Sari direct la conținut

Cum supraviețuiesc ziarele independente ruse, scoase de Kremlin în afara legii. „Vrem să fim citiți și vizionați. Avem o obsesie”

HotNews.ro
Imagine de la audierile jurnalistei ruse Nadezhda Kevorkova, acuzat[ de terorism
Imagine de la audierile jurnalistei ruse Nadezhda Kevorkova, acuzat[ de terorism

The Bell, publicație rusă specializată pe economie, este unul dintre zecile de site-uri la care Rusia a blocat accesul pe teritoriul țării și pe care le acuză că împrăștie informații false sau pentru simplu fapt că numesc „război” invadarea Ucrainei, pe care Kremlinul o numește „operațiune specială”. Ziarul a lansat recent un newsletter pe bază de prescripții pentru a compensa pierderile cauzate de persecuția autorităților ruse.

Unul dintre fondatorii ziarului The Bell, Elizaveta Osetinskaya, a vorbit, într-un interviu pentru publicația Meduza, despre obstacolele cu care se confruntă presa independentă rusă de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

The Bell este un site de știri politice și economice din Rusia. Site-ul a fost fondat în anul 2017 de Elizaveta Osetinskaya, fostă redactor-șef la Vedomosti și la ediția rusă a publicației Forbes, împreună cu alți doi jurnaliști – Irina Malkova și Peter Mironenko. 

Înainte de lansarea acestui site, fondatorii au lucrat ca redactori-șefi la cel mai mare site de știri rusesc, RBC, de unde au fost dați afară din cauza presiunilor exercitate de guvernul de la Kremlin. În 2022, autoritățile ruse au desemnat atât The Bell, cât și pe fondatorii săi, drept „agenți străini”, iar în 2023, au blocat accesul la site în Rusia.

„Credința că ești în siguranță în Europa sau Asia este mai degrabă o superstiție”

Deciziile luate de autoritățile rusești împotriva instituțiilor media au afectat în principal locul în care site-ul The Bell își desfășoară activitatea. Aceștia, alături de alte aproximativ 50 de instituții media independente, și-au mutat ,,sediile” în afara Rusiei. Chiar și așa, Elizaveta Osetinskaya se teme să spună public zonele în care se află jurnaliștii. 

„Credința că ești în siguranță în Europa sau Asia este mai degrabă o superstiție. Nu este adevărat. Prin urmare, nu voi numi locațiile exacte. Dar avem un anumit număr de oameni în Germania, Franța și alte țări europene”, spune aceasta în interviul pentru Meduza. 

Aceasta emigrare poate aduce publicului semne de întrebare legate de calitatea materialelor. Situația se poate rezolva însă prin menținerea unor surse bune din interior și prin folosirea unei rețele mari de corespondenți, spune jurnalista rusă. 

Pentru un site economic ca The Bell, accesul la surse a devenit cu atât mai dificil după începerea războiului. Faptul că principalele sancțiuni aplicate de Uniunea Europeană asupra Rusiei au vizat sectorul bancar a făcut ca afaceriștii ruși să aibă reticențe în a mai comunica cu presa, așa cum a observat Osetinskaya în cei peste doi ani de conflict. 

Cum se finanțează publicațiile independente rusești?

În martie, anul acesta, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului din Rusia, a adoptat două noi amendamente la legea agenților străini. Unul din aceste amendamente interzice plasarea de publicitate pe materialele realizate de persoanele și instituțiile din categoria agenților străini. 

Aceste schimbări au afectat veniturile site-ului The Bell, după cum declară Elizaveta Osetinskaya în interviul pentru Meduza: „O parte din venituri provine din publicitate, dar este incomparabilă cu ce era chiar și după startul războiului, însă înainte de aplicarea acestei legi”. 

În această situație, site-ul se bazează pe publicitatea nativă, programe corporate unde țin evenimente pe bani, dar și pe donații și abonamentele pe care cititorii le pot face pentru a susține publicația.

„Dacă nu introducem un nou model de monetizare, la un moment dat nu va mai rămâne nimic, nici conținut plătit, nici gratuit. Dacă vedem că interesul este scăzut, putem face abonamentul mai moale, oferind mai mult conținut gratuit. Dar dacă 60% din publicul tău nu poate ajuta, aceasta este o situație foarte dificilă. Prin urmare, din păcate, unele publicații vor muri”, adaugă Osetinskaya. 

Jurnaliștii continuă să lupte pentru adevăr

În ciuda numeroaselor restricții și piedici pe care statul rus le pune presei independente, jurnaliștii încearcă și găsesc soluții prin care să ajungă la publicul lor. 

„Dacă articolele și videoclipurile noastre nu sunt citite și vizionate, vom găsi modalități de a ne face citiți și vizionați. Pentru că facem asta dintr-un singur motiv: vrem să fim citiți și vizionați. Avem o obsesie. Suntem oameni bolnavi, un grup de entuziaști care cred că ceea ce se întâmplă este greșit și oamenii trebuie să știe adevărul”, declară Osetinskaya

INTERVIURILE HotNews.ro