Sari direct la conținut

​Cotația aurului, activ de refugiu prin excelență, atinge noi maxime istorice

HotNews.ro
Lingouri de aur, Foto: Agerpres
Lingouri de aur, Foto: Agerpres

Cotația aurului a atins luni un nou record istoric, confirmând statutul de activ de refugiu în fața pandemiei și a tensiunilor chino-americane, dar și pe fondul deprecierii dolarului, scrie AFP.

Aurul a atins un maxim absolut de 1.944,71 dolari luni, puțin după 03,00 GMT, și evolua în jurul cotației de 1.933 dolari în jurul orei 05,30 GMT.

Cotația a depășit de asemenea precedentul record în ședință de circa 1.921 dolari pe uncie, care data din septembrie 2011.

Valoarea metalului s-a apreciat cu peste 27% de la începutul acestui an.

Vastele măsuri de relaxare monetară decise de Rezerva federală americană (Fed) au contribuit la deprecierea dolarului în ultimele luni și la creșterea atractivității aurului.

Spre pragul de 2.000 de dolari pe uncie

Analiștii se așteaptă ca aurul să depășească rapid acest prag, în condițiile în care Fed ar putea anunța miercuri noi măsuri excepționale la capătul reuniunii de politică monetară.

Luni, în jurul orei 05,20 GMT, dolarul era cotat la 105,60 yeni, un minim din martie față de valuta niponă, un alt activ de refugiu apreciat de investitori.

Dolarul evolua de asemenea la o cotație la minimul ultimilor aproape doi ani față de euro, cotat la 1,1700 dolari.

Creșterea cotației aurului „pare inevitabilă în momentul în care intrăm într-o perioadă care seamănă cu mediul apărut după criza financiară mondial (2008-2009), unde prețurile aurului atingeau nivele record din cauza cantităților de bani injectate de Fed în sistemul financiar”, crede Gavin Wendt, analist la MineLife.

„Aurul este clar beneficiarul cererii de active de refugiu”, în condițiile în care randamentele celorlalte plasamente cad puternic, cum ar fi cele ale obligațiunilor suverane, sub efectul intervențiilor masive ale băncilor centrale, comentează Stephen Innes de la AxiCorp.

La incertitudinile deja puternice legate de relansarea economiei mondiale în trimestrul doi se adaugă temerile privind o nouă escaladare a tensiunilor între primele două puteri economice mondiale.

După ce Statele Unite au cerut închiderea consulatului Chinei din Houston, considerat de Washington o „placă turnantă a spionajului și a furtului de proprietate intelectuală”, Beijingul a replicat ordonând închiderea misiunii diplomatice americane din Chengdu, în sud-vestul Chinei.

Unii experți prezic chiar o cotație de 3.000 de dolari pentru uncia de aur în timp, ceea ce convinge numeroși investitori că nu este prea târziu pentru noi achiziții.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro