Sari direct la conținut

Fara sa ceara bani, dormind intr-un cort si cu mancarea asigurata de sateniDoi tineri renoveaza biserica din Valea Seaca

Desteptarea

Exista oameni carora le pasa ca putem fi mai buni. Bunatatea noastra se masoara in capacitatea de a ne ajuta semenii, insa, neconditionat. George Mosoia, comisar regional Moldova in Asociatia „Cercetasii Crestini Romani“, a invatat aceasta lectie de viata. Acum, el impartaseste din experienta dobandita copiilor si tinerilor din asociatie.

Asociatia „Cercetasii Crestini Romani“ face parte din singura federatie din lume ce a fost numita printr-un Decret Papal „formatoare de buni crestini“ si are statut de membru consultativ in Consiliul Europei. Este vorba de Federatia Scoutismului European si are in componenta 20 de tari membre.

Filiala Bacau numara aproximativ 50 de cercetasi, in tara sunt 400, iar in lume peste 50.000. Unul din cele mai importante proiecte ale asociatiei este organizarea de tabere pentru copii si tineri. Cercetasii crestini bacauani au organizat pana in prezent aproximativ 40 de tabere si iesiri, pe diferite grupe de varste.

Acestea au un singur scop, acela de a-i invata pe tineri sa devina buni crestini, sa se dezvolte armonios, sa acumuleze informatii. Fiecare tabara are un conducator, instruit in tara sau in strainatate. „Am reusit sa plec la o instruire in Germania, la Augsburg, in singura tabara federala de formare de sefi, datorita sprijinului material pe care mi l-a acordat primarul Dumitru Sechelariu.

Desi am cautat saptamani intregi un sponsor, nimeni nu a fost dispus sa ma ajute, nu am gasit intelegere. Imi pierdusem orice speranta. Consider ca este foarte important ca toti cei care pot influenta educatia copiilor, a tinerilor in general, sa fie foarte bine instruiti“, ne-a declarat George Mosoia, comisar regional Moldova.

Proiecte pentru comunitate

Taberele organizate de catre asociatia „Cercetasii Crestini Romani“ sunt structurate pe grupe de varsta. Copiii de la 8 la 12 ani sunt invatati in principal sa se joace. Jocuri prin care sa primeasca raspunsuri la intrebarile specifice varstei.

Cei de la 12 la 16 ani acumuleaza cunostinte practice: sa se orienteze cu busola, sa acorde primul ajutor, sa execute constructii din lemn si sfoara si chiar sa gateasca singuri. Tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 21 de ani invata sa-si ajute aproapele, desfasoara activitati in sprijinul comunitatii.

„Sunt organizati in grupe de cate 4 – 7 si fiecare indeplineste cate o functie: sanitar, bucatar, topograf, naturalist, animator. Primesc si brevete. Exista cate un indrumator spiritual pentru fiecare confesiune. Acesta nu ii trimite la biserica, pur si simplu sta de vorba cu ei, le este aproape. Este o educatie non-formala. Nu suntem nici scoala, nici club sportiv. Suntem prieteni.

Cumparam mancare care poate fi gatita. In afara de cei cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani, toti isi gatesc singuri sau invata sa o faca. Stiu cum sa pregateasca o vatra pentru foc si sa aprinda focul. De obicei cautam sponsori, astfel incat contributia parintilor sa fie minima.

Anul trecut, pentru o tabara de opt zile, s-au platit cate 200. 000 lei“, ne-a declarat George Mosoia, comisar regional Moldova. In urma cu o saptamana, George Mosoia si Horia Grosu au inceput renovarea exterioara a bisericii ortodoxe din Valea-Seaca, Sascut. Totul se bazeaza pe voluntariat.

Drumul si l-au platit singuri, sunt cazati intr-un cort in curtea bisericii la care au inceput lucrarile, iar hrana le este asigurata de sateni.

„Este primul proiect de acest gen. Preotul impreuna cu oamenii din sat au pus mana de la mana si au strans niste bani, insa acestia vor fi folositi pentru achizitionarea materialelor necesare refacerii fatadei. De aceea, invit pe oricine doreste, sa ajute fie cu materiale sau bani, fie cu forta de munca.

Este o actiune ce se adreseaza in special sefilor din asociatie, insa, lipsa sponsorilor ne-a obligat sa desfasuram aceasta activitate doar noi doi. Din tara nu a putut participa nimeni. Am dat tot jos, pana la caramida. Am descoperit unele locuri in care aceasta era mancata de furnici si va trebui ori tratata, ori inlocuita“, a mai precizat George Mosoia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro