Cum vrea Complexul Energetic Oltenia sa reduca cheltuielile cu personalul pentru a nu intra in insolventa: Prima de vacanta scade de la 3.860 lei/salariat la 1.050 lei, iar primele ocazionale de la 700 lei la 300 lei
Complexul Energetic Oltenia, un mamut energetic cu aproape 19.000 de angajati si cu mari probleme de eficienta, considera ca a venit momentul sa mai reduca din cheltuielile de personal, in caz contrar existand pericolul insolventei. Decizia a fost determinata de scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Cum vor fi reduse cheltuielile? Potrivit unei informari a conducerii complexului, reducerile efective vor consta, printre altele, in diminuarea primei de vacanta de la o medie de 3860 lei/salariat, in 2014, la un voucher de vacanta de 1050 lei/salariat. Va mai fi reduse si primele ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment. Va fi redus si numarul de angajati, dar nu oricum, ci prin pensionarea celor care au atins varsta de pensionare si prin externalizarea carierei Berbesti.
„Pentru a evita insolventa companiei si INCHIDEREA ACTIVITATII DE MINERIT, singura solutie posibila, in acest moment, este reducerea cheltuielilor cu munca vie de la 4008 lei/salariat, cat au fost in 2014, la 3497 lei/salariat, adica o reducere cu 12,8%”, se arata in comunicatul Complexului Energetic Oltenia.
Reducerile efective vor consta in:
- reducerea primei de vacanta de la o medie de 3860 lei/salariat, in 2014, la un voucher de vacanta de 1050 lei/salariat;
- reducerea primelor ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment;
- diminuarea sporului de fidelitate si a echivalentului spor de cariera;
- reducerea cu ᅡ a cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de munca;
- reducerea platilor compensatorii de la 16 salarii medii brute la 10 salarii medii brute;
- reducerea numarului de personal cu 2000 de salariati, preponderent prin externalizarea Carierei Berbesti si trimiterea la pensie a salariatilor cu varsta de pensionare;
- liminarea cheltuielilor aferente cotei de combustibil
Directoratul considera ca aceasta este singura posibilitate de mentinere a activitatii in cadrul CE Oltenia, producator de energie care are loc din ce in ce mai greu pe piata, datorita obligativitatii achizitiei de certificate de gaze cu efect de sera, precum si de certificate verzi.
„In functie de evolutia din piata de energie, Directoratul va urmari, permanent, sa mentina un echilibru intre costuri si venituri. Exista pericolul ca aceste masuri sa fie cu mult mai dure in cazul unui proces de insolventa al societatii care ar conduce la inchiderea unor capacitati considerate nerentabile. Pana la gasirea unor modalitati de contracarare a cresterii acestor costuri, consideram ca este singura solutie economica posibila”, se mai arata in comunicat.
Potrivit acestuia, totul porneste de la scumpirea certifiatelor de CO2, in urma aprobarii de catre Consiliul European, in octombrie 2014, a unui obiectiv obligatoriu de reducere a emisiilor interne de gaze cu efect de sera cu cel putin 40%. Daca, in perioada 2013 ¬ 2014, certificatele s-au achizitionat la preturi intre 2 si 5,8 euro/certificat, in luna ianuarie 2015 au depasit deja 7 euro, o eventuala viitoare scumpire la peste 8 euro/certificat facand imposibila ramanerea in piata de energie a CE Oltenia care are obligatia de a achizitiona astfel de certificate.
„Directivele se datoreaza intentiilor clare de ,,decarbonizare¬ a sectoarelor energetice nationale si, eventual, de ramanere in piata doar a producatorilor pe carbune superior, cu grad redus de emisii de CO2 .Masura aceasta s-a suprapus, in mod nefericit pentru societatea noastra, peste prabusirea pretului la energie si peste aparitia de noi capacitati energetice, de ordinul miilor de MW, in sistemul energetic romanesc. Energiile hidro, nucleara si regenerabila fac sa nu mai fie nevoie de carbune ca in anii anteriori. Cota de piata a CE Oltenia poate fi acoperita instantaneu de producatori romani sau straini din tarile unde suntem interconectati incepand din noiembrie 2014 : Cehia, Slovacia, Ungaria”, mai arata Complexul Energetic Oltenia.
Pentru mai multe informatii despre companie citeste si: