Sari direct la conținut

Cum s-a transformat o uliță prăfuită în modernul bulevard Magheru. „Călătorie în orașul pictat – vechea stradă a Colței”

Cum s-a transformat o uliță prăfuită în modernul bulevard Magheru. „Călătorie în orașul pictat – vechea stradă a Colței”
Cum s-a transformat o uliță prăfuită în modernul bulevard Magheru. „Călătorie în orașul pictat – vechea stradă a Colței” | Foto credit: Muzeul Municipiului București

Strada Colței, care își trage numele de la Spitalul și Școala Colței, construite de Mihail Cantacuzino între 1703 și 1707, a trecut de-a lungul timpului prin numeroase transformări.

La începuturile sale o simplă uliță, Colței a devenit o arteră majoră a orașului, cunoscută astăzi sub diferite denumiri, precum Lascăr Catargiu și Gheorghe Magheru.

Strada Colței a fost o uliță șerpuită care unea Piața Sfântul Gheorghe de nordul orașului, ajungând în strada Clemenței (actuala strada C.A. Rosetti), iar de aici urma traseul către nord prin strada Pitar Moș și până în Calea Herăstrău (actuala Calea Dorobanților).

În plin proces de transformări edilitare, primarul Pache Protopopescu a decis dărâmarea Turnului Colței (se întâmpla în anul 1888). A vrut construirea unui bulevard, asemeni celui care făcea legătură dintre Obor și Cotroceni, deschis în aceeași perioadă.

Descoperă, pe B365.ro, Ulița Colței, sursă de inspirație pentru mari pictori, cum ar fi Camil Ressu, Jean Al. Steriadi, Marius Bunescu, Dumitru Ghiață și Henri Visconte.

INTERVIURILE HotNews.ro