit automat dreptul de a oferi si servicii 3G.

De acest lucru a fost privat RCS&RDS, singurul operator 3G care nu detinea o licenta in aceasta banda si drept urmare nu a putut concura cu ceilalti operatori cu servicii 3G si in aceasta portiune de spectru radio. Acest operator a cerut masuri compensatorii si si-a exprimat intentia de a licita pentru o parte din acest spectru, tocmai pentru a putea concura eficient cu ceilalti operatori.

In actuala documentatie de licitatie, autoritatea de reglementare (ANCOM) a propus ca spectrul detinut impreuna de Orange si Vodafone sa fie impartit si licitat in 5 blocuri de catre 2 x 5 MHz.

  • Consiliul Concurentei, despre reclamatiile Orange si Vodafone si solutia pe care o vede

„Datorita faptului ca licentele intreprinderilor Vodafone si Orange pentru utilizarea spectrului din benzile de 900 MHz si 1800 MHz urmeaza sa expire la data de 31 decembrie 2012, aceste intreprinderi ar fi practic obligate sa liciteze pentru o cantitate mai mare de spectru (3 blocuri de 2 x 5 MHz) pentru a evita ipoteza necesitatii eliberarii unor benzi de frecvente. Prin aceasta abordare, ANCOM ar forta Vodafone si Orange sa liciteze si sa dobandeasca o cantitate de spectru care nu ar fi necesara pentru activitatile lor. In opinia operatorilor mobili, formatul propus de ANCOM poate avea drept consecinta distorsionarea concurentei pe piata comunicatiilor electronice mobile din Romania (…)”, mentioneaza documentul autoritatii de concurenta.

Intr-adevar cei doi operatori si-au exprimat si public aceste temeri. Mai mult Orange atentiona ca pana si eliberarea a 2,5MHz din cei 12,5MHz ar avea drept consecinta ‘necesitatea de a instala citeva sute de antene noi pe tot teritoriul Romaniei, cu un cost total estimat la peste 100 milioane de euro si o perioada minima de 2 ani necesara pentru aceasta dezvoltare’.

Drept urmare, RCS&RDS a replicat ca „la primirea dreptului de utilizare a spectrului de 900 MHz pentru 3G (in 2010), ceilalti operatori au reusit sa elibereze 5 MHz in doar cateva luni. Credem ca pentru jumatate din aceasta frecventa, termenul nu ar avea de ce sa depaseasca aceste cateva luni. Insa in acest moment, aceiasi operatori trebuie sa elibereze 2,5 MHz pentru alti competitori, nu pentru extinderea lor si de aici apare posibila problema”.

Care este solutia propusa de Consiliul Concurentei? Modificarea dimensiunii blocurilor temporare din banda de 900 MHz.

  • „O solutie la posibilele probleme aferente atribuirii licentelor temporare o constituie reducerea dimensiunii blocurilor pentru licenta temporara de la 2 x 5 MHz la 2 x 2,5 MHz , eventual insotita de obligatia achizitionarii a minimum 2 blocuri de 2x 2,5 MHz. In aceasta situatie, atat intreprinderea Vodafone, cat si intreprinderea Orange, au posibilitatea dobandirii licentei temporare pe dimensiunea actuala a spectrului pe care il utilizeaza. De asemenea, RCS (ori un nou intrat pe piata) are posibilitatea de a achizitiona cel putin 5 MHz in banda de 900 MHz. Aceasta masura nu ar defavoriza nici intreprinderea Cosmote RMT SA, aceasta avand posibilitatea de a oferta pentru licenta temporara, iar faptul ca Orange si Vodafone au posibilitatea de a evita costuri care le-ar incumba in cazul castigarii unei cantitati de spectru mai mici decat detin in prezent, nu se poate interpreta ca o favorizare de catre ANCOM a celor doi operatori mentionati mai sus”, propune Consiliul Concurentei.

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu a declarat deja pentru HotNews.ro ca „prevederile licitatiei vor permite obtinerea, de catre unul sau ambii operatori Orange si Vodafone, a intregii cantitati de spectru detinute in prezent. In acelasi timp, conditiile licitatiei vor permite operatorului care nu detine spectru in banda de 900MHz, RCS&RDS, sau unui nou intrat, sa obtina resursele de spectru pe care le doreste. Asa cum este normal, totul va depinde de decizia de a licita a participantilor la licitatie si fiecare portiune de spectru va ajunge la cel care va oferi pentru ea suma cea mai mare”.

Despre licitatia de telefonie mobila din acest an

Proiectul de Hotarare a Guvernului privind stabilirea cuantumului valorilor minime a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN) a fost publicat in luna martie, spre consultare publica. Valoarea propusa pentru resursele de spectru care vor fi licitate variaza intre 0,8 milioane euro si 40 de milioane de euro, in functie de banda pentru care se acorda licentele si perioada de valabilitate a acestora.

Acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvente va fi conditionata de plata catre bugetul de stat a taxelor ce vor rezulta in urma licitatiei. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie, statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro