Sari direct la conținut

Ciolacu l-a adus pe Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de DNA, să rezolve cu retailerii „urgența maximă”

HotNews.ro
Adrian Chesnoiu, fostul ministru al agriculturii, Foto: AGERPRES
Adrian Chesnoiu, fostul ministru al agriculturii, Foto: AGERPRES

​Premierul Marcel Ciolacu l-a adus marți la întâlnirea cu retailerii pe Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată de DNA, pentru a discuta schema de reducere a adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază, au declarat marți pentru HotNews.ro surse apropiate discuțiilor. Lista de produse luată în calcul cuprinde: pâine, lapte și produse lactate, ouă, carne, ulei, făină, mălai, legume și fructe, dar momentan nu s-a ajuns la o soluție.

Amintim că în prima ședință a Guvernului PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu, liderul PSD a vorbit despre o „urgență maximă” – o „schemă de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanțul, până la raft”.

Potrivit surselor HotNews.ro, premierul Ciolacu a propus marți un acord voluntar de reducere a prețurilor, așa cum a fost agreat în cazul laptelui, iar în cazul în care nu va funcționa este luat în calcul și un act normativ.

Deși la discuții a participat și noul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, mai vocal a fost Adrian Chesnoiu, care a preluat la un moment dat discuția după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a plecat.

„După ce se va agrea lista cu produsele, se va stabili mecanismul de reducere a prețurilor, care va fi discutat la următoarea întâlnire, astfel încât să ajungem la un compromis care să fie in regula pentru toata lumea.”, ar fi spus Adrian Chesnoiu, potrivit surselor HotNews.ro

Lista de produse luată în calcul cuprinde: pâine, lapte și produse lactate, ouă, carne, ulei, făină, mălai, legume și fructe, dar deocamdată nu s-a ajuns la nicio soluție, potrivit surselor HotNews.ro.

Cum explică Adrian Chesnoiu prezența la discuțiile cu retailerii

Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a confirmat infomațiile.

  • „Am participat la intalnire în calitatea mea de deputat în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Am fost invitat ca urmare a dialogului pe care l-am avut de-a lungul timpului cu reprezentanții retailerilor.”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Chesnoiu.

Ce spun retailerii

După mai bine de două ore de discuții, nu s-a ajuns încă la un acord, urmând să aibă loc o nouă întâlnire.

  • „Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete, s-a făcut un sumar al produselor care putea să intre pe listă, în general produsele de bază, aşa cum sunt ele definite şi în codurile CAEN. Este vorba de carne, lapte, ouă, legume-fructe, panificaţie, nimic deosebit (…)
  • Încă nu am ajuns foarte departe, pentru că aceasta a fost, să spunem, o discuţie exploratorie, însă este important că decizia va fi luată pentru toţi operatorii de pe lanţul economic, deci nu se va limita doar la comercianţi sau în zona de procesare”, a declarat, la ieșirea de la discuții, George Bădescu, directorul Asociației Marilor Reţele Comerciale din România.

El a mai spus că soluția care va fi găsită va fi implementă pe o perioada limitată.

Potrivit acestuia, la următoarea şedinţă, care va avea loc „repede”, va fi „o discuţie pe concret” și „se va ajunge probabil la o listă de produse pentru care s-ar putea lua în considerare să existe anumite soluţii care să producă această scădere la raft a produselor de bază”.

Ce spune Guvernul după întâlnirea cu retailerii

După întâlnire, Guvernul a transmis un comunicat în care spune că discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între Guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază.

  • „Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a menționat că la următoarea rectificare bugetară vor fi susținute în continuare investițiile.

  • „De asemenea, vor fi aplicate în continuare măsurile de susținere economică, precum și soluțiile de sprijin din sectorul energetic.
  • Reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din România din domeniul alimentar au apreciat deschiderea la dialog și și-au exprimat acordul de principiu cu stabilirea unui asemenea mecanism.
  • Dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete”, mai spune Guvernul.

La consultările de la Palatul Victoria au participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.

Numele lui Adrian Chesnoiu nu este menționat de Guvern.

Ulterior comunicatului Guvernului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a menționat pe Facebook faptul că „măsura vizează câteva categorii alimentare de bază, care trebuie să se regăsească în coșul de cumpărături al oricărui român: pâine, lapte și brânzeturi, carne, ouă, ulei, făină și mălai, legume și fructe proaspete”.

Fostul ministru PSD Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de DNA pentru trucarea unui concurs de angajare

În decembrie 2022, fostul ministru PSD al Agriculturii Adrian Chesnoiu – actual deputat – a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, fiind acuzat de trucarea unui concurs de angajare în minister.

Procurorii l-au trimis în judecată pentru patru infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și abuz în serviciu.

Acuzațiile aduse de procurori:

„În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Adrian Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă, membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Andrei Răducan (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, Lăscaie ar fi fost respins la proba interviului.

La intervenția directă a ministrului în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze, în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată, pentru recuperarea cheltuielilor salariale pentru Sandu Aurel, cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu. În acest caz a fost dispus sechestru pe suma de 50.995 lei în cazul lui Adrian Chesnoiu, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie 2022, cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu.

Adrian, Chesnoiu anunțase anterior că demisionează din funcția de ministru al Agriculturii și se autosuspendă din PSD. El susținea că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și că și-a „desfășurat mereu activitatea executivă cu integritate și cu dedicare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro