Sari direct la conținut

Evenimente dedicate personalității Reginei Maria la Berlin

HotNews.ro
Regina Maria, Foto: ICR Berlin
Regina Maria, Foto: ICR Berlin

Prințesa Marie of Edinburgh (1875-1938), fiica lui Alfred, Duce de Edinburgh și a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei, nepoata reginei Victoria și a Țarului Alexandru, a devenit în anul 1892, prin căsătoria cu Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, regina Maria a României. Institutul Cultural Român din Berlin organizează o serie de trei evenimente dedicate personalității sale complexe. Obiect de adulație, dar și victimă a defăimărilor, caracter cu numeroase fațete și figură publică de notorietate mondială, Regina Maria a influențat viața politică a României mai mult decât s-a scris vreodată în cărțile de istorie.

Primul eveniment din această serie, Maria, Regina Soldat, expoziție de fotografie curatoriată de Beatrice Todireanu, se concentrează pe activitatea Reginei în timpul primului război mondial, oferind și un recipient imagistic pentru evenimentele ce vor urma, pe 14 și pe 21 septembrie. Regina Maria a fost singura regină care a coborât în tranșee, a vegheat la căpătâiul muribunzilor, organizând lazarete, transporturi pentru răniți, cantine militare și împărțirea de hrană și îmbrăcăminte pentru cei nevoiași. Panourile fotografice de mari dimensiuni ne-o înfățișează în ipostaze diverse, siluetă albă în uniforma de soră medicală sau în uniformă militară, recreând astfel o prezență pregnantă și subliniind nu doar capacitatea empatică ieșită din comun a Reginei, forța ei morală sau curajul, ci și rolul ei politic (o vedem alături de Generalii Eremia Grigorescu și Alexandru Averescu, sau de Colonelul Henri Anderson).

În cadrul pregătit și în atmosfera deja existentă în galeria ICR Berlin, în seara de 14 septembrie la orele 19.00, va avea loc evenimentul central al seriei: Brigitte Drodtloff, scenaristă și regizoare germană originară din România, autoare a unui scenariu privind prezența Reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, se va afla în dialog cu principesa Maria, strănepoata Reginei. Acest scenariu, pe care Brigitte Drodtloff l-a scris împreună cu Maria Denise Theodoru, a fost câștigător al concursului tematic organizat în mai 2018 de către Centrul Național al Cinematografiei. În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, această rememorare a rolului jucat de Regina Maria în a înclina, cu o atingere delicată dar fermă, balanța ținută de marile puteri europene în acel moment crucial pentru istoria României, este pe cât de interesantă, pe atât de necesară.

Înainte de a închide expoziția, cel de-al treilea eveniment al seriei (21 septembrie, orele 19.00) își propune să mai adauge câteva tușe la portretul Reginei, pe care ea însăși ni le dăruiește prin jurnalul ei, tradus în multe limbi europene și de reală notorietate în epocă. Paginile sale sunt revelatorii, permițând o privire în viața ei emoțională, marcată de profundă iubire pentru țara care a adoptat-o și a considerat-o eroină națională.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro