Sari direct la conținut

FMI majoreaza previziunile de crestere pentru zona euro in 2014, dar se declara ingrijorat de riscul de deflatie

HotNews.ro

Fondul Monetar International (FMI) a ridicat usor, marti, previziunea pentru cresterea din zona euro in acest an, dar a avertizat in acelasi timp asupra riscului de stagnare economica si de deflatie, scrie AFP. Pentru Romania, FMI estimeaza o crestere economica de 2,2%.

In previziunile economice, FMI mizeaza pe o crestere de 1,2% in 2014 pentru zona euro – fata de 1,0% in octombrie – si pe o accelerare la 1,5% anul viitor.

Aceasta imbunatatire este datorata in special unei reduceri mai putin drastice a deficitelor bugetare si a unei relansari a exporturilor, noteaza FMI, in acest raport.

Daca zona euro a reusit sa rezolve anumite dificultati mostenite din timpul crizei, riscurile raman, subliniaza FMI, citand „o relansare lenta, inflatie sub obiectivul Bancii Centrale Europene (in jurul lui 2%) si fragmentatia financiara”.

Dintre toate aceste probleme, nivelul inflatiei este „cel mai preocupant”. Aceasta a scazut sub pragul de 1% de la finele lui 2013 iar mai multe economii confruntate cu un somaj de masa, precum Grecia si Spania, trebuie sa se acolodeze cu o inflatie apropiata de zero sau au intrat deja in deflatie.

In opinia FMI, inflatia nu ar urma sa se apropie de 2% inainte de 2016. Pana atunci, riscul deflatiei ramane „relativ ridicat” in regiune, desi este cvasi-nul in restul lumii. Temerea este legata de cercul vicios: reducerea consumului, a investitiilor si in final a salariilor si a locurilor de munca, gripand astfel o masinarie deja fragila.

Pentru Statele Unite, FMI a mentinut previziunea unei cresteri puternice, salutand consumul „sustinut” din aceasta tara si „reducerea” incertitudinilor legate de datorie.

Dupa 1,9% in 2013, PIB-ul american ar urma sa cunoasca o accelerare de 2,8% in acest an si de 3,0% in 2015.

China va inregistra o crestere de 7,5% in 2014 si de 7,3% in 2015, cu conditia sa continue eforturile de reechilibrare a economiei.

Pentru Brazilia, cresterea ar urma sa fie moderata pentru al treilea an consecutiv, la 2,3%, dupa ce atinsese 7,5% in 2010.

In 2014, anul in care tara gazduieste Campionatul Mondial de fotbal, guvernul brazilian mizeaza pe o crestere a PIB-ului de 2,5%, in timp ce banca centrala avanseaza 2% iar piata doar 1,7%.

Pentru ansamblul Americii de Sud, FMI mizeaza pe o crestere medie de 2,3% in acest an.

Europa emergenta, crestere de 2,4%

Pentru Europa emergenta, FMI estimeaza o continuare lenta a relansarii, dar o noua escaladare a situatiei din Ucraina ar putea avea importante efecte negative asupra regiunii.

Astfel, FMI prevede o crestere a regiunii de 2,4% in acest an si de 2,9% in 2015, dupa +2,8% anul trecut.

In octombrie, estimarea FMI era de 2,75%.

FMI include in categoria „Europa emergenta” sapte tari membre UE (Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia si Croatia), precum si doua tari non-UE, Turcia si Serbia.

Dintre tarile din regiunea, Slovacia, Slovenia si Estonia, membre ale zonei euro, alaturi de Cehia sunt clasate printre „tarile avansate”.

Incetinirea cresterii economice in Europa emergenta este datorata in principal Turciei, cea mai mare economie din grup, a carei crestere se va reduce la 2,3% in 2014 fata de 4,3% in 2013, subliniaza FMI.

Ungaria si in special Polonia au urma sa cunoasca o intarire a cresterii economice in acest an, de 2,0% si, respectiv 3,1%, fata de 1,1% si 1,6% in 2013, sustinute de o crestere a cererii interne.

Cehia, care a cunoscut o recesiune de -0,9% anul trecut, ar urma sa inregistreze o crestere de 1,9% in acest an.

In Europa de sud-est, relansarea va fi mai moderata, de circa 1,9%, „sustinuta in principal de o imbunatatire a cererii externe”.

In aceasta regiune, doar Croatia ar urma sa ramana in recesiune in 2014 (-0,6%) dupa care va inregistra o crestere de 0,4% in 2015.

In tarile baltice, cresterea ar urma sa ramana puternica in acest an, cu +3,8% pentru Letonia, +3,3% pentru Lituania si +2,4% pentru Estonia.

Pentru Romania, FMI estimeaza o crestere economica de 2,2%, urmata de o accelerare la 2,5% in 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro