Sari direct la conținut

Criza din Dubai, in 6 intrebari si raspunsuri

HotNews.ro

Cat de atinse sunt bancile din Occident?

Bancile americane, nipone si europene sunt cele mai afectate. Ele au imprumutat emiratul arab cu 123 de miliarde de dolari. Desi pare uriasa, suma nu reprezinta un procent consistent din totalul creditelor acordate de sistemul bancar, astfel incat este exclus un posibil taifun bancar mondial. Cele mai mari imprumuturi le-au acordat bancile britanice, urmate de americani si francezi.

Va fi nevoit Dubaiul sa vanda din active si la ce pret?

Se pare ca da, in ciuda anunturilor optimiste ale unor oficiali. Cei care au imprumutat bani Dubaiului isi vor inapoi dolarii cat de repede, astfel incat un moratoriu de cateva luni privind rambursarea datoriilor limiteaza posibilitatile emiratului. Cat priveste pretul la care ar putea fi vandute activele, va fi unul de criza. Planurile de restructurare anuntate ieri vizeaza vanzarea unor active detinute de cei mai mari datornici, filialele imobiliare ale Dubai World Nakheel si Limitless. Suma vizata: 26 miliarde de dolari.

Solidaritatea regionala va functiona in cazul Dubaiului?

Deja functioneaza, Banca Centrala a Emiratelor anuntand luni ca va injecta in sistemul bancar lichididati masive pentru a evita falimentele. In plus, cel mai mare fond suveran din lume (ADIA: 626 milliarde active) localizat in Abu Dhabi, va imprumuta cu circa 10 miliarde de dolari Dubaiul, dupa ce in 2009 a mai acordat imprumuturi totalizand 15 miliarde de dolari.

Cum s-a ajuns aici?

In lipsa unor rezerve consistente de petrol sau gaze, Dubaiul a mizat totul pe cartea imobiliara a turismului de lux si finantelor. Initial, afacerile pareau sa mearga foarte bine, cresterea economica medie din Dubai depasind anual 12%. Criza mondiala a redus drastic numarul turistilor, iar luxoasele hoteluri si centre de lux construite pe credit au ramas fara turisti. Ca urmare, preturile din segmentul imobiliar s-au prabusit iar investitorii straini si-au retras banii, lucru care a dus la scumpirea creditului, adancind si mai tare criza.

Va intra Dubaiul in faliment?

Deocamdata, singura companie care risca falimentul este Dubai World, un gigant fondat pe un parteneriat public-privat. Din pacate, cand vine vorba de criza, pietele nu fac diferenta dintre firmele bune, viabile si cele cu probleme. Investitorii sanctioneaza tot ce intalnesc in cale, de teama sa nu-si piarda banii. Datoria totala a Dubaiului este de circa 80 de miliarde de dolari, adica aproape 100% din PIB.

Pana unde s-ar putea intinde efectul de contagiune?

Deocamdata, criza din Dubai a afectat Emiratele si Orientul Mijlociu, inclusiv Cairo, unde bursele s-au prabusit luni. Tarile care au la randul lor datorii din zona euro au fost lovite, cele mai afectate fiind Grecia, Irlanda si Ungaria. Cele mai putin sau chiar deloc afectate au fost tarile BRIC (Brazilia, India, China).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro