Sari direct la conținut

EvZ: Continua exodul constructorilor

Evenimentul Zilei

In timp ce Ministerul Muncii vrea sa aduca in jur de 1.500 de lucratori din Italia, pe santierele romanesti sunt altii care se pregatesc sa plece. Ministerul Muncii va organiza, pe 23 februarie, la Roma, o Bursa a locurilor de munca, menita sa acopere deficitul de forta de munca din Romania, in special de pe piata constructiilor. De adus prea multi muncitori pe santierele romanesti nu se pune insa problema, recunosc chiar organizatorii. Fara salarii ca-n Occident, n-are cum sa se intample altfel.

Pe de alta parte, pentru ca nu este nevoie de ei in tara, aproximativ 70 de constructori au decis sa-si puna sculele in valize si sa emigreze. Sunt doar o mica parte din miile de romani care au hotarat deja sa faca acest pas. Motivul: dezinteresul aratat de autoritati pentru situatia lor.

Fara bani de patru luni

„Cazul“ de la Balotesti: firma SC Corpo Con Invest SRL a preluat, in august 2007, lucrarile la un bloc de locuinte din comuna ilfoveana, printr-un contract de achizitie publica ce valora aproape 450.000 de lei. De patru luni insa, de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) nu a mai ajuns niciun ban la primarie si de aici catre santier, spune Virgil Popescu, directorul firmei. In aceste conditii, este hotarat sa opreasca lucrul, sa-si ia muncitorii si sa plece cu totii in strainatate.

„Am oameni buni: zidari din Bolintin, mesteri din Stoenesti. Pe muncitori nu-i mai tii daca nu le dai bani. Pana acum am pus de la mine, dar nu se mai poate.“ Reprezentantii MDLPL nu au oferit pana acum niciun raspuns cu privire la situatia de la Balotesti.

Contracte in Germania sau Elvetia

Virgil Popescu s-a hotarat sa plece saptamana viitoare in Germania si Elvetia pentru a face rost de contracte, este sigur ca, in scurt timp, gaseste de lucru si pentru 300 de muncitori, trebuie numai sa dea adunarea. Acestea ar fi faptele pe un santier mic, intr-o Romanie cu ditamai criza de muncitori. Dincolo de fapte sunt calcule chinuitoare: in ele intra familiile si casele pe care meseriasii le-ar lasa in tara, banii si privirile chiorase care ii asteapta acolo.

Integral in Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro