Sari direct la conținut

Congresul NASA: Ce urmează după Stația Spațială Internațională?

HotNews.ro
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images

Întrebările referitoare la cât mai poate fi funcțională Stația Spațială Internațională – cu o vechime de peste 20 de ani – și modul în care parteneriatele internaționale și industriale ar putea conduce activitatea pe orbita Pământului joasă (LEO) au completat o audiere de două ore organizată de subcomitetul House Science, Space and Technology pentru spațiu și aeronautică marți (21 septembrie), potrivit Space.com.

Partenerii Stației Spațiale Internaționale s-au angajat în prezent să mențină laboratorul funcțional pe orbită până în 2024. NASA a susținut de multă vreme că instalația poate fi ocupată în siguranță până cel puțin în 2028, iar administratorul agenției spațiale americane Bill Nelson a aprobat menținerea stației operaționale până în 2030.

Însă unii se îngrijorează că împingerea utilizării laboratorului atât de mult dincolo de durata de viață a acestuia este o invitație la dezastru, mai ales căo serie de incidente recente i-au arătat vârsta. (construcția stației a început în 1998.)

Alții se tem că, bazându-se pe stații orbitale operate comercial, va lăsa NASA blocată pe Pământ – o perspectivă deosebit de sumbră la doar un an după ce NASA a recâștigat accesul direct la SSI prin navele Dragon SpaceX după aproape un deceniu de dependență de rachetele Soyuz din Rusia.

„Nu putem avea un decalaj în zborurile spațiale umane americane pe orbita joasă a Pământului”, a declarat Robyn Gatens, directorul NASA pentru Stația Spațială Internațională (ISS). „Acesta este motivul pentru care NASA se angajează să facă o tranziție ordonată de la operațiunile ISS din LEO la destinațiile furnizate comercial din SUA pe orbita joasă a Pământului.”

O prezență americană pe orbita joasă a Pământului

NASA a susținut de multă vreme că accesul fiabil la orbita joasă a Pământului este vital pentru operațiunile agenției, indiferent de cât durează stația spațială internațională.

Orbit oferă agenției un mediu cu risc mai redus pentru a testa tehnologiile și procedurile pentru misiunile cu echipaj către destinații mai îndepărtate și pentru a evalua riscurile pentru sănătate pe care astronauții din astfel de misiuni le-ar putea întâmpina.

Dar stația spațială are un preț mare: 3 miliarde de dolari sau 4 miliarde de dolari în fiecare an.

Dacă NASA poate promova avanposturi comerciale pe orbită și apoi să plătească pentru a efectua cercetări acolo, agenția ar putea economisi mai mult de 1 miliard de dolari în fiecare an, arată Gatens, potrivit estimărilor preliminare. (mai mult pe Space.com)

Staţia Spaţială Internaţională s-a confruntat cu mai multe incidente în perioada recentă

Luna trecută, oficialii ruşi au anunţat că o defecţiune de software şi o posibilă neatenţie umană sunt vinovate pentru ieşirea staţiei de pe orbita sa obişnuită.

Propulsoarele modulului rusesc de cercetare Nauka au fost pornite din greşeală la câteva ore după conectarea modulului la ISS, făcând ca întregul avanpost orbital să iasă de pe traiectoria sa obişnuită de deplasare, în timp ce la bordul staţiei se aflau şapte astronauţi.

Agenţia spaţială rusă, Roscosmos, a raportat de asemenea luna trecută o scădere a presiunii în modulul de serviciu Zvezda, în care se află spaţiile de locuit ale membrilor echipajului de pe ISS. Incidentul a fost provocat de o scurgere de aer.

Agenţia spaţială rusă a anunţat că va rămâne membru partener al ISS până în 2024 şi că este dispusă să îşi extindă participarea la acest proiect şi după acea dată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro