Sari direct la conținut

Coface a scazut ratingul de tara al Romaniei

HotNews.ro

Compania de evaluare financiara Coface a scazut ratingul acordat Romaniei de la “A4” la “A4-”, dupa ce anul trecut, agentia a confirmat eforturile si rezultatele economice semnificative ale Romaniei prin introducerea tarii noastre in clasa de risc A, alaturi de tarile Uniunii Europene.

Cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului, incetinirea cresterii economice si a reformelor din cauza instabilitatii politice sunt principalele ingrijorari semnalate de compania internationala.

Recenta evaluare exprima temerea fata de posibila deteriorare a comportamentului de plata al companiilor romanesti, care ar putea fi generata de o depreciere abrupta a monedei nationale.

Datoriile in valuta si vulnerabilitatea leului – riscuri de neplata pentru companii

Agentia internationala de rating atrage atentia asupra cresterii datoriilor in valuta din sectorul privat, fapt care reprezinta un motiv de teama in privinta deteriorarii comportamentelor de plata ale companiilor.

Coface sustine ca “Romania a fost puternic influentata in special de criza financiara izbucnita in SUA in aceasta vara, leul inregistrand o scadere semnificativa si devenind cea mai vulnerabila moneda dintre cele ale tarilor in curs de dezvoltare.

Vulnerabilitatea in fata unei crize de incredere in moneda nationala este puternica, in special datorita dificultatii mentinerii deficitului la nivelul actual (14% din PIB prognozat pentru anul in curs)”.

Motiv de temere este si cresterea rapida a datoriilor corporatiilor, Coface atragand atentia ca, in cazul scaderii rapide a monedei nationale, companiile vor inregistra o scadere a activitatii economice.

“In conditiile in care, datorita importantelor deficite externe, moneda nationala va suferi o depreciere drastica in urmatorul interval, companiile romanesti ar intampina dificultati majore in respectarea obligatiilor lor de plata catre partenerii externi, pe fondul cresterii datoriilor si a creditului neguvernamental corporatist in valuta”, a declarat Cristian Ionescu, managing director Coface Romania.

Disputele politice au incetinit procesul de reforma

Nu in ultimul rand, agentia de rating avertizeaza ca “disputele la cel mai inalt nivel al statului, inclusiv al guvernarii, au incetinit procesul de reforma si ca economia romaneasca actuala este vulnerabila la conditiile externe, iar in viitorul apropiat este posibila aparitia unei crize a cursului de schimb”.

Ratingul de tara Coface este acordat pe termen scurt si difera de cel al altor agentii de rating. Ratingul masoara in ce masura comportamentul de plata al companiilor din tara respectiva este afectat de catre situatia macroeconomica.

In luna decembrie a anului 2004 ratingul de tara acordat Romaniei a fost B, dupa care in iunie 2005 a fost apreciat la B+, in decembrie 2005 a trecut pragul la A4, unde a ramas pana in octombrie 2007.

Coface are sapte nivele de clasificare a rating-urilor de tara, A1, A2, A3, A4, B, C si D, in ordinea cresterii riscului. Sunt luate in calcul de asemenea sapte categorii de risc, pentru a determina rating-ul general pentru fiecare dintre cele 154 de tari monitorizate.

Cele sapte categorii de risc sunt urmatoarele: vulnerabilitatea cresterii economice, criza lichiditatilor in valuta, supra-indatorarea externa, vulnerabilitatea financiara a fondurilor de stat, vulnerabilitatea sectorului bancar, vulnerabilitatea guvernarii si a situatiei geopolitice, politica de plata a companiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro