Criza din Venezuela: Rețeaua se strânge în jurului lui Maduro, Rusia și China protestează
China și Rusia au denunțat marți noile sancțiuni americane, care strâng lațul în jurul președintelui socialist Nicolas Maduro, cu o zi înainte de noile proteste la apelul opozantului autoproclamat președinte Juan Guaido, scrie AFP.
„Autoritățile legitime din Venezuela consideră aceste sancțiuni drept ilegale și ne alăturăm în totalitate acestui punct de vedere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, care acuză Washingtonul de „ingerință flagrantă”.
„Ne vom apăra interesele în cadrul dreptului internațional, folosind toate mecanismele aflate la dispoziția noastră”, a adăugat el, în condițiile în care Rusia a investit miliarde de dolari în hidrocarburi și armament în Venezuela.
Principalul creditor al Caracasului, China a declarat și ea că se opune „sancțiunilor unilaterale”, prin vocea purtătorului de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe, Geng Shuang. Aceste sancțiuni „vor conduce la o deteriorare a vieții populației din Venezuela și (cei care sunt implicați) vor fi responsabili de consecințele grave”.
Bătălia diplomatică
Cu un puternic sprijin internațional, Juan Guaido a cerut în urmă cu o zi proteste miercuri și sâmbătă, în condițiile în care toți ochii sunt îndreptați sre țara sa, în plin naufragiu economic și în centrul unei bătălii diplomatice internaționale.
Pe lângă Moscova și Beijing, Nicolas Maduro se bucură în special de susținerea Coreii de Nord, a Turciei și a Cubei.
Dar din ce în ce mai multe voci se alătură lui Juan Guaido, în special în Europa, unde șase țări (Spania, Franța, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Olanda) au dat un ultimatum puterii de la Caracas pentru a convoca alegeri până duminică, un demers în lipsa căruia îl vor recunoaște pe Guaido.
Luni, SUA au urcat cu un grad presiune vizând compania petrolieră PDVSA, căruia i-au interzis să facă comerț cu entități americane și i-au înghețat averile din străinătate.
„Sângele care poate curge în Venezuela va fi pe mâinile tale, Donald Trump”, a reacționat Nicolas Maduro, furios după anunțul acestor sancțiuni.
Iar marți secretatul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a a anunțat că SUA intenționează să aplice „sancțiuni suplimentare”.
„Căutăm în continuare sancțiuni suplimentare (…) pentru a ne asigura că protejăm activele țării pentru poporul din Venezuela”, a spus acesta, la Fox Business News.
„Nu există nicio îndoială că încercăm să tăiem fondurile regimului” lui Nicolas Maduro „care nu ar trebui să fie la putere”. „Este într-adevăr trist. E o țară foarte, foarte bogată în resurse petroliere care cunoaște o sărăcie și o criză umanitară extraordinare”, a adăugat el.
Manifestațiile opozanților s-au soldat cu peste 40 de morți într-o săptămână, a afirmat marți ONU. Un bilanț superior ONG-ului venezuelan Provea, care indică 35 de morți, dar care evocă și 8 „execuții ilegale” după aceste proteste, în cadrul unor operațiuni ale poliției.
„Confruntare între frați”
Până în prezent, Nicolas Maduro s-a arătat inflexibil: a respins ultimatumul europenilor și acuză SUA că organizează o lovitură de stat. Opoziția trebuie să ignore apelurile Imperiului (Statele Unite) care vizează o confruntare între frați”, a scris el marți pe Twitter.
Venezuela dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, chiar dacă producția sa s-a prăbușit din cauza lipsei de întreținere și de investiții în instalații.
Armata, stâlpul regimului Maduro
Al doilea unghi de atac al opoziției și al Statelor Unite este armata, stâlpul puterii lui Maduro din 2013.
John Bolton, consilier pentru securitate națională al Casei Albe, a cerut armatei să accepte o tranziție „pașnică, democratică și constituțională”.
Iar Juan Guaido a oferit o amnistie militarilor și funcționarilor care acceptă să îl susțină.