Sari direct la conținut

Compania japoneză Tepco se luptă pentru întoarcerea la energie nucleară după accidentul de la Fukushima

HotNews.ro
Fukushima, Foto: Flickr
Fukushima, Foto: Flickr

La opt ani de la accidentul de la Fukushima, compania Tepco a început pregătirile pentru repornirea centralei nucleare Kashiwazaki-Kariwa. Localnicii se tem de un al doilea dezastru nuclear, informează DW.

Cu mai multe decenii în urmă, energia nucleară era văzută ca fiind soluția perfectă pentru Japonia, cu precădere pentru economia rurală a țării. În micuțul oraș Kashiwazaki, aflat în prefectura de lângă Fukushima, soluția propusă a fost centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa, condusă de compania Tepco- aceeași companie responsabilă de accientul din 2011 de la Fukushima.

Atunci când funcționează la capacitate maximă, centrala nucleară Kashiwazaki-Kariw devine cea mai mare centrală de acest tip din lume- energia produsă aici poate alimenta peste 16 milioane de locuințe. Cu toate acestea, toate cele șapte reactoare ale centralei au fost oprite de la accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi. Aceasta a rămas singura centrală nucleară funcțională deținută de Tepco.

Compania a fost criticată în repetate rânduri pentru neglijență și a fost nevoită să plătească compensații rezidenților orașelor în care a operat.

Tepco susține că reînceperea activității este un pas necesar în drumul spre obținerea de energie autosustenabilă. Reprezentanții companiei susțin că și localnicii vor profita de această situație: centrala nucleară ar avea aproximativ 6 000 de angajați, iar 60% dintre aceștia ar fi localnici.

Cu toate acestea, rezidenții micului oraș rămân sceptici față de promisiunile companiei Tepco. Afectat de probleme precum îmbătrânirea populației și exodul masiv al tinerilor către zonele urbane, Kashiwazaki se teme de un nou dezastru nuclear.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro