Sari direct la conținut

Comisia Europeana: proiectul NetCity ar putea afecta competitia din piata

HotNews.ro

Comisia Europeana este foarte ingrijorata de implicatiile proiectului NetCity (concesionarea catre UTI Systems a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei pentru telecomunicatii) asupra competitiei din piata, a declarat joi Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informationala si mass-media. Oficialul european a spus ca va analiza in detaliu acest proiect pentru a se asigura ca nu au fost incalcate legea concurentei sau reglementarile europene, caz in care Romania ar putea fi sanctionata. In replica, Primaria Capitalei a anuntat ca va trimite Comisiei Europene spre verificare toata documentatia acestui proiect.

„Municipalitatile nu trebuie sa intervina in piata intr-un mod in care sa distorsioneze concurenta. Vrem sa avem internet de mare viteza in toate orasele Europei, dar acest lucru trebuie facut intr-un mod deschis, fara discriminari. Bucuresti este adesea numit micul Paris. Cred ca in aceasta situatie Bucurestiul ar trebui sa ia exemplul Parisului, unde mai multe firme concurente impart aceeasi retea, fapt care genereaza servicii mai bune la preturi mai mici. Vom analiza cu mare atentie acest proiect si daca va fi necesar vom lua si masuri coercitive”, a declarat comisarul european.

Viviane Reding a avertizat ca Executivul de la Bruxelles nu poate accepta noi monopoluri pe piata IT.

Primaria Bucuresti va trimite spre verificare Comisiei Europene documentatia proiectului NetCity

Potrivit NewsIn, municipalitatea a anuntat joi seara ca va trimite Comisiei Europene (CE) documentatia proiectului NetCity, privind infrastructura de fibra optica subterana, ca raspuns la solicitarea CE de a verifica respectarea legalitatii si a reglementarilor Uniunii Europene in domeniu.

In comunicatul Primariei Capitalei se mai mentioneaza ca aceeasi documentatie a fost trimisa, inca din ianuarie, la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, tot in vederea redactarii informarii solicitate de Comisia Europeana.

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala, incheiat intre municipalitate si UTI Systems, prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB.

Consilierii generali ai municipiului Bucuresti au aprobat saptamana trecuta contractul de concesiune catre UTI Systems a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei pentru telecomunicatii, cunoscuta sub numele NetCity, proiect de peste 200 milioane euro. Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI Systems in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.

Tot saptamana trecuta, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric declara ca proiectul NetCity este facut de oameni incompetenti, ca ar fi nefunctional si va duce la falimentul firmelor de cablu. In opinia acestuia, UTI va detine monopolul si va taxa masiv firmele de cablu, care vor fi impinse spre faliment. De cealalta parte, reprezentantii primariei spun ca nu poate fi vorba de monopol pentru ca muncipalitatea nu interzice firmelor de cablu sa-si construiasca propria retea subterana de fibra optica, insa aceste firme nu o fac din considerente economice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro