Sari direct la conținut

DNA ancheteaza achizitia de terenuri in zona investitiei Nokia de la Jucu

HotNews.ro

Consiliul Judetean Cluj a primit marti o solicitare din partea procurorilor anti-coruptie prin care se cere punerea la dispozitie a tuturor documentelor legate de investitia Nokia de la Jucu, judetul Cluj, a declarat pentru HotNews.ro, Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al presedintelui Consiliului Judetean Cluj. Procurorii vor toate documentele aferente demararii si continuarii negocierilor cu Nokia, precum si toate informatiile legate de oferte, scrisori de intentie, corespondenta si contracte.

Update: DNA: investigatia priveste imprejurarile in care anumite persoane fizice si juridice au achizitionat terenuri in comuna Jucu, anterior relocarii fabricii si incheierii contractului de asociere, existand suspiciuni ca respectivele persoane au beneficiat de informatii potrivit carora compania Nokia urma sa deschida o fabrica pe acele terenuri.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Consiliului Cluj au detaliat continutul solicitarii venite din partea Servicuiul Teritorial Cluj al DNA.

„(…) va rugam sa ne puneti la dispozitie documentele aferente demararii si continuarii negocierilor cu compania finlandeza Nokia materializate prin incheierea contractului de asociere in participatiune privind deschiderea fabricii de telefonie mobila din localitatea Jucu, judetul Cluj, precum si a concesionarii terenului aferent (oferte, scrisoare de intentie, corespondenta, contracte etc)”, se arata in solicitarea DNA, potrivit declaratiilor facute HotNews.ro, de Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al presedintelui Consiliului Judetean Cluj.

Oficialii Consiliului Judetean Cluj au mai anuntat ca vor pune la dispozitie toate documentele solicitate de catre procurorii anti-coruptie.

DNA suspecteaza ca au existat informatii privilegiate la achizitia de terenuri la Jucu

In replica, DNA a transmis marti un comunicat de presa in care spune ca informatiile transmise de oficialii Consiliul Judetean Cluj sunt eronate si ca investigatia urmareste de fapt imprejurarile in care s-au facut tranzactiile cu terenuri de la Jucu, existand suspiciuni ca s-a stiut ca Nokia va investi aici.

„In realitate, investigatia DNA priveste imprejurarile in care anumite persoane fizice si juridice au achizitionat terenuri in comuna Jucu, anterior relocarii fabricii si incheierii contractului de asociere, existand suspiciuni ca respectivele persoane au beneficiat de informatii potrivit carora compania Nokia urma sa deschida o fabrica pe acele terenuri.

Utilizarea unor informatii care nu erau destinate publicitatii putea sa aduca beneficiarilor foloase necuvenite prin cresterea valorii terenurilor achizitionate. In acest scop, Serviciul Teritorial Cluj a solicitat informatii si documente atat Consiliului Judetean Cluj cat si altor institutii publice”, se arata in comunicatul DNA.

Guvernul banuit de CE ca a acordat ajutoare de stat in valoare de 30 de milioane de euro

De asemenea, la mijlocul lunii februarie, Comisia Europeana a confirmat oficial ca a cerut informatii despre cazul Nokia si ca autoritatile romane au trimis la Bruxelles o scrisoare pe aceasta tema. La data de 18 ianuarie a acestui an, o scrisoare a Comisiei Europene, avand la baza „informatiile valabile pe internet si din presa”, solicita autoritatilor romane sa spuna daca este adevarat ca „investitiile Nokia se ridica la 60 milioane de euro si ca ajutorul de stat ar putea ajunge pina la 30 milioane de euro”.

Scrisoarea oficialului european de la Concurenta avertizeaza ca, daca statul roman investeste 30 milioane de euro in facilitati pentru proiectul privat Nokia, risca sa incalce regulile europene privind concurenta.

Dupa 14 zile autoritatile romane au raspuns Comisiei Europene ca facilitatile ar fi acordate „Parcului industrial Tetarom III”, unde s-a instalat Nokia. Datele arata insa, ca la venirea Nokia, parcul nu exista.

Speculatiile cu terenuri au inceput inainte ca Nokia sa anunte ca vine la Jucu

HotNews.ro atragea atentia inca din luna iulie a anului trecut ca speculatiile cu terenuri la Jucu au inceput inainte ca Nokia sa anunte oficial locul vitoarei investitii. Astfel, cei mai inspirati se pare ca au fost oamnenii de afaceri Octavian si Catalin Buzaianu din Cluj, care au concesionat langa Nokia aproape 1000 (una mie) hectare de teren. Intamplator afacerea s-a incheiat in 2006 cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Vetereninara din Cluj (USAMV).

In acelasi timp, statul roman a luat cele 160 de hectare de teren destinate investitiei Nokia de la USAMV, care are in administrare peste 1400 de hectare in zona Jucu. Si aici insa domneste secretomania. Universitatea n-a scos la licitatie cele 1000 de hectare de teren, ci a recurs la metoda asocierii in participatiune cu firma fratilor Buzaianu (Modern Farm SRL). Potrivit unor surse, fratii Buzaianu i-ar fi sugerat presedintelui CJ, Marius Nicoara sa propuna companiei Nokia solutia Jucu, dupa ce finlandezii luasera initial in calcul o alta varianta. Oficial, fratii Buzoianu spun insa ca au concesionat cele 1000 de hectare fara sa aiba habar ca Nokia va investi la Jucu. Insa nici ei nu vor sa divulge termenii asocierii cu USAMV.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro