Sari direct la conținut

FMI va acorda un imprumut de 14-18 miliarde de dolari pentru Ucraina

HotNews.ro

Fondul Monetar International va acorda un imprumut de 14-18 miliarde de dolari pentru Ucraina, in baza unui un acord stand-by care va debloca imprumuturi de 27 miliarde de dolari in total in urmatorii doi ani.

Acest ajutor va fi aprobat cand Ucraina va lua masurile cerute de FMI, a precizat seful misiunii FMI din Ucraina, Nikolai Georgiev, relateaza AFP.

UPDATE 12.00 Iatseniuk a declarat joi ca pretul pe care Ucraina il plateste pentru gazul rusesc va creste cu 79% de la 1 aprilie, pana la 480 de dolari/ 1.000 metri cubi.

El a mai declarat in parlament ca Ucraina este in pragul falimentului economic si financiar, inflatia urmand sa creasca la 12-14%.

Miercuri, operatorul national Naftogaz a anuntat ca pretul la gaze pentru consumatorii casnici va creste cu 50% de la 1 mai.

UPDATE 10.55 Premierul interimar Iatseniuk a declarat ca, daca masurile de austeritate cerute de FMI nu vor fi adoptate, PIB-ul s-ar putea prabusi cu 10% in 2014, iar economia ar falimenta.

„Speram ca acest lucru sa se intample pana la finalul lunii aprilie”, a declarat Georgiev, referindu-se la aprobarea primei transe.

El nu a dorit sa dezvaluie cat va fi prima transa din imprumut, potrivit Reuters.

Printre masurile cerute, reprezentantul FMI a mentionat reforma pretului la gaz si relaxarea cursului de schimb. El a evocat si cresterea necesara a asistenta pentru categoriile sarace si reforme pentru combaterea coruptiei, pentru a se pune fundatiile unei cresteri sustenabile.

„Sprijinul financiar din partea comunitatii internationale pe care acest acord il deblocheaza se situeaza la 27 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. Din aceasta suma, asistenta din partea FMI se va situa la 14-18 miliarde de dolari, suma exacta urmand sa fie stabilita dupa ce va fi luat in considerare in totalitate sprijinul bilateral si multilateral”, se arata intr-un comunicat al Fondului.

Acordul are nevoie de aprobarea managementului FMI si a Consiliului Executiv al institutiei, care il va analiza in aprilie.

„Ucraina a ajuns la o oarecare stabilitate, dupa turbulentele economice si politice intense din ultimele luni, dar se confrunta cu provocari dificile”, noteaza FMI.

Seful misiunii FMI in Ucraina, Nikolai Gueorguiev, a refuzat, in timpul conferintei de presa pentru anuntarea acordului, sa declare la cat se va ridica transa initiala a programului de imprumuturi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro