Sari direct la conținut

Cât vrea să împrumute Ministerul Finanțelor în ianuarie, dar și întreg anul. Datoria publică va depăși 400 miliarde lei în 2020

HotNews.ro
Ministerul Finantelor Publice, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor Publice, Foto: Hotnews

​Ministerul Finanțelor Publice intenționează să împrumute puțin peste 5 miliarde lei, în ianuarie, potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial. De fapt, statul va trebui să împrumute în 2020 aproape la fel de mulți bani ca în 2019, dacă ne uităm la deficitul bugetar aprobat de Guvern și la rostogolirea datoriei care ajunge la scadență.

Pe lângă deficitul bugetar de 40,5 miliarde lei, mai vorbim de circa încă atât de rambursat. Deci, necesarul de finanțare va fi în jur de 90 miliarde, mai mult sau mai puțin cu câteva miliarde. Vom vedea pe parcursul anului. Așa cum s-a modificat și în acest an, la fel se poate întâmpla și anul viitor.

Bineînțeles, depinde dacă deficitul se va mări, dacă PIB-ul nominal crește, dacă statul va încasa mai puțin decât a prognozat, dacă apar cheltuieli ce nu au fost anticipate etc. Sunt multe variabile.

În linii mari, așa arată tabloul pentru acest an:

Revenind la împrumuturile din luna ianuarie 2020, prima licitație urmează a avea loc pe data de 6, fiind vorba de obligațiuni de tip benchmark, în sumă de 500 milioane lei, cu o maturitate de 4 ani și o rată a cuponului de 4,4%. De asemenea, pe data de 9 ianuarie ar urma să aibă loc două licitații, una tot de obligațiuni de tip benchmark dar de 600 milioane lei și maturitate de 15 ani, iar cealaltă de certificate de trezorerie cu discont de 300 milioane lei și scadența în 2021.

Încă nu avem datele pentru întreg anul 2019 în privința execuției bugetare, dar luând în considerare deficitul prognozat pentru acest an e de 4,4% din PIB și pentru 2020 de 3,59%, datoria guvernamentală va depăși în 2020 suma de 400 miliarde lei. La finalul lunii octombrie 2019 era de 364,9 miliarde lei (36,9% din PIB), iar luni s-a publicat execuția bugetară la 11 luni cu o creștere a deficitului, într-o lună, de peste 8 miliarde. În mod sigur vorbim în 2020 de o datorie publică de peste 400 miliarde lei, având în vedere deficitul bugetar prognozat. Ca procent din PIB e posibil să fie în jur de 35,4%, având în vedere PIB-ul nominal prognozat. Depinde acum dacă estimările guvernamentale se vor îndeplini sau dacă vor fi depășite, ori nu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro